Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с Vst инструменти


Telerig

Recommended Posts

Колеги имам проблем с използването на Миди клавиатурата при някои ВСТ синтезатори в Cubase SX3. По време на свирене в произволно време забива и "увисва" някои тон от даден инструмент, някои се държат стабилно и не го правят този номер. По това съдя, че проблема е по скоро софтуерен...в смисъл, че клавиатурата и саунд картата не са проблемни в случая. Да не би да е от някакви настройки...не съм спец по Миди и затова се обръщам към вас. Също не мисля, че е от претоварване на машината с 1GB RAM DDR2 съм остават ми около 300-400 GB свободни като гледам данните при натоварване...oт VST performance панела виждам, че машината се товари между 40 и 60% максимум и затова ми намирисва на софтуерна бъгня и настройки......някой да е имал същият проблем? ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"увисва" някои тон от даден инструмент

 

Това означава липса на миди събитие "note off"..., а на какво се дължи - мисля, че все пак забива паметта, провери за процесите , които седят невидими, а и не се доверявай много на измерването на натоварването в Кюбеиса - кой производител ще си мери точно натоварването???

Ако става дума за виртуалин инструмент от вида на контакт - те също ползват паметта , така можеш да сумираш ОС около 100 мв, секвенсера около 200 мв, сумирай банките със звуци, и вст инструмента ,на който свириш плюс различните резидентски програмки, и т.н.

С други думи - вст-итата си лапат ресурс.

р.с. сега видях , че неволно пишеш за клавиатурата, кято увисва /иначе няма нищо общо с използването на миди клавиатура/ -ако е на един и същи клавиш - тогава проблема е там -т.е. липсата на събитието "note off"...

Редактирано от VSTi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"увисва" някои тон от даден инструмент

 

Това означава липса на миди събитие "note off"..., а на какво се дължи - мисля, че все пак забива паметта, провери за процесите , които седят невидими, а и не се доверявай много на измерването на натоварването в Кюбеиса - кой производител ще си мери точно натоварването???

 

Мдааам...много точно казано и ти благодаря за пояснението, не се сетих може би точно на моменти липсва "note off" логично е ....не е на един клавиш и както казах примерно три инструмента работят едновременно, но да речем само на един от тях забива...може би си прав за процесите които текат "background" въпреки, че ми мина през ума да изключа всички програми като работя с кюбейса, включително и антивирусната...почвам да се замислям и аз за рамта.....въпреки, че уж един гигабайт ДДР2 и пентиум дуалкор процесор не би трябвало да му дават зор толкова......знам ли вече...а сетих се, че във VST performance индикаторът подскача зверски бързо и трепти постоянно между 40 и 60% дори и без да се просвирват тонове....нормално ли е това? Все пак не съм забелязал друг път да трепти по този начин?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами тук ме хвана неподготвен...не ги знам какво представляват тези драйвери, картата ми е M-Аudio Оmnistudio, драйверите са и Asio-Maudio omnistudio по USB е връзката...може ли да е от USBто...някой имал ли е проблеми с карта по USB? Между другото си смених дъното и процесора и от тогава взе да ги прави тия номера... Бях с Athlon 2500+ и дъно Asus... смених ги с Pentium Core Duo с интелско дъно, сега работи много по стабилно машината с аудиото и е с по голям ресурс...по малко се товари, но само с ВСТ инструментите излиза тоя проблем и то някой път не постоянно....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен дали омнистудиото беше на усб2...ако не е, тогава би трябвало да намалиш семплиращата честота, битовете (трафика е доста голям, и усб 1 протокола е бавен...). А относно драйвера, имах Озон на М-аудио (работи на усб1), който работеше много по-стабилно със стария драйвер...новия беше за х64 процесори. М-аудио имат навика особено за миди контролера да ползват един и същи драйвер за доста устройства , справка Озон като аудио+миди и само миди контролерите на м-аудио...но това е друга тема. Абе от собствен опит ще кажа, че не винаги новия драйвер е по-добър - трябва да се чете каква е промяната.

(А относно КХ - със сигурност никога не съм имал проблеми...)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен дали омнистудиото беше на усб2...ако не е, тогава би трябвало да намалиш семплиращата честота, битовете (трафика е доста голям, и усб 1 протокола е бавен...).

 

Ей тука не се бях замислил....знаеш ли че може и да си прав ако се окаже че съм на УСБ1...но пък никъде не пише на кое усб е туй чудо по тия спецификации а от сайта е махнат...ще им пиша писмо освен на м аудио да ги питам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми намирисва на проблеми с USB портовете на това дъно. Дали има някакъв шанс windows-a ти да е без service packs (поддръжката за USB 2.0 се появяваше до колкото си спомням в SP1 за Win XP) или по някаква причина да не ги разпознава като USB 2.0.

 

Разгледай нещата в Device Manager, като избереш View>Devices By Connection. Нормално трябва да имаш два controller-a - един за USB 1.1 и един за USB 2.0. Ако си инсталирал драйверите на дъното и там има включени специални такива за USB 2.0, тогава ще има някакво странно наименование на разширеният контролер - при мен се нарича Standard Enhanced PCI to USB Controller. Мисля, че с драйверите от MS наименованието е USB 2.0 Enhanced Host Controller.

 

Ето една картинка от моите контролери:

 

dev_manager_usb.jpg

 

Standard Enhanced PCI to USB Host Controller е USB 2.0 контролера на дъното ми

Standard OpenHCD USB Host Controller е USB 1.1 контролера на дъното ми

 

Както се вижда от картинката, само скенера ми е свързан към USB 2.0 контролера. Останалите устройства са свързани към контролера за USB 1.1.

 

Трябва да се отбележи, че в този случай (при доста от по-старите дъна не е така) няма значение къде е свързано физически устройството, защото дъното е само с контролери за USB 2.0, които имат legacy support и съответно от гледна точка на windows-a има и USB 2.0 и USB 1.1. контролери, но реално нямам портове, които да са само за USB 2.0 и други, които да са само за USB 1.1.

 

Разгледай и ако нямаш enhanced или USB 2.0 контролер в device manager е възможно в момента саунд картата ти да работи като USB 1.1 устройство.

 

Разбир се, всичките тези размишления важат само ако м-аудиото ти е USB 2.0.

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ти благодаря това беще наистина ценно за мен като информация! Уиндъуса ми е със SP2 инсталационно, а драйверите на дъното ми са мисля, че само за УСБ 2.0, но проверих точно както ми каза картата ми е включена към цитирам: Intel® ICH8 Family USB uneversal host controler - 2830.... не пише нито enhanced нито УСБ2.0 ... и мисля, че нямам конкретни портове за единица или двойка...но наистина първо искам да се уверя, че фабрично тази карта е стандарт УСБ 2.0 ...което явно ще трябва да се установи с мейл до Маудио защото информация в нета не намерих...мерси още веднъж!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Omnistudio - то мисля че е усб 1 - прегледах описанието, и никъде не пише за усб2, което е 99% усб1...

Това не е проблем, просто когато работиш с инсрументите (което означава слушаш риъл тайм)направи 24/48 или дори 16/44.

Когато записваш аудио, миксваи цялото миди като аудиомикс.

успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Teleriq, няма за какво :jazzband:

 

Нещо не успявам да намеря спецификациите на този хост контролер, но попаднах на нечия конфигурация из нета:

 

DMA 02 Exclusive Standard floppy disk controller

DMA 03 Exclusive ECP Printer Port (LPT1)

DMA 04 Exclusive Direct memory access controller

IRQ 00 Exclusive System timer

IRQ 01 Exclusive Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard

IRQ 04 Exclusive Communications Port (COM1)

IRQ 06 Exclusive Standard floppy disk controller

IRQ 08 Exclusive System CMOS/real time clock

IRQ 09 Shared Microsoft ACPI-Compliant System

IRQ 10 "?" Shared Multimedia Video Controller

IRQ 12 Exclusive Microsoft PS/2 Mouse

IRQ 13 Exclusive Numeric data processor

IRQ 15 Shared Intel® ICH8 Family SMBus Controller - 283E

IRQ 16 Shared JMicron JMB36X Controller

IRQ 16 Shared Intel® ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2834

IRQ 16 Shared VIA Rev 5 or later USB Universal Host Controller

IRQ 16 Shared Intel® ICH8 Family PCI Express Root Port 6 - 2849

IRQ 16 Shared Intel® P965/G965 PCI Express Root Port - 29A1

IRQ 16 Shared NVIDIA GeForce 7950 GT

IRQ 17 Shared Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC

IRQ 17 Shared Intel® ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2835

IRQ 17 Shared VIA Rev 5 or later USB Universal Host Controller

IRQ 17 Shared Intel® ICH8 Family PCI Express Root Port 1 - 283F

IRQ 17 Shared Intel® ICH8 Family PCI Express Root Port 5 - 2847

IRQ 18 Shared Intel® ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2832

IRQ 18 Shared Intel® ICH8 Family USB2 Enhanced Host Controller - 283A

IRQ 18 Shared VIA USB Enhanced Host Controller

IRQ 19 Shared Intel® ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2831

IRQ 19 Shared Intel® ICH8 2 port Serial ATA Storage Controller - 2825

IRQ 19 Shared Intel® ICH8 4 port Serial ATA Storage Controller - 2820

IRQ 20 Shared Texas Instruments OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller

IRQ 22 Shared Microsoft UAA Bus Driver for High Definition Audio

IRQ 23 Shared Intel® ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2830

IRQ 23 Shared Intel® ICH8 Family USB2 Enhanced Host Controller - 2836

 

Вероятно забелязваш на края на списъка - предпоследното е твоят контролер, следващото изглежда е контролер от същата серия но за USB 2.0 (Intel® ICH8 Family USB2 Enhanced Host Controller - 2836). И двете се намират на една машина и явно този интелски чипсет си ги има. Би трябвало и ти да го имаш този контролер. Възможно ли е да си пропуснал инсталацията на някакви специфични за чипсета драйвери?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Teleriq, няма за какво :jazzband:

 

Нещо не успявам да намеря спецификациите на този хост контролер, но попаднах на нечия конфигурация из нета:

 

DMA 02 Exclusive Standard floppy disk controller

DMA 03 Exclusive ECP Printer Port (LPT1)

DMA 04 Exclusive Direct memory access controller

IRQ 00 Exclusive System timer

IRQ 01 Exclusive Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard

IRQ 04 Exclusive Communications Port (COM1)

IRQ 06 Exclusive Standard floppy disk controller

IRQ 08 Exclusive System CMOS/real time clock

IRQ 09 Shared Microsoft ACPI-Compliant System

IRQ 10 "?" Shared Multimedia Video Controller

IRQ 12 Exclusive Microsoft PS/2 Mouse

IRQ 13 Exclusive Numeric data processor

IRQ 15 Shared Intel® ICH8 Family SMBus Controller - 283E

IRQ 16 Shared JMicron JMB36X Controller

IRQ 16 Shared Intel® ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2834

IRQ 16 Shared VIA Rev 5 or later USB Universal Host Controller

IRQ 16 Shared Intel® ICH8 Family PCI Express Root Port 6 - 2849

IRQ 16 Shared Intel® P965/G965 PCI Express Root Port - 29A1

IRQ 16 Shared NVIDIA GeForce 7950 GT

IRQ 17 Shared Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC

IRQ 17 Shared Intel® ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2835

IRQ 17 Shared VIA Rev 5 or later USB Universal Host Controller

IRQ 17 Shared Intel® ICH8 Family PCI Express Root Port 1 - 283F

IRQ 17 Shared Intel® ICH8 Family PCI Express Root Port 5 - 2847

IRQ 18 Shared Intel® ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2832

IRQ 18 Shared Intel® ICH8 Family USB2 Enhanced Host Controller - 283A

IRQ 18 Shared VIA USB Enhanced Host Controller

IRQ 19 Shared Intel® ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2831

IRQ 19 Shared Intel® ICH8 2 port Serial ATA Storage Controller - 2825

IRQ 19 Shared Intel® ICH8 4 port Serial ATA Storage Controller - 2820

IRQ 20 Shared Texas Instruments OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller

IRQ 22 Shared Microsoft UAA Bus Driver for High Definition Audio

IRQ 23 Shared Intel® ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2830

IRQ 23 Shared Intel® ICH8 Family USB2 Enhanced Host Controller - 2836

 

Вероятно забелязваш на края на списъка - предпоследното е твоят контролер, следващото изглежда е контролер от същата серия но за USB 2.0 (Intel® ICH8 Family USB2 Enhanced Host Controller - 2836). И двете се намират на една машина и явно този интелски чипсет си ги има. Би трябвало и ти да го имаш този контролер. Възможно ли е да си пропуснал инсталацията на някакви специфични за чипсета драйвери?

 

 

Опс...грешката е моя! Имам и 2836 и 283А ( пише УСБ2) инсталирани виждат се в списъка, но към тях няма нищо включено,а саундкартата ми е влключена към 2830....това какво означава...че трябва да сменя порта или както VSTi е написал по - горе просто картата си е на УСБ 1 и си е намерила този драйвер...не разбирам малко се оплетох вече ще ме прощавате...;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Или е USB 1.1 или е свързана към порт, който е на контролер направен само за USB 1.1. устройства. Пробвай да го свържеш на другите портове и наблюдавай къде го закача Windows-a. Ако където и да го свържеш, Windows-a все го разпознава като закачено към 2830, значи картата е USB 1.1.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Или е USB 1.1 или е свързана към порт, който е на контролер направен само за USB 1.1. устройства. Пробвай да го свържеш на другите портове и наблюдавай къде го закача Windows-a. Ако където и да го свържеш, Windows-a все го разпознава като закачено към 2830, значи картата е USB 1.1.

 

 

За съжаление точно така става, имам 6 USB порта, към всеки един от тях го разпознава като 2830, 2832 или 2835 които са USB1 драйвери...значи устройството ми работи както догатнахме на USB 1 стандарт....аз съжалявам, че в раздел за софтуер темата се изроди в хардуерна, но не знаех досега какво е естеството на проблема...все пак ще си позволя един последен въпрос към вас...:

 

Значи до колкото четох, максимума скорост която позволява USB1 е за съжаление само 12/mbps - за разлика от USB 2.0 - 480/mbps. Да обаче не стига това,ами скоростта се намалява от другите устройства които са включени - камерки принтери и.т.н, понеже дори и да не работят, те на моменти пращат някаква рутинна информация, която заема все пак от скоростта на саундкартата ми която е най важна при аудио работа...та въпроса ми е ...тази скорост дали се отнема ако те са включени към един и същ драйвер с този на саундкартата - примерно 2835 или е достатъчно ако са включени в съседен порт и скоростта пада независимо, че ползват друг драйвер. Ако е вярно последното..то тогава за спестяване на ресурс ще трябва да се изключват всички USBта освен саундкартата... вие как ще ме посъветвате? Мерси предварително!

 

Моля ако модераторите преценят да преместят темата в раздел хардуер, извинявам се за неудобството. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.