Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

То моето дали е проблем вие ше кажете но ето:

Значи преди 2 седмици завърших екранирането на моя скуаяр. Използвах "латун" и свързване както е показано в този форум и проблема се състои в това, че когато си намаля потенциометрите до край цялата китара "млъква" все едно не е включена в кубето. Кажете ми къде съм сбъркал, щото преди да направя екранирането китарата си звучеше дори и при намалени потенциометри.

Ае мерси предварително.

Отговорено

Кои потенциометри?Ако са Volume така трябва.Ако са тея за тона виж дали извода от плъзгача на потенциометрите не ти се докосва с екрана(маса).

Отговорено (Редактирано)
китарата си звучеше дори и при намалени потенциометри.

Изглежда че си имал проблем преди екранирането :rolleyes:;)

Редактирано от shadow
Отговорено

Хора, аз ли не разбирам нещо или въпроса е тип "Угасих си усилвателя и той изгасна! Нормално ли е това?" ;)

Отговорено (Редактирано)
Хора, аз ли не разбирам нещо или въпроса е тип "Угасих си усилвателя и той изгасна! Нормално ли е това?" ;)

Говоря за потенциометрите за тоновете не за потенциометъра за Volumeto за информация на olygofren и за всички останали. Тъй че според мен не е нормално и не виждам нищо смешно в това че volumeto е на макс, а като намаля потенциометрите да изчезва всичкия звук. Свързването го направих както е показано във форума, въпреки че преди това беше различна схемата на свързване, но няма как да се запази същата ако искам свързването да е със звезден център. Постарал съм се да няма допир на потенциометрите със самото фолио. Днес ше ходя да си купя нови струни и преди да ги сложа може да ви направя една снимка да видите как съм го свързал.

shadow каза: "Изглежда че си имал проблем преди екранирането"

Това го разбирам все едно сега след екранирането съм отстранил проблема с заглушаването на китарата(преди е трябвало да се заглуши, а тя не се заглушаваше, а сега се заглушава и аз мисля това за проблем)

Редактирано от thw
Отговорено (Редактирано)

:metalist: ^ Aми ако просто си беше задал въпроса както трябва, нямаше да се налага хората да предполагат и да питат и съответно нямаше да се налага да се правиш на обиден и да се заяждаш за предположенията, които са направили. :offtopic-001:

А какво пречи звездния център на свързването на останалите кабели?. Ето тук има схеми на свързване на Скуайъри, разгледай и провери кои жички не си свързал както трябва.

Редактирано от fluti
Отговорено

Не съм се заял с нито едно предложение ! Тъпо ми стана от коментара по горе, но той не е преложение ... Ако си си помислил че съм се издразнил на отговора на shadow грешиш. Съжалявам че го вмъкнах така малко кофти, но исках да прозвучи като въпрос и даже най-много очаквах той да ми отговори, защото много се почудих къде е проблема - сега или още от преди или сеги и преди :metalist:

И нз що така ме разбираш ама не съм казал че звездния център пречи на другите кабели, а просто има промяна на свързването ...

Мир вам

Отговорено

Имам предвид, че ако беше написал не просто "потенциометрите", а "потенциометрите за тона" всичко щеше да стане къде-къде по бързо, лесно и мирно. :metalist:

Отговорено

^Съгласен съм с теб.

@thw задавай въпросите си по-точно :offtopic-001:

А за потенциометъра за тона моя съвет е

да го махнеш :metalist:

Отговорено (Редактирано)

Проблема ти идва от там,че вероятно не си вързал потовете както трябва и работят като Volume.Постепенно с въртенето ли намалява звука или само в крайно положение?Ако е само в крайно положение и изведнъж верятно е и потенциометъра да е прецакан.Ако ли не - проври си отново схемата.

Редактирано от bratmito
Отговорено

^може момчето да е джазмен бе :)

ми пич хвани прегледай хубаво схемата, да не си объркал нещо

друг вариант е кондензаторите нещо да не са ти в ред, но е малко вероятно ако си запоявал внимателно...

защото по принцип като врътнеш тон-пота и той ти включва един кондензатор паралелно на адаптерите, и ако случайно двете крачета на кондензатора се допират сещаш се какво става...

П.С. ако свириш жица верно тия потове са абсолютно излишни, аз съм тъп металист и съм ги изкормил и на двете си китари, звука става маалко по "отпушен" B)

Отговорено

Окей хора, съжалявам че си зададох тъпо въпроса.

Благодаря ви за отговорите, след малко ше си проверя свързването, то по принцип не ме бърка и така да си стои, но просто като включих китарата след екранирането и реших да видя кво става и тогава се появи тоя проблем. На въпроса на bratmito - само в крайно положение и то изведнъж спира целия звук на китарата. Но не мисля че е прецакан или освен аз да съм го развалил след като ги махах и слагах пак.

По принцип аз ги ползвам много рядко тия потенциометри като свиря некои по леки парчета, ама за пръв път ми се случва това и се ушашках да не съм си скапал китарата. Иначе има ефект от екранирането, доста по безшумна стана китарата ми.

Ами гледах в нет-а некви различни схеми за свързване на адаптерите и потенциометрите. Да ви питам има ли някаква разлика ? То сигурно има, но невярвам да получа по брутален звук... Пък ако има нещо такова кажете

• 2 weeks later...
Отговорено
П.С. ако свириш жица верно тия потове са абсолютно излишни, аз съм тъп металист и съм ги изкормил и на двете си китари, звука става маалко по "отпушен" B)

Обясни как плс. Има ли схема?

Отговорено

^а?

Ами ако съм ти разбрал въпроса правилно, ме питаш как да ги разкараш.

Режеш им жиците и готово, те по принцип са вързани паралелно на адаптерите или поне така са били вързани на всички китари, които са ми минавали през ръчичките. Друг вариант е да прекъснеш само крачетата на кондензатора ефекта ще е същият :greenball: