kitaratapesho Отговорено Януари 27, 2005 Отговорено Януари 27, 2005 (Редактирано) как така превръщаш инструмента в друг ако го настроиш от италиянски в руски строй ? виж и двамата казваме, че местата са ключови , само че ти казваш и че нотите там са ключови, с това не съм съгласен. Редактирано Януари 27, 2005 от kitaratapesho Цитирай
Snowwhite Отговорено Януари 27, 2005 Отговорено Януари 27, 2005 Под "приет" имам предвид "приет" В смисъл - това е разновидност на китарата,която си я има по конституция.Но,ако настроиш една цигулка на китарен или друг строй,при който не са спазени стандартните за щрайха интервали между тоновете,извлечени от свободните струни ти я превръщаш в друг инструмент,as long as не се приеме за разновидност на цигулката. Цитирай
kitaratapesho Отговорено Януари 27, 2005 Отговорено Януари 27, 2005 и как се води китара настроена в руски строй ? това е интересно, дали да не изведем нова тема за разговора. Цитирай
Snowwhite Отговорено Януари 27, 2005 Отговорено Януари 27, 2005 "Руска китара" му викат повечето хора на това.Иначе се води китара с "руски" , "италиански" ,"испански" и прочие строй. Цитирай
kitaratapesho Отговорено Януари 27, 2005 Отговорено Януари 27, 2005 нещо много се оплете май.... Цитирай
Snowwhite Отговорено Януари 27, 2005 Отговорено Януари 27, 2005 В смисъл?!? Кое да ти обясня,младежо? Цитирай
kitaratapesho Отговорено Януари 27, 2005 Отговорено Януари 27, 2005 (Редактирано) няма значение Редактирано Януари 27, 2005 от kitaratapesho Цитирай
bigjav Отговорено Януари 28, 2005 Автор Отговорено Януари 28, 2005 Bobalane, ти ме разби, човече, много полезна информация. Благоадря! Ама възникнаха и следните въпросчета: "1. Има два строя които се използват - единия е като четирите най-тънки на китарата: ЕBGA (от високите към ниските), другия е цигулковия строй EADG (пак от високите към ниските ..." Печатна грешка ли е или ..?: при китарата най-тънките са ЕBGD,а ти си написал EBGA!? 2. Коя всъщност е на октава, най-тънката или най-дебелата? 3. И какъв е смисълът да се настройват другите в унисон? Нещо в тембъра ли има, това не го разбрах? Супер яки благодарности. Цитирай
bobalan Отговорено Януари 28, 2005 Отговорено Януари 28, 2005 печатна грешка. EBGD съм искал да напиша. На ре сруната едната се настройва на октава нагоре. Но може и там да са в унисон, както ти харесва. Има смисъл да се настройват останалите в унисон, звука е специфичен, просто посвири и ще разбереш (да, в тембъра е номера). Така се настройва и 12 струнната китара - а знаеш колко яко авучат 12струнки в някои парчета Цитирай
Bassko Отговорено Февруари 20, 2005 Отговорено Февруари 20, 2005 Могат ли струните да се настройват различно? Тоест, нали са двойни струните и двете струни като двойка се настройват еднакво, та, могат ли различно! и как?!??!!? Цитирай
Snowwhite Отговорено Февруари 20, 2005 Отговорено Февруари 20, 2005 Абе зависи какво ще свириш - може и на квинти,и на кварти,и на терци да си ги настроиш и да си я ползваш като все едно с хармонайзър ,разбирш' ли.Най-лесно ще е на октави,но...За да не се отпуснат прекалено много струните трябва като цяло да я настроиш с няколко тона по-високо от нормалното и тогава да смъкнеш едната до октава надолу.Поиграй си - може и да откриеш нещо и ти Цитирай
bluesman Отговорено Март 2, 2005 Отговорено Март 2, 2005 kitaratapesho е прав за връзката между точките и флажолетите . Те показват местата на аликвотните сечения на струната и затова те са валидни и местата им остават непроменими независимо от строя .Забележете например,че пета позиция дели разстоянието от прагчето до 12-та позиция за това флажолета на 5-та поз. е две октави над основният тон на струната. Цитирай
Topsun Отговорено Март 3, 2005 Отговорено Март 3, 2005 то оставаше и китарата пешо да не е прав.пича си учи и знае нещата на практика и на теория.повече кво да ви кажа Цитирай
Snowwhite Отговорено Март 3, 2005 Отговорено Март 3, 2005 А-ха-ха-ха!!!Ама вие май изобщо не четете!!!Това за точките и постоянната им позиция по грифа го казах аз,а kitaratapesho ми опонираше!!!А пък topsun както винаги чел-недочел - на всяко гърне похлупак!!! Цитирай
Recommended Posts