Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Пичове, мисля да се захвана с бас, това е прекрасен инструмент и споделям мнението че дори и с два тона може да се направи много музика, обаче имам следния страх - дължината на пръстите, щото едно мнение се носи из хорските усти, че басист задължително се става ако са ти по - дълги пръстите. Не че моите са от най - късите ама знам ли. Споделете мнения, колкото и абсурдно да звуча

Отговорено

Според мен е хубаво, но не е задължително да са ти дълги пръстите!

Може да имаш евентуални проблеми със захватът на прагчетата от 1-во до към 7-о, защото там разстоянието межту тях е по-големичко, но все пак...

Не мисля, че има от какво да се притесняваш. Хващай някой бас и се прoбвай. Ако прецениш, че ти се отдава опъвай струните и се оплаквай с болки в пръстите с гордост. Ако ли пък ти е много зор, хващай дайрето и дерсай ... :)

Успех!

Svet"

Отговорено

Все пак, има басове и с по-къса мензура, а има и с още по-къса, но е факт, че един приятел, който е метър и половина висок, не успя да достигне ниските позиции на контрабаса ми, въпреки че е басист и то приличен, т.е. - желание ти трябва!

Фендер имаха едни модели джобни басове, на които мензурата беше по-къса от тази на китарата, ако не се лъжа (но ще проверя, все пак) и т.н....

Имаше един френски пианист, на който все не си спомням името, но той беше един недоразвит (и на ръст, и на крайници, и въобще изобщо), та едвам обхващаше и половината клавиши (средните) но когато го слушам, доста се вдъхновявам!

Имаш ли мечтите, всичко ще е наред!

П.П.:

А бе, знаеш ли, че басистите са доста търсени :)

Отговорено

мерси за отговорите, ще пробвам пък каквото ще и да става, може да си създам стил на "недотам дългите пръсти" , само трябва да избера китара до 600 лв. и почвам

Отговорено
Имаше един френски пианист, на който все не си спомням името, но той беше един недоразвит (и на ръст, и на крайници, и въобще изобщо), та едвам обхващаше и половината клавиши (средните) но когато го слушам, доста се вдъхновявам!

Michel Petrucciani. Гениален ! :)

А относно късите пръсти - това ти ограничава движението само по дължината на грифа, но не и по ширината му - преправяй си пръстовките и си мисли партиите на повече струни на една позиция.

Отговорено (Редактирано)

Michel Petrucciani. Гениален ! :)

Малко доста стана офф-а, но искам да вметна, че се радвам, че ме просветли :rolleyes:

имах предвид, например :) Редактирано от ...taka li e? - a taka.
  • 2 weeks later...
Отговорено

абе човеци,много земахте да се кефите на тея басс сола.не че е лошо,но се губи басът....една добре раздвижена но басова фигура е много по яка от колкото разни сола във "палцови позицйи" като при контрабаса.оставете я малката октава,има много хляб във дълбините...иначе и аз се кефя на тея сола и се оопитвам да ги повторя....донякъде,но си обичам дълбокия бас.дано не сте ме разбрали погрешно.за нас музиканите е ако тва,но един обикновен човек ще си каже-"ха!я го виж тоя на китарката как бързо свири!браво!"и това е. аиде продължавайте да се осъвършенствате.