Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпос за запълване на големи неравности и вкопавания


Recommended Posts

Цецо Миланов, зегето е марка Black & Decker

Ножът е от комплекта, с който се продава самото зеге - марката му е FAUST.

Това е единственият нож, който не ми се е гънал при рязане (досега).

 

Пробвал съм и други марки, по-тънки, по-дебели ножове и всички те и се подгъваха с кеф.

Но ето, че на тази яка букова цепеница не устоя и този ужким стабилен нож - огъна се и той.

А сложих яисто нов, неизползван о ткомплекта.

 

Номерът бил да не се натиска много и да се остави зегето само да подбира напред. Но аз не виждам как мога да срежа тази букова дъска без натискане. Просото не става.

 

Чертая с маркер, защото не виждам добре (с диоптри съм) и защото ми е досадно да се занимавам с острене на моливи, особено като се има предвид, че за да видя каква диря са сотавили, ще трябва да я надраскам дори по-широка от тази на маркера.

Не ме притеснява, че маркерът попива в дървото - тази китара няма да е с проздрачен финиш.

 

Залепих парчетата отстрани. Чакам да изсъхне лепилото.

След това почвам пълнене с епоксидна смола, оставям да се втвърява до утре и сабахлям заравнявам страните с фрезата.

Надявам се, че до утре вечер ще имам готово тяло - с равни страни и с направени скосявания по ръбовете (bevels).

 

Ще ми остане само да издълбая гнездото за адаптера и да боядисам китарата, но без да имам бриджа в мен, съм с вързани ръце и няма да мога да ги направя тези неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aко зегето е тип BOSCH демек ножът има два зъба и се стяга между водещия елемент, в който има улей, и пристягащата глава, в която също има улей, то тогава е нещо напълно нормално да си ходи където иска ножа. Освен това ако подпиращият лагер не е плътно до ножа, демек ножът не попада в улея на лагера може да си ходи накъде ще съвсем необезпокояван. Затова да знаеш занапред бутай основата (металната глупост, която се явява контактна между зегето и повърхността за рязане) максимално напред, за да влезе ножа в лагера и да не стават подобни сакатлъци и занапред... Иначе блек енд декер, млек енд мекер ти си знаеш думичката с главно М, която го описва нали :)

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Аз в изработката на китари нямам никакви познания но пък имам огромен опит в рязането със зеге. Сигурно съм рязал хиляди километри ;):)

При евтините зегета, като режеш известно време и стават така. При скъпите зегета , пак става така само че след по дълъг период от време. А тая букова талпа е много твърда и дебела за рязане с този инструмент и няма как да се очаква резултатът да е задоволителен.

Имаики предвид ,формата на тая китара, един ръчен циркуляр щеше да свърши много по -добра работа. Ако е заоблена китарата обаче не става.

Аз бих посъветвал gorer да занесе дъската при оня дърводелец с абрихта да отнеме по 2 мм. от двете външни страни на китарата за да поизправи ъгъла колкото е възможно , без да намаля драстично размерите на китарата. а ръбовете които са невъзможни за обработка с абрихта могат да се поизправят с ръчен лентов шлайф , но пак да се внимава да не се накланя, за да не се изкриви пак ъгъла(има си, начин за това, ако някои го интересува ще му обясня )

Ако не ти се ходи при дърводелеца можеш да си направиш ръбовете идеално прави и гладки с оберфрезта , само 4е ти трябва добре наточен прав фрезер, който има лагерче отгоре или отдолу(за предпочитане отгоре), което да се води по линеал(нещо право) и две дърводелски стеги за да захванеш линеала. Ако дължината на фрезера не покрива цялата дебелина на дъската, може да го минеш на два пъти.

 

Аз лично с оберфрезата бих го направил, но ти си рязал със зегето точно по очертанията, а то трябва да се оставят два- три милиметра, за изправяне с оберфрезта. Но според мен по 2 мм от всички страни да намалиш размера няма да е фатално(пак повтарям че мнението ми на дърводелец, не на лютиер:) може пък тея 2-3 мм да имат значение )

 

ПП Фрезера може и да не е на всяка цена с лагерче, но тогава трябва да се използва еин къс специялен линеял, който обикновенно е включен в окомплектовката на оберфрезта, но аз не го препоръчвам

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ultramega, знам как се прави, дя.

И съвсем естествено си оставих 1-1,5 милиметра отстрани при рязането. Но ножът подлизна бая надълбоко и от там идват главоболията.

Междудругото, вече всичко е запълнено и чакам да се втвърди до утре, когато ще обирам с оберфрезата. При мен винаги е на два пъти, защото имам само къси фрезери.

 

ПС:

Някой да знае от къде да взема дълъг прав фрезер с водещ лагер, но Тънко?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.