MimsBlue Публикувано Януари 25, 2018 Публикувано Януари 25, 2018 Здравейте, хора, не намерих подобна тема, затова пускам тази. Историята ми е следната: от 5-годишна започнах да пея в хор и продължих през следващите 14 години. По някое време обаче, когато станах тийнейджър поисках да се изявявам и като солов изпълнител, имах идеи за авторска музика и така. Проблемът ми беше, че не звучах точно така, както ми се искаше и ми отне извество време да разбера, че при поп и джаз пеенето се използва така нареченият смесен регистър или mixed voice и че никога не съм го използвала, докато пея в хора. Винаги когато имаше по-високи тонове, аз естествено си превключвах на главов регистър, но тогава те си звучаха доста благо, крехко и непасващо, ако исках да изпея дадена фраза по-ударено. Абе предполагам разбирате какво имам предвид. Говорих с вокален педагог за това дали мога да променя стария навик да пея на гръден и главов регистър, но въпросният педагог ми каза, че е почти невъзможно, след като съм пяла толкова дълго време с класическа постановка.Аз реших, че няма да се отказвам и започнах да чета разни статии и да гледам видеа по темата, обаче ми е трудно сама да преценя дали имам напредък. От 3 години насам вече не пея в хор, тъй като заминах да уча в чужбина. Запознах се с доста години хора, които също правят музика, имам отвреме-навреме и разни участия. Познати и непознати ми казват, че пея много добре, но само аз си знам, как се налага да издевателствам над гласа си, белтвайки тонове на гръден регистър, за да звучат по-плътно и ударено, пред това да ги изпея на главов и да прозвучат умряло... За мен е изключително важно да пея правилно и без напрежение и затова се появява дилемата без напрежение, но с неудовлетворително за мен звучене или с напрежение, но с прилично звучене. Въпросът ми към вас е: моля ви кажете ми има ли някой, който е бил в подобна ситуация, как се е справил със смяната от класика към поп и джаз пеене? За всякакви упражнения и съвети за откриването на заветния mixed voice ще бъда безкрайно благодарна!! БЛАГОДАРЯ ВИ! П.С. Вероятно ще ме посъветвате да тръгна на уроци и това вероятно е най-доброто, което мога да направя, знам.Но за съжаление не ми е опция, тъй като в моя град са доста скъпи, а аз за момента съм студент с ограничени финансови ресурси. Цитирай
misterj Отговорено Януари 26, 2018 Отговорено Януари 26, 2018 Потърси за педагога на Майкъл Джаксън. Има ги в нета 1 Цитирай
SoulSound Отговорено Февруари 16, 2018 Отговорено Февруари 16, 2018 (Редактирано) Здравей,казвам се Еми Иванова и от 20 години се занимавам с музика,а специално с пеене-от 10.По принцип правилното пеене НЕ трябва да носи напрежение никъде-нито в гласовия апарат ,нито въобще по тялото.Единственото,което стягаш при правилно звукоизвличане е диафрагмата.Има много добри педагози в България ,които дават уроци по скайп,можеш да почерпиш информация за това от интернет,Ако ти трябва съвет-пиши на лични. Редактирано Февруари 16, 2018 от SoulSound Цитирай
savov Отговорено Февруари 28, 2018 Отговорено Февруари 28, 2018 (Редактирано) От хор до хор... разлика има голяма. В нашият например ("Кантилена") при необходимост има и самостоятелна вокална работа. Ако дишаш правилно - ще се справиш и с поп и джаз музиката. Avril Lavigne също е пяла в хор... не, че е най-блестящият пример... просто се сетих. Сега си пее достатъчно светло и с метал в гласа... Редактирано Февруари 28, 2018 от savov 1 Цитирай
savov Отговорено Февруари 28, 2018 Отговорено Февруари 28, 2018 (Редактирано) SoulSound (Еми)... видях, че си от В. Търново. Ще те чакаме на следващата музикантска сбирка да се видим, запознаем и попеем... (Темата за срещите е в раздел: КАКВО, КЪДЕ, КОГА? ) Поздрави. Редактирано Февруари 28, 2018 от savov 1 Цитирай
vocalist7777 Отговорено Март 17, 2018 Отговорено Март 17, 2018 Не знам защо така са те наплашили, "миксирания глас" се постига от всеки, който е готов да се упражнява усилено всеки ден. Курса на Phil Moufarrege би бил много подходящ в твоя случай. Погледни го Цитирай
Franky Отговорено Май 26, 2018 Отговорено Май 26, 2018 Въпросът ми към вас е: моля ви кажете ми има ли някой, който е бил в подобна ситуация, как се е справил със смяната от класика към поп и джаз пеене? За всякакви упражнения и съвети за откриването на заветния mixed voice ще бъда безкрайно благодарна!! Здравей Мимсблу, аз съм била в подобна ситуация, само че не само съм пяла в хор, но и съм следвала оперно пеене. Само с тренировка на гръдния глас нагоре не става. Не само при певци с класическа предистория. И натурални белтъри не могат да пеят височини без техника. При мен от ла на първа започва да тежи и нагоре късам, но има техники, които използувам, за да получа маса, метал и цвят от малкия преход при си/бемол на първа нагоре. Превключвам на смесен регистър, който си го имам доста мощен още от оперното пеене. С техниките го правя по-НЕоперен, по-близък до поп-естетиката. В момента ползувам техниките Curbing или Edge от Complete Vocal Technique- CVT на Садолин. Базират на използуването на необходимата доза twang, правилната опора и мека, пластична челюст без напрежение. Има нужда и от напасване на позицията на ларинкса, която е малко по-различна от тази при оперното пеене. Аз влязох във форума с цел да разпитам дали има някой тук, който да познава Estil Voice Technik. Мисля, че е много добра като естетика и много искам да науча повече за нея, дори да изкарам някой курс за начинаещи. На теб Мimsblue бих ти препоръчала книгата на Катрин Садолин https://www.amazon.de/Cathrine-Sadolin-Komplette-Gesangs-Technik/dp/8799642700/ref=pd_lpo_sbs_14_t_0?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=97YAY3ZVWYAXK7M2WGEM Не знам какъв чужд език ползуваш най-добре. Има я и на немски, и на английски. В книгата е описан прекрасно целият механизъм на поддръжка на тона с въздух. Към нея има огромен брой Mp3 файлове с примери, някои изпяти от самата Садолин, които илюстрират различните техники. Голяма част от книгата е посветена на спешъл ефектите -дране, реване, дисторшън и други. Мисля, че инвестицията от 57 Евро си заслужава. В Амазон има втора ръка дори за 34 Евро. Самите курсове са много скъпи. Не бих дала 400-500 Евро за двудневен семинар. Ако не ти се занимава с книга, може да погледнеш видео-уроците на Брет Манинг. С малко упоритост и необходимата доза късмет може да подобриш значително гласа си. На мен много ми помогна И ето това видео особено след 3мин.30 секунди, където диригентката показва глисандо(slidе) нагоре с пренасяне на гръдния резонанс към височините. Независимо, че става дума за народно пеене, мисля че принципите са сходни. След като гледах и слушах внимателно обясненията няколко пъти, започнах да се упражнявам само с глисанди и гласът ми се разви още доста нагоре. Започнах да стигам в добри дни ла бемол на втора с пълен глас, без вибрато, без оперно звучене. Цитирай
Recommended Posts