Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Може! Просто, в предоставените данни по спецификацията от двете фирми, се забелязват незначителни разлики. Но, както споменах - не са изобщо решаващи за каквото и да било. По-важното е, че се потвърждава разликата (матриалите също са част от спецификацията).

... и още нещо да спомена. Понеже стана въпрос за монтиране на стъдовете (директно и с втулки) - директното монтиране/завиване предполага по-"необработено"/натурално предаване на звученето/вибрациите на комплекса струни>тремоло/бридж (седла; база; блок); пружини; обтегач; винтове. Има осезаеми разлики (имам достатъчно опит със стари ABR-1 и по-нови ABR  и Nashville). ... на който, както му хареса, разбира се.

Отговорено

Обещах, че ще пиша като дойдат ключовете. Препоръчаните от shtur4o ключове, се оказаха почти пълно копие на тези, които бяха на китарата. Пиша "почти", защото като свалих старите и се оказа, че отворите в главата на китарата са с диаметър 10 мм., а пък осите на ключовете на Gotoh са с диаметър от порядъка на малко над 6 мм. Шеста струна с размер .056 влезе без проблем, съвпаднаха малките отвори отзад на главата, които са за машинките на ключовете, но този голям диаметър за осите не позволи слагането на втулките в лицевата част на главата. Хареса ми този механизъм на заключване и реших все пак да не връщам въпросните ключове, и ги сложих на една бюджетна, уестърн акустична китара. Както се казва- На свинче звънче. От естетическа гледна точка, може и да не се харесат на някои хора, тъй като пластмасовите бутони са леко зеленикави, но аз нямам претенции. Ако някой има LP, с ключове Kluson Deluxe, и иска да ги смени, първо да свали един от старите, да свали размери, както на самия ключ така и на отвора в главата на китарата, и ако всичко съвпада, горещо препоръчвам тези ключове на Gotoh. Аз все пак се бях навил да си сменям ключовете, и си поръчах Grover Rotogrip. Вчера дойдоха и се залових със смяната. Осите влязоха перфектно, съвпадна дори единия от двата отвора от старите ключове, за закрепване на машинките отзад на главата, пробвах 6-та струна и влезе без проблем. Проблема дойде, когато се опитах да заключа струната. Оказа се, че дебелата струна не позволява на пина, който е вътре в стъблото на ключа, да се захване за резбата и да "върви" нагоре. Тоест, "кръгчето", което се намира отзад на машинката на ключа, и с което се върти въпросния пин, който от своя страна се намира в стъблото на ключа и при движението му нагоре, се заключва струната, някак си "изпада" и не може да заключи дебелата 6-та струна. Примирих се, и разплетох част от оплетката и се порадвах малко на временния успех. Този път, като се опитвах да рзтегля струната, и всеки път част от оплетката подаваше, което правеше настройването невъзможно. Със другите струни, положението не беше по-розаво. Подхващах края на стърчащата струна с клеща и опъвах преди да заключа струната, с цел да не се получава дори една навивка около оста на ключа. Но после при настройване и последващо опъване на струните, се получаваше пълен оборот, което ме навеждаше на съмнението, че самия пин подава и не задържа изцяло струната. От естетическа гледна точка няма повече какво да се желае, супер красиви са, но не се оказаха правилен избор за мен и днес ги изпратих обратно. Останах другите опции-Schaller и Sperzel, но изчакам 2-3 месеца да ми мине разочарованието, и както ме посъветваха, задължително ще се опитам да комуникирам с тях, преди да поръчвам.

Отговорено (Редактирано)

^Сега вече, можеш да си потърсиш едни допълнителни, конвертиращи втулки (лесно се намират из нета) за ключовете 'Гото' и да им се радваш!

А 'Ротогрип' - за спомен ... или за по-тънки жици!

http://www.stewmac.com/shop/Tuners/Tuner_parts/3_8_Conversion_Tuner_Bushing.html

Редактирано от docc