Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос свързан с Finale


pakodelucia

Recommended Posts

Здравейте,

От няколко дена се мъча да разбера, следното нещо: представете си, че съм написал 2 реда, но иска на същият лист да започна друго произведение, да му напиша заглавие и номерът на тактовете да ми започне от 1. Е мъчих се чудих се, но не мога да разбера как да създам независимо петолиние от предишното. Ако прибавя тактове и сменя тоналноста независимо, че в първото произведене съм сложил финална черта, то непосредствно зад нея показва смяната на тоналноста. Това трябва да може да стане, поне колко ноти има напечатани с по две три произведения на лист, но не мога да разбера как. Във видеоматерияла не мога да намеря информация за моят проблем. Да имате някакви идеи как мога да си създам независимо от предишното петолиние със свои номера, тоналности размери и т.н.?

 

Със здраве.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

За да махнеш размера и арматурата, появяващи се в края на реда трябва да направиш следното:

Options - Document options /Ctrl+Alt+A/. В диалоговия прозорец иди на Key Signatures и махни отметката Display courtesy key signature at end of staff sistem. Аналогично направи и с Time Signatures.

 

За да изместиш началния ред е необходимо да идеш в Tools - Page Layout. В този режим можеш да хванеш реда с мишката и да го завлачиш колкото е необходимо надолу, за да има място за заглавието.

 

За да въведеш заглавие трябва да си в режим "Въвеждане на текст" - има го изведен на икона /или използвай отново менюто Tools/. Цъкни два пъти там, където искаш да въведеш заглавието и действай смело:(

 

Колкото до номерата на тактовете - иди в хелпа и прочети какво пише относно Measure numbers.

 

Успех!

 

Влад

 

п.п.

Съветвам те да разгледаш програмата Sibelius - намирам я за много по-удобна.

Преподавам в Университета по нея. А в НБУ има курс по Финале - защо не се запишеш?

В.

 

п.п.п.

Занимавам се професионално с нотоиздаване - набор, колаж, художествено оформление и печат. Ако имаш проекти в тази насока можем да ги обсъдим.

В.

Редактирано от Vlad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрвей,

Благодаря за отговора. Но все пак, трябва да има някакъв начин, да дадеш "split the system, or staff" и да се появи нов ред и т.н.

Известно ми в, че има курс по Finale в НБУ. Учих известно време тонарежисура и изобщо не съм доволен от преподавателите в тази област.

Относно програмата Sibelius, я имам и съм работил на нея, но така се бях ядосъл веднъж, за едни тактове. Трябваше само 4 такта да сбия на един лист, какво ли не правих и не поиска. От тогава изобщо не я закачам.

Много добре се сработвам с Finale, и това е единствената трудност, която срещнах, тъй като до сега не ми се е налагало да пиша на листа повече от едно произведение.

 

Относно предлопжението ти за съвместна работа благодаря, за сега нямам подходящ материал. Набирам ноти за мое лично ползване.

 

Със здраве.

Редактирано от pakodelucia
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха-ха, разбирам те:D

Ако пак ти се наложи да правиш страница с 4 такта в Сибелиус - маркирай ги и използвай комбинацията Ctrl+Alt+Shift+M. Гарантирам ти, че ще стане!

 

Успех!

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.