mind_heart Публикувано Август 13, 2007 Публикувано Август 13, 2007 Здравеите всички!Благодаря ви че проявихте толкова голям интерес към темата ми - "акустична китара".Предлагам на това място да си говиорим на всякакви теми свързани с нея(електрическата малко настрана) Например,аз сега ви питам - Някога имали ли сте проблеми с болки в ръцете от преумора или погрешна постановка?Това лято претърпях такъв ужас.Травмирах си лявата ръка от пренапрягане и тя започна да ме боли ужасно.Реших,че просто се нуждае от малко почивка и спрях да свиря,но болката не минаваше и започнах лечение.В продължение на няколко месеца преминах през прахчета,мазила,хапчета,инжекции и физиотерапия...накрая ми показаха и упражнения за раздвижване,които се състоят чисто и просто в разтягане на ръцете.Болката отмина,но сега изпитвам интуитивен страх да не повторя същата грешка,особено сега,когато ототдавна не съм свирила и имам много за наваксване.Всеки ми дава различни съвети,като: свири малко и с почивки и започваи от по - лесни неща към по трудните,разтягаи си пръстите преди да започнеш....може би от вас бих чула нещо по практично и точно приложимо,защото и вие като мен свирите и знаете какво е.Какви упражнения правите преди да седнете да свирите и с какво се загрявате,за да не се пренепрегнете?Как разпределяте времето за свирене през целия ден?Ами ако имате много работа - разучаване на цяло ново произведение,увладяването му технически и научаването му на изуст?Не започвате ли направо по същество,защото няма време?....аз вече със сигурност ще бъда много по внимателна и ще си давам много по чести почивки,защото разбрах че ръцете са крехки и физическите им възможности не са неограничени Цитирай
RichieSambora Отговорено Август 14, 2007 Отговорено Август 14, 2007 Може да те засегна, ама май почти никой не се интересува от класическата китара в този форум. Аз съм един от тях. То и аз като свирех на нея преди ме боляха ръцете, ама то с такъв гаден гриф кой няма да го болят? Цитирай
SlipFly Отговорено Август 14, 2007 Отговорено Август 14, 2007 Здравей mind_heart значи за да нямаш повече проблеми от този сорт те съветвам да правиш най-простото но и най ефикасно нещо - warm up демек да разгряваш 5 минути преди да почнеш да свири но дори и като си загряла не може да почнеш от най трудните неща.Изнамерих ей тва видео за теб http://youtube.com/watch?v=bINkQUbA33o (знам че каза за акустична китара ,но аз лично не виждам разликата поне докато разгряваш защото то се прави без китара ) Та дано ти е полезно тва видео на Петручи аз винаги разгрявам по този начин било преди концерт или като свиря в къщи Цитирай
black_waltz Отговорено Август 14, 2007 Отговорено Август 14, 2007 а пък още по-добре - фани си намери някой кадърен преподавател, да ти покаже и обясни що е това правилна постановка и прочие защото колкото и добре да е загрял човек ако има кофти постановка и прави грешни движения пак рискува да си докара травми Цитирай
Icarus Отговорено Август 14, 2007 Отговорено Август 14, 2007 ^И аз щях да напиша това, но скива ли й профила, от колко време свири на китара Съмнявам се да не е ходила при педагог. Иначе - почивки и лекинко. И при най-малката болка или напрежение - оставяш китарата. Цитирай
mind_heart Отговорено Август 18, 2007 Автор Отговорено Август 18, 2007 а пък още по-добре - фани си намери някой кадърен преподавател, да ти покаже и обясни що е това правилна постановка и прочиезащото колкото и добре да е загрял човек ако има кофти постановка и прави грешни движения пак рискува да си докара травми Благодаря ви за съветите! Ще ги изпоузвам Цитирай
Recommended Posts