Jump to content
Българският форум за музиканти

Болка , парене


Niki83G

Recommended Posts

Здравейте !!!

Имам ангажимент ,който трябва да поема в съвсем кратък срок (около седмица и половина) , двумесечна командировка в чужбина , съпроводена с доста чести участия , може би дори 6 пъти седмично.Проблемът ми е следния - докато свиря (свиря само от китка) получавам едно неприятно парене в самия лакът,което не бих нарекъл точно болка,но определено води до силен дискомфорт... Получава се при по-бързо солиране и общо взето ,когато дясната ръка има повече работа по струните.Проблемът ми се появи преди 3-4 дена.Почивах 2 дена без китара ,но нямам възможност да почивам дълго време , тъй като имам чести репетиции точно преди самото заминаване.Четох в интернет някои работи и може би е някаква форма на латерален епикондилитис.Ходих и на лекар ,той нищо не ми каза , само ми предписа мехлем,който си купих и ми каза да го масажирам с лед,което и аз се сетих да направя.Молбата ми е следната - ако някой тук във форума е имал подобен проблем,ходил е при специалист (невролог?) , третирал го е по някакъв начин и му е помогнало или пък му е минало от самосебе си с почивка , ще съм много благодарен ако сподели.Допускам ,че може да се дължи и на преумора ,защото репертоара беше обемен и трябваше да се направи за сравнително кратко време.Проблемът е ,че ангажиментът не е само мой , а с мен има и други хора , които общо взето също зависят от моята възможност да свиря и не ми се иска да се отказвам в последния момент ,защото най-малкото е некоректно спрямо тях,но също така не искам и да стане така ,че да отида на мястото и след определен период да се окажа неспособен да изпълнявам задълженията си...да не говорим пък за възможността да си докарам нещо хронично ... 

 

Благодаря предварително!!!

Поздрави!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На първо време смени постановката - по-къс колан, различен захват на перото, ако свириш с перо. Имал съм подобен проблем с възпаление на края на сухожилието. Третираха ме с някакво общоприето противовъзпалително мазило и фонофореза. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Появи се докато свиря седнал и продължава да присъства при седнало положение.Колкото до постановката почти съм сигурен ,че е "правилна" по отношение на перото и положението на ръката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Nikki83G! Това, което имаш е възпаление на външния(латерален) епикондилит на мишничната кост(хумерус). Нарича се още "тенис лакът". Възпаляват се залавните места на сухожилията на мускулите, които разгъват китката и пръстите, и които участват във външната ротация(супинация) на предмишницата. Получава се от пренатоварване и понякога трае няколко седмици, преди да отшуми. Само да отбележа нещо: лакътната става е като принцеса в човешкия организъм. Това означава, че всякакви масажи и нанасяния на кремове, мехлеми и гелове е противопоказно. Силно противопоказно е да се прилага топлина в тази област. За съжаление, ръката ти има нужда от почивка от всякакви натоварвания. Това, което на първо време можеш да направиш, е да приложиш локално лед. Задължително обвит в кърпа, за да няма директен допир с кожата, и не по-дълго от 3 минути, до 3 пъти на ден. Другото е да правиш разтягания на съответните мускули, но това трябва някой да ти го покаже. Периостален "масаж" също много помага. Думата масаж е в кавички, понеже техниката е по-правилно да се нарича притискане или натиск. Можеш да идеш при личната ти лекарка, и да я питаш, дали не може да ти даде направление за физиотерапевт. Това е лекарят, който ти трябва. Успех и дано се оправиш бързо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.