Jump to content
Българският форум за музиканти

Ska Music


fifka

Recommended Posts

въпреки 4е свиря ве4е близо 3 години все о6те не мога да свиря ска музика.... или поне не добре.Предполагам 4е 6те се окаже лесно, но просто никога не съм сре6тала добри клип4ета в нета ,а не е имало кои да ми покаже....... ако някои може да ми помогна 6те съм много благодарна :)

p. :thumbs_up: s.в4ера открих сайта и съм супер доволна 4е най- накрая има на кои да си задам вси4ки въпроси :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Споко - аз свиря от 15 години, но никога не съм свирил ska:).

 

Иначе, без да разбирам много от този стил, струва ми се, че е нещо като смесица от реге, фънк и пънк. Т.е., трябва да можеш да правиш насечни акорди (многогласи най-вече в диапазон 1-ва до 5-та струна) в средната и горната част на грифа, с лек оувърдрайв, и да бичиш квинтови резачки от време на време ... капацитетите да ме поправят, щото сигурно написах голяма простотия:).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен ми беше доста трудно в началото.

 

За ритъма на ска-то... Наистина е лесно и както повечето лесни неща е и трудоемко.

 

1во акордите - Обикновенно, и най - добре за мен поне, звучи ако си хванеш пълен акорд с баре. Но също така върви и да си хванеш част от акорда (1ва до 4та, 5та струна както отбеляза sevenstring).

 

Движението е простичко, когато удряш надолу,заглушаваш всички струни, тоест вдигаш пръстите така че да допират струните на правилните места, но не натискаш, за да не звучи акорда. Понякога просто не удряш, зависи какво търсиш.

 

Когато удряш нагоре си удряш акорда нормално, но много бързо след това го заглушаваш с пръстите на лявата ръка (ако лявата ти е на грифа), за да звучи кратко и отсечено.

 

Стреми се удряш всички струни с перцето (или ръката), хубаво е да удряш силничко и равно.

 

Ами това е. От тук нататък почваш бавно и тренираш. В по - простичките ритми обикновено се редуват едно празно време (един удар със заглушени струни), с едно в което удряш акорд. По нататък можеш да правиш най - различни ритми и комбинации според това какво търсиш.

 

И пак: Най - важно е да можеш бързо да заглушиш акорда след като го удариш и също така бързо да го натиснеш (почти едновременно с удара). Това докарва до този отчетлив и отсечен звук. Концентрирай се върху упражнения над тези движения.

 

Сигурен съм, че ще се намери някой по - добре обясняващ от мен, но се надявам, че е било полезно.

 

P.S. За саунда. Ако си с електрическа китара обикновенно използвай долния адаптер (до тремолото или магарето на струните) за да е остър звука на ритъма, и можеш да добавиш леееек драйв. Тона трябва да е доста среднист, може и да му добавиш малко драйв на вкус.

 

Леле за колко лесно нещо пиша а колко много написах... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

толква много харесвам тая музика и толкова много съм я слу6ала 4е направо като се 4увам кви ги свиря.............доста упражнения 6те трябват :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Много полезен в случая линк :)

Има аудио и видео семпли.

Успех!

 

А един съвет за драйва.По-добре без него или ако го има трябва да е наистиан слаб иначе се омазва звука.

А мен лично за такъв тип музика повече ми харесва звученето на нек адаптера,а не на бриджа.При бриджа е прекалено резлив звука което на мен не ми харесва.Ама въпрос на вкус казало кучето.... :recourse:

Редактирано от bratmito
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Съгласен, за драйва по - скоро като бууст, колкото да направи малко по ясен тона, това имах предвид. За адаптерите е въпрос за вкус и какъв звук му трябва на човек.

 

Ако помян правилно в guitar.com в старата версия на сайта поне, имаше видео урок на китариста на Long Beach All Dub Stars, наследниците на Sublime за ска/реге китара. Не знам дали още е там.

Редактирано от fLiSk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има един филм на BBC - "History of jamaican music" - там в първата част, която е посветена на ска и рокстеди, един чичак доста простичко и ясно обяснява(както и показва нагледно) как точно се свири ска на китара:greenangel: Ако можеш намери го, дори и да не ти е полезен - ще ти хареса много сигурен съм:metalist: А иначе - просто слушай повече такава музика, особено ранни неща - няма нищо трудно, просто е самобитно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.