Jump to content
Българският форум за музиканти

Подобрение на акустична китара


Recommended Posts

Привет на всички!

Имам една акустична китара(добра е.има страхотен резонанс) НО,

"Магаретата" са твърде "високи" и при свирене(особено на баре-тата) е твърде неудобно меко казано макар че пръстите ми вече са станали твърди от свирене.Просто "твърд" гриф казано на жаргон.

Преди няколко месеца "пипнах" китарата на един уличен музикант и ми направи впечатление че леглата на струните са допълнително вкопани.Каза ми че я е носил на лютиер(така и не го попитах къде.

Та въпросът ми е: Мога ли да направя и аз същото подобрение и можете ли да ми препоръчате някой професионалист? 

От Пазарджик съм

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да минеш и без лютиер. Височината от долното магаре/струнник се сваля по-лесно, ето тук е обяснено как, нагледно, със снимки, и както си му е реда:

http://www.stuartbriggs.co.uk/how-to-lower-the-action-on-acoustic-guitar/

При горното магаре/нъта е малко по-пипкаво. Лютиерите имат пилички с точния размер на леглата и точно и лесно могат да нанесат нужните корекции, но с подръчни средства е рисково, когато не си го правил сам. Моят съвет е първо да пробваш да смъкнеш струнника с пилене (внимавай само да не стане прекалено нисък - измери си колко е височината на струните от 12-праг и набележи колко ти е нужно да свалиш, и го мери, докато стане). Ако си доволен от резултата, остави ги така.

Ето още една статия за сетъп на акустични китари:

http://www.fretnotguitarrepair.com/repair/acoustic-guitar/action.php

 

Така или иначе, първо си измери височината на струните - при нъта (на първи праг) и на 12-ти праг, като мериш от долната част на струната до върха на прагчето. Стандартно съм срещал да споменават за средни стойности 0.5 милиметра на първия и около 2.5 до 3 милиметра на 12-тия. Това, разбира се, са усреднени стойности, как на теб ти е удобно е друг въпрос. Например ако свириш по-силно, по-висок екшън е по-добра идея, за да не бият струните в браговете. Ако свириш със слайд, също са по-удобни височки струни. Ако свириш по-леко и по-тихо, fingerstyle, дето викат хамериканците, е приемлив и по-нисък екшън.

 

Можеш и да си направиш 2-3 струнника, за различните случаи. На няколко акустични китари, които съм купувал, е имало в комплекта втори струнника (бялата пластмаса, тоест). Първо си мислех, че е резерва, после се усетих, че са различна височина. Хитро и удобно :)

 

Друг вариант е да сложиш по-тънки струни, което не точно, че решава проблема, но пък може и да мине номерът.

 

Разбира се, ако не ти се бърника сам, поради мързел или бъз, или нещо такова, лютиер винаги би ти свършил добре работата, сетъпът не би трябвало да е нито скъп, нито времеотнемащ. Знам, че има в Асеновград и Пловдив (горе-доле близо около теб), но за жалост нямам координати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти за помощта!  :yes:

Мисля да си взема един струнник и да пробвам какво ще се получи(с оригиналния не искам да експериментирам защото китарата ми е ценна) Пък ако не ми хареса резултата,ще потърся лютиер от Пловдив.(което ми се струва и най-добрият вариант)

Дано се включи някой който да ме насочи към такъв :)

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За момента не мога да открия никой от Пазарджик  :mellow:  но ми препоръчаха един в Пловдив 

"Мобилния телефон на Иван Вълчинов е 0898 812 599, домашния е 032/ 954 868.
Живее много близо до Панаирни палати, за по- добра ориентация х-л "Марица"."

И ако не мога да се оправя сам,в краен случай ще търся него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Скоро се оборудвах с една евтина бойна кухарка тип "менте" за дрънкане из паркове, и докато си я сетъпвах, се сетих за още един бърз пиниз, макар и не съвсем по темата, но все пак много полезен - става дума за изключително лесна корекция на интонацията на акустична китара при нъта чрез компенсация. Интонацията, особено при ниския клас, доста честичко бяга, обикновено нагоре. Ето тук е описано как става номерът:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уличните музиканти често настройват един-два тона надолу, за да им е по-меко на пръстетата и лесно да взимат вокалните височини. Отделно пререждат струните 1-1-2-3-4-5 или 1-1-2-3-5-6. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.