newwave Публикувано Февруари 18, 2020 Публикувано Февруари 18, 2020 (Редактирано) Здравейте, мой близък ще прави ново заведение, помещението е с площ около 190 квадрата (без другите помещения, които са офис, тоалетни, втори етаж...), високи стени и Г-образна форма. Точно на свивката на Г-то от време навреме ще се организира малка сцена, около 4 на 3 метра, на която обаче човека има идеята освен малки групи и изпълнители, да кани понякога и доста по-сериозни имена, така че звукът трябва да е на ниво. Та имам два въпроса: 1. - За такава площ, каква мощност оптимално трябва да се осигури, и ако може да предложите модели на мощни усилватели и колони. И дали би било по-добре да са активни колони? Тук идеята е ако може да не са най-скъпи, но да са достатъчно добри, че да не станем за смях и да не фалираме : ) . Не знам точно колко хиляди е крайния бюджет за всичко свързано със звука, но е много важно да не купим нещо на някаква ниска цена с гаден звук или с доказани типични проблеми в дългосрочен план. С две думи да е максимално качествена техника, за колкото се може по-достъпна цена. За предпочитане е ако може да се намери хубава нормално работеща техника, по възможност втора ръка. В главата ми се върти нещо като от ляво и от дясно по една басова колона, а над тях колони за среди и високи. Аз не разбирам много от PA системи, и имам нужда от помощ в избора на максимално адекватно решение. Пак повтарям, че понякога ще каним наистина сериозни имена от българската поп и рок сцена. Също така имам въпрос за подходящи монитори за музикантите на сцената, тя ще е малка но все -пак колко и какви ще са подходящи? 2. - Живите участия няма да са основен приоритет на заведението. Но за това пък човека иска хубав плътен звук навсякъде в заведението. Тук вече говоря за фоновото озвучаване, което ще е с различни колони и усилватели, от това което ще се ползва за сцената. Спрял се е на решение с 6 колони, окачени на вериги в подходящи точки. Видях къде иска да ги сложи и прецених, че така ще се покрие цялото пространство около масите, със стерео звук. Вече е прокарал кабелите, 2.5 квадрата мостов кабел, според съвети на хора работещи в специализирани магазини за електроника и озвучителни тела, това сечение ще е достатъчно за да няма голям пад. Кабелите му дадох съвет да са еднакво дълги и 6-те двойки, за да няма разлики много в съпротивленията. Около 10 - 15 метра е дължината на всяка двойка. През деня ще се ползват колоните за фонова музика, но вечер понякога ще се издуват малко повече, - но не чак като в дискотека. По-скоро като в клубче. Ще има DJ вечери и такива неща, и звукът трябва да е с адекватна сила и качество. И сега въпроса ми е същият, с избор на подходящи колони и усилватели. Едната ми идея е един як стерео усилвател, който да може да носи на 2 ома и да се свържат към него и 6-те колони. Мога да намеря подходяща оферта на хубав усилвател втора ръка. Добра идея ли е? Другата опция е от тези евтините китайски колони и усилватели, около 300 вата на канал RMS осигурява комплект от един усилвател и две колони. Човека го мисли от неговата гледна точка, която е свързана с по възможност по-евтини колони и усилватели, но аз го мисля главно от към качество, понеже не аз ще давам пари, и идеята за китайски евтини колони за такова мащабно начинание ми се струва малко... не знам... Иначе офертата е такава че за 1800 лева може да се купят 6 колони и 3 усилвателя. Вместо това не е ли по-добре да се дадът същите или малко повече пари за хубави колони от по-високо качество, дори и ако са втора ръка? Те няма да се използват за озвучаване на изпълнители, но все-пак... А идеята за активни колони дали не е най-добра? Има ли не-много скъпи добри активни колони и дали ще осигурят по-добро съотношение цена-качество на звука? И за тази квадратура, каква максимална мощност трябва да търсим на колона? Наистина имам нужда от съвети и то по-бързо, преди да е решил да купи някакви неща които може би няма да са достатъчно подходящи за целта. Аз лично нямам опит с мощни системи, най-мощното нещо с което се сблъсквам са мониторите в студиото ми в таванската стая, които почти никога не усилвам много над нивото на човешки шепот, нормален говор, и понякога на висок говор. Така че съм мнооого бос за това какви мощности и кои са адекватните марки и модели на колони и усилватели, за малка сцена и за фонов(клубен) звук. Благодаря предварително на всички които ще се отзоват на моите въпроси. Редактирано Февруари 18, 2020 от newwave Цитирай
dreben.bg Отговорено Февруари 19, 2020 Отговорено Февруари 19, 2020 (Редактирано) https://www.renkus-heinz.com/product-family.aspx?productfamilyid=100 По-вече от 30 години ползвам продукти от посочената компания. По мое мнение, няма по-добър звук в затворени помещения/клубни/. Вярно, не са евтини - има защо! Редактирано Февруари 19, 2020 от dreben.bg Цитирай
Recommended Posts