Jump to content
Българският форум за музиканти

Реставрация


zazo

Recommended Posts

Взех си една тама суингстар за скромната сума от 460 точки. Както може да се очаква, за тези пари не е в цветущо здраве. Та сега основното ми занимание е да я съживя доколкото мога. Най-големия ми проблем след сериозен оглед са ръбовете върху, които лягат кожите. На места са наранени и неравни. Наистина не много, но ми се иска по възможност да коригирам тоя проблем, но не съм сигурен, че вмешателството ми няма да влоши нещата.

 

Ако имате предложения, стреляте! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 34
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

По принцип тези ръбове са доста решаващи за звука...така че предлагам ти да не ги тормозиш много.....но все пак може да ги минеш с шкурка, правил съм го и нямаше проблем :greenangel:

Редактирано от tupoto kopele
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

10х.

 

Точно защото са важни, затова и питах. :greenangel:

 

Най-странното е, че са щърбави само от страната където са резонаторните кожи в момента. Тези от страната на ударните са си екстра. Явно някой ги е държал без резонаторни и "ръбовете" (ъглите) са понесли някой и друг удар. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да с щкурката ,ще много хубаво да ги минеш можеш и с някакаква дребна пила за да ги поуправиш ,но ако смяташ че няма да се справиш недей. :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Справянето" не ме притеснява. Опасенията ми бяха да не им скапя фатално звука. С читави кожи и настройване си звукват прилично. Касата поне си я напрвих почти съвсем по мой вкус, след като смених ударната с един Evans Emad. Сега се чудя каква резонаторна да си взема, но първо ще сменям тия на томовете.

 

Най-вероятно ще експериментирам първо с флора, щото е най-зле и едва ли мога много да влоша нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз сън чувал, че тези ръбове се правят, като върху стъклен плот залепиш голям лист шкурка. И хващаш тома и търкаш върху шкурката с кръгови движения. Така имаш гаранция че ще стане равно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я като една пиявица да се присламча за тази тема и да питам:

 

С какво се чисти ръждата от обръчите и как да им върна стария блясък ? :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купуваш някакъв абразивен препарат за чистене на загорели съдове (например Bingo) и търкаш без да слагаш вода (с мокър парцал) ...търкаш, търкаш и търкаш и става....това е най-ефективния способ, който съм пробвал...все пак не очаквай да станат като нови :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз сън чувал, че тези ръбове се правят, като върху стъклен плот залепиш голям лист шкурка. И хващаш тома и търкаш върху шкурката с кръгови движения. Така имаш гаранция че ще стане равно.

Така ще направи плоскост на ръба, а кожата като опира на плоскост ще бръмчи.....тези ръбове са конусни за да опира кожата само на една точка по радиуса си....за това, човече търкаш със шкурка,след което слагаш кит за дърво да запълни мястото на отцепените тресчици......и пак търкаш.

Търкането трябва да става по наклона на конуса както е създаден фабрично...за целта навий шкурката на една тръба и търкай с нея, като тръбата трябва да е насочена по посока на центъра на цилиндъра и да ляга на наклона /по така наречената фаска на барабана/.......

Ай успех :(

 

Гарантирам , че мога да ги направя като фабрични......е верно,трябва да имаш опит и малко пособия :lol:

Редактирано от Rocko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

btw ако мноого се заиграеш с абразивния препарат може и да си "изтъркаш" обръча, без майтап, търкай с мярка;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да си кажа как постигнах резултат, който лично мен ме задоволява. С възможно най-дребната шкурка която намерих, навита на едно парче от дебела точилка минах ръбовете, много внимателно и от двете страни, като се старах максимално да спазвам наклоните такак както са били фабрично.

 

Там където беше по неравно използвах първо малко по-едра шкурка, но ако го правите, много внимателно, защото аз замалко насрах нещата не едно място.

 

В общи линии трябва да се работи много бавно и спокойно, като идеята е да се загладят ръбовете отнемайки възможно най-малко от дървесината на корпусите. В никакъв случай според мен поне не трябва да се притъпяват ръбовете като се търкат перпендикулярно на профила им: /\ , а само спазвайки наклона вътрешен и външен.

На теория по-острите ръбове дават повече атака, а и равномерното и м притъпяване иска много прецизна работа, което не значи, че е невъзможно.

 

Моята презумция беше, че възможно най-малкото, необходимо вмешателство ще даде и най-добър резултат.

Редактирано от zazo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ценна тема пич,благодарско!!!!Мен също ме чака такава операция :jazzband: Междудругото смятам да сваля ПВЦ фолиото на старото ми амати и т.н.Ако някой има опит с такива неща,моля нека сподели,ще му бъда адски благодарен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми аз имам опит и точно от един флор том на Амати съм свалял пвз фолиото .Да ти кажа ,често не беше много лесно даже ми беше доста трудно ,защото фолиото са го залепили (поне на моя флор том,вече бивш ) ,всякаш са го правили за края на света :)хахаха.Искам само да те предупреда да внимаваш и да се подготвиш и за неочакваното ,защото при мен се ля кръв,пот ,а и нерви имаше много . :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ценна тема пич,благодарско!!!!Мен също ме чака такава операция :) Междудругото смятам да сваля ПВЦ фолиото на старото ми амати и т.н.Ако някой има опит с такива неща,моля нека сподели,ще му бъда адски благодарен

Пич, правил съм го и ще ти кажа...отлепвай фолиото с тънка шпакла и на малки пасажи, щото вдига люспи от горния слой на шпертплата от който е изработен цилиндъра...след като махнеш фолиото, пипаш шкурка 100 слагаш я на едно равно трупче и почваш да жулиш равномерно по цялата обиколка на цилиндъра, като дължината на трупчето трябва да сочи по посока на двата ръба дето стоят кожите....като го изгладиш хубаво, сменяваш със шкурка 120 и след това със 180 за да стане много гладко.....

После ако искаш лепи ново фолио, като трябва да се лепи много професионално, тъй-като температурните разширения на дървото и фолиото са различни и може да направи шкембета :) .......за мен по-добрия вариант е да отидеш при някой автобояджия, да му шъкне един дебел слой шприц, като след изсъхването му пак операцията с трупчето, само че с възможно най-дребната суха шкурка ........след което си готов за боя с цвят по избор- за предпочитане автолак....и барабана ти става светящ за дълго време :)

Ай дано съм бил полезен :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.