the_gorer Отговорено Октомври 20, 2007 Автор Share Отговорено Октомври 20, 2007 Цецо Миланов, зегето е марка Black & Decker Ножът е от комплекта, с който се продава самото зеге - марката му е FAUST. Това е единственият нож, който не ми се е гънал при рязане (досега). Пробвал съм и други марки, по-тънки, по-дебели ножове и всички те и се подгъваха с кеф. Но ето, че на тази яка букова цепеница не устоя и този ужким стабилен нож - огъна се и той. А сложих яисто нов, неизползван о ткомплекта. Номерът бил да не се натиска много и да се остави зегето само да подбира напред. Но аз не виждам как мога да срежа тази букова дъска без натискане. Просото не става. Чертая с маркер, защото не виждам добре (с диоптри съм) и защото ми е досадно да се занимавам с острене на моливи, особено като се има предвид, че за да видя каква диря са сотавили, ще трябва да я надраскам дори по-широка от тази на маркера. Не ме притеснява, че маркерът попива в дървото - тази китара няма да е с проздрачен финиш. Залепих парчетата отстрани. Чакам да изсъхне лепилото. След това почвам пълнене с епоксидна смола, оставям да се втвърява до утре и сабахлям заравнявам страните с фрезата. Надявам се, че до утре вечер ще имам готово тяло - с равни страни и с направени скосявания по ръбовете (bevels). Ще ми остане само да издълбая гнездото за адаптера и да боядисам китарата, но без да имам бриджа в мен, съм с вързани ръце и няма да мога да ги направя тези неща. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Октомври 20, 2007 Share Отговорено Октомври 20, 2007 Aко зегето е тип BOSCH демек ножът има два зъба и се стяга между водещия елемент, в който има улей, и пристягащата глава, в която също има улей, то тогава е нещо напълно нормално да си ходи където иска ножа. Освен това ако подпиращият лагер не е плътно до ножа, демек ножът не попада в улея на лагера може да си ходи накъде ще съвсем необезпокояван. Затова да знаеш занапред бутай основата (металната глупост, която се явява контактна между зегето и повърхността за рязане) максимално напред, за да влезе ножа в лагера и да не стават подобни сакатлъци и занапред... Иначе блек енд декер, млек енд мекер ти си знаеш думичката с главно М, която го описва нали Поздрави, Влад Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Октомври 20, 2007 Share Отговорено Октомври 20, 2007 (Редактирано) Здравейте, Аз в изработката на китари нямам никакви познания но пък имам огромен опит в рязането със зеге. Сигурно съм рязал хиляди километри При евтините зегета, като режеш известно време и стават така. При скъпите зегета , пак става така само че след по дълъг период от време. А тая букова талпа е много твърда и дебела за рязане с този инструмент и няма как да се очаква резултатът да е задоволителен. Имаики предвид ,формата на тая китара, един ръчен циркуляр щеше да свърши много по -добра работа. Ако е заоблена китарата обаче не става. Аз бих посъветвал gorer да занесе дъската при оня дърводелец с абрихта да отнеме по 2 мм. от двете външни страни на китарата за да поизправи ъгъла колкото е възможно , без да намаля драстично размерите на китарата. а ръбовете които са невъзможни за обработка с абрихта могат да се поизправят с ръчен лентов шлайф , но пак да се внимава да не се накланя, за да не се изкриви пак ъгъла(има си, начин за това, ако някои го интересува ще му обясня ) Ако не ти се ходи при дърводелеца можеш да си направиш ръбовете идеално прави и гладки с оберфрезта , само 4е ти трябва добре наточен прав фрезер, който има лагерче отгоре или отдолу(за предпочитане отгоре), което да се води по линеал(нещо право) и две дърводелски стеги за да захванеш линеала. Ако дължината на фрезера не покрива цялата дебелина на дъската, може да го минеш на два пъти. Аз лично с оберфрезата бих го направил, но ти си рязал със зегето точно по очертанията, а то трябва да се оставят два- три милиметра, за изправяне с оберфрезта. Но според мен по 2 мм от всички страни да намалиш размера няма да е фатално(пак повтарям че мнението ми на дърводелец, не на лютиер може пък тея 2-3 мм да имат значение ) ПП Фрезера може и да не е на всяка цена с лагерче, но тогава трябва да се използва еин къс специялен линеял, който обикновенно е включен в окомплектовката на оберфрезта, но аз не го препоръчвам Редактирано Октомври 20, 2007 от ultramega Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Октомври 20, 2007 Автор Share Отговорено Октомври 20, 2007 @ultramega, знам как се прави, дя. И съвсем естествено си оставих 1-1,5 милиметра отстрани при рязането. Но ножът подлизна бая надълбоко и от там идват главоболията. Междудругото, вече всичко е запълнено и чакам да се втвърди до утре, когато ще обирам с оберфрезата. При мен винаги е на два пъти, защото имам само къси фрезери. ПС: Някой да знае от къде да взема дълъг прав фрезер с водещ лагер, но Тънко? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts