Jump to content
Българският форум за музиканти

Радио сигнал в кубето


Zlatyio

Recommended Posts

;) Пускам оня ден Маршала през ДОД Дет Метъл камионче и кво да чуя................ няква микрофония ама на исключен драйв(става въпрос за драйва от камиончето).Заслушах се по внимателно и се оказа че това не е микрофония а слаб радио сигнал :) Не е болка за умиране доста е тих но определено дразни.Когато китарата е плъгната директно в кубето го няма тоя ефект,явно камиончето играе роля на нещо като антена :) Кажете сега кфо да го правя това ;)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ако нещо ще го играе антена, то това ще е кабелът според мен.Не вярвам камиончето да има радио приемник :).Ако живееш близо до предавател, що да не става така?Може само кабелът на китарата да не ти е достатъчно дълъг, че да улавя сигнала и тоя на камиончето да допълва...или поне нещо такова....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам едно кубе, което лови радио, но само на един специален таван - в мазето ми не става. Имах и пулт, на който мазето не му пречеше и съвсем спокойно си хващаше Христо Ботев и разбирахме точното време...

 

Относно проблема - да не е наистина от някой кабел - що не пробваш и с двата кабела в кубето? Най-вероятно, обаче, сигурно, може би, някоя маса се е разкачила от ефекта ти или пък друга жичка (антенка) е щръкнала - отвори го и го провери (сигурно преди не е правило така, а?)!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този ефект се нарича Високочестотна Интерференция (RF interference). Mackie например доста сериозно го обяснява в описанията на своите смесителни пултове (където са се постарали да елиминират подобни проблеми). Сложничко е за обяснение, но не е от кабел, или поне не само от него. Поради наличието на близко високочестотно електромагнитно поле ( радиостанция, GSM, радар и др.), във входната усилвателна част на електронното устройство се получава така наречената крос-модулация. Всички активни елементи (лампи, транзистори, ИС) имат способността да "детектират" високочестотен сигнал, когато им се подаде по някакъв начин на входа.

За да не се получават подобни проблеми в нискочестотни устройства, трябва да се приложат доста мерки по отношение на "предпазването" им от Високочестотни сигнали. Решаването на проблема се прави при конструирането на устройството. Ако не е отделено необходимото внимание в конструктивната фаза, оправянето след това е времеотнемащо и нерентабилно. Може да се направят опити, но само от специалисти със сериозни знания. Проблемът се усложнява и от това, че зависи от много допълнителни условия - както бе посочено в предните постове, различни устройства на различни места се държат по различен начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.