arlina Публикувано Март 31, 2014 Публикувано Март 31, 2014 Здравейте хора Чудя се дали сте се сблъсквали с термина "glottal closure" и какво ви е мнението за него Прочетох за на него в една книга за бел канто техниката (класическо пеене). Това представлява едно своебразно затваряне на гласните връзки в основата им, в резултат на което те не трептят с цялата си дължина. Резултата е по-чист звук и усещане за компресия в областта на глотиса (без стягане!). Някои от по-старите учители много са държали на това и са го смятали за основа на доброто пеене. Въпреки това тази техника има и много противници, именно заради объркването със стягане на гърлото. Нямаше да пиша за това, ако не бях прочела, че то се използва и в поп пеенето и дори в рока като ефект или за постоянно (там му викат glottal compression) Интересно ми е дали и вие го използвате Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Април 9, 2014 Отговорено Април 9, 2014 Glottal closure не е техника, а самото затваряне (= closure) на гласните връзки (приближаването им една до друга). То трябва да се случи - иначе няма да чуваме звук, а само излизането на въздух - което се случва при някакъв вид парализа на една или двете гласни връзки. В зависимост от степента на затваряне, говорим за различни атаки - глотална атака, дъхава атака или едновременна атака. Може би като говориш за "техника" glottal closure имаш предвид точно глоталната атака. Тя се използва в рок, поп, джаз, и народно пеене. В класическото мисля че предпочитат едновременната. Цитирай
Recommended Posts