Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте !!!

Имам ангажимент ,който трябва да поема в съвсем кратък срок (около седмица и половина) , двумесечна командировка в чужбина , съпроводена с доста чести участия , може би дори 6 пъти седмично.Проблемът ми е следния - докато свиря (свиря само от китка) получавам едно неприятно парене в самия лакът,което не бих нарекъл точно болка,но определено води до силен дискомфорт... Получава се при по-бързо солиране и общо взето ,когато дясната ръка има повече работа по струните.Проблемът ми се появи преди 3-4 дена.Почивах 2 дена без китара ,но нямам възможност да почивам дълго време , тъй като имам чести репетиции точно преди самото заминаване.Четох в интернет някои работи и може би е някаква форма на латерален епикондилитис.Ходих и на лекар ,той нищо не ми каза , само ми предписа мехлем,който си купих и ми каза да го масажирам с лед,което и аз се сетих да направя.Молбата ми е следната - ако някой тук във форума е имал подобен проблем,ходил е при специалист (невролог?) , третирал го е по някакъв начин и му е помогнало или пък му е минало от самосебе си с почивка , ще съм много благодарен ако сподели.Допускам ,че може да се дължи и на преумора ,защото репертоара беше обемен и трябваше да се направи за сравнително кратко време.Проблемът е ,че ангажиментът не е само мой , а с мен има и други хора , които общо взето също зависят от моята възможност да свиря и не ми се иска да се отказвам в последния момент ,защото най-малкото е некоректно спрямо тях,но също така не искам и да стане така ,че да отида на мястото и след определен период да се окажа неспособен да изпълнявам задълженията си...да не говорим пък за възможността да си докарам нещо хронично ... 

Благодаря предварително!!!

Поздрави!!!

Отговорено

На първо време смени постановката - по-къс колан, различен захват на перото, ако свириш с перо. Имал съм подобен проблем с възпаление на края на сухожилието. Третираха ме с някакво общоприето противовъзпалително мазило и фонофореза. 

Отговорено

Появи се докато свиря седнал и продължава да присъства при седнало положение.Колкото до постановката почти съм сигурен ,че е "правилна" по отношение на перото и положението на ръката.

Отговорено

Здравей Nikki83G! Това, което имаш е възпаление на външния(латерален) епикондилит на мишничната кост(хумерус). Нарича се още "тенис лакът". Възпаляват се залавните места на сухожилията на мускулите, които разгъват китката и пръстите, и които участват във външната ротация(супинация) на предмишницата. Получава се от пренатоварване и понякога трае няколко седмици, преди да отшуми. Само да отбележа нещо: лакътната става е като принцеса в човешкия организъм. Това означава, че всякакви масажи и нанасяния на кремове, мехлеми и гелове е противопоказно. Силно противопоказно е да се прилага топлина в тази област. За съжаление, ръката ти има нужда от почивка от всякакви натоварвания. Това, което на първо време можеш да направиш, е да приложиш локално лед. Задължително обвит в кърпа, за да няма директен допир с кожата, и не по-дълго от 3 минути, до 3 пъти на ден. Другото е да правиш разтягания на съответните мускули, но това трябва някой да ти го покаже. Периостален "масаж" също много помага. Думата масаж е в кавички, понеже техниката е по-правилно да се нарича притискане или натиск. Можеш да идеш при личната ти лекарка, и да я питаш, дали не може да ти даде направление за физиотерапевт. Това е лекарят, който ти трябва. Успех и дано се оправиш бързо.