Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

здравей

аз винаги, когато се упражнявам вкъщи се стремя да го правя на серии от по 45 мин с 15 мин почивка - това е добро темпо според мен, а и според много други хора, също така се тренираш добре за клубно свирене - там сериите са такива обикновенно, също така освен физически се тренираш и психически - стремиш се 45мин да си концентриран. винаги първата ми "серия" е загрявка и технически упражнения от бавно към бързо. и общо взето не чувствам умора при свирене (физическа), по-скоро може ако психически и емоционално не съм във форма да ми е трудно свиренето, но принципно си свиря по 7-8 часа без проблем. също е много важно да се стремиш никога да няма физическо напрежение в пръсти, китки, лакти, рамене, гръб - за това е много изписано, предполагам знаеш как се процедира. ами това е, за което се сещам в момента, физическата издръжливост при свирене е изключително важна и трябва определено да се развива с годините. например бандата на Джон Колтрейн (нищо, че е саксофонист - пак е показателно) са имали в някои периоди до 500! концерта годишно плюс ежедневни джем сешъни и репетиции. дори разказваше барабаниста Елвин Джоунс, че те записвали всяко свирене и после нямали време да ги преслушват и направо продуцентите им слушали и избирали кое да отива в албуми :happy:

абе такива ми ти работи

поздрави

Петър

Отговорено

Пешо се изказа най-точно до момента смятам. М/у другото конкретно за мен - нямам проблеми никакви със лявата ръка, ами с дясната...

Отговорено
... ако почувстваш в мускулите няма проблем-продължаваш да свириш, изнемогваш, обаче гледай да го свириш правилно, дори да е много бавно...

Наистина няма проблем да Фанеш тендовагенитче по тоя начин-аз така го хванах.

Сега при по-тежки натоварвания нямам сила да стисна с тая ръка."Накитника"помага,ама след дъжд-качулка..

пак казвам-то има свирене и свирене. по тоя начин който съм обяснил нищо не може да ти стане. ти не си обърнал внимание къде е болката и най-вероятно си се олял. предполагам всеки знае каква е болката в мускулите когато прави набирания или лицеви опори...еми такава трябва да е и в мускулите. така мускулът ще нарастне. когато усетите обаче, че болката е по-различна от това си спирате. изобщо не е трудно да се познае коя болка е опасна.

П.П. досега не съм чувал за болест предизвикана от развиване на мускулите. от ставите идва работата, но заради тях болката може да премине в мускулите. както вече казах тази болка се познава от километър, но това не значи че не трябва да се внимава(вкл. и аз)

Отговорено

Пешо, разбира се, е прав, понеже знае какво говори :happy:

Твоята дясна ръка - знаеме го положението, просто не ти е достатъчно изчистена от напрежения. Това е основната причина за умората.

Като резюме - загрявка, правилна техника и 10на мин почивка на час, и не би трябвало да се уморяваш.

Отговорено
Как се хваща тая множествена склероза, не разбирам??? Има ли общо с проблемите при свиренето?

Не, просто го дадох като пример.

Отговорено
Пешо, разбира се, е прав, понеже знае какво говори :D

Твоята дясна ръка - знаеме го положението, просто не ти е достатъчно изчистена от напрежения. Това е основната причина за умората.

Като резюме - загрявка, правилна техника и 10на мин почивка на час, и не би трябвало да се уморяваш.

е положението, което ти знаеш вече не е актуално, но съм склонен да се съглася...