Dino77 Публикувано Юни 11, 2013 Публикувано Юни 11, 2013 Привет на всички! Имам една акустична китара(добра е.има страхотен резонанс) НО, "Магаретата" са твърде "високи" и при свирене(особено на баре-тата) е твърде неудобно меко казано макар че пръстите ми вече са станали твърди от свирене.Просто "твърд" гриф казано на жаргон. Преди няколко месеца "пипнах" китарата на един уличен музикант и ми направи впечатление че леглата на струните са допълнително вкопани.Каза ми че я е носил на лютиер(така и не го попитах къде. Та въпросът ми е: Мога ли да направя и аз същото подобрение и можете ли да ми препоръчате някой професионалист? От Пазарджик съм Цитирай
Icarus Отговорено Юни 11, 2013 Отговорено Юни 11, 2013 Можеш да минеш и без лютиер. Височината от долното магаре/струнник се сваля по-лесно, ето тук е обяснено как, нагледно, със снимки, и както си му е реда: http://www.stuartbriggs.co.uk/how-to-lower-the-action-on-acoustic-guitar/ При горното магаре/нъта е малко по-пипкаво. Лютиерите имат пилички с точния размер на леглата и точно и лесно могат да нанесат нужните корекции, но с подръчни средства е рисково, когато не си го правил сам. Моят съвет е първо да пробваш да смъкнеш струнника с пилене (внимавай само да не стане прекалено нисък - измери си колко е височината на струните от 12-праг и набележи колко ти е нужно да свалиш, и го мери, докато стане). Ако си доволен от резултата, остави ги така. Ето още една статия за сетъп на акустични китари: http://www.fretnotguitarrepair.com/repair/acoustic-guitar/action.php Така или иначе, първо си измери височината на струните - при нъта (на първи праг) и на 12-ти праг, като мериш от долната част на струната до върха на прагчето. Стандартно съм срещал да споменават за средни стойности 0.5 милиметра на първия и около 2.5 до 3 милиметра на 12-тия. Това, разбира се, са усреднени стойности, как на теб ти е удобно е друг въпрос. Например ако свириш по-силно, по-висок екшън е по-добра идея, за да не бият струните в браговете. Ако свириш със слайд, също са по-удобни височки струни. Ако свириш по-леко и по-тихо, fingerstyle, дето викат хамериканците, е приемлив и по-нисък екшън. Можеш и да си направиш 2-3 струнника, за различните случаи. На няколко акустични китари, които съм купувал, е имало в комплекта втори струнника (бялата пластмаса, тоест). Първо си мислех, че е резерва, после се усетих, че са различна височина. Хитро и удобно Друг вариант е да сложиш по-тънки струни, което не точно, че решава проблема, но пък може и да мине номерът. Разбира се, ако не ти се бърника сам, поради мързел или бъз, или нещо такова, лютиер винаги би ти свършил добре работата, сетъпът не би трябвало да е нито скъп, нито времеотнемащ. Знам, че има в Асеновград и Пловдив (горе-доле близо около теб), но за жалост нямам координати. 1 Цитирай
Dino77 Отговорено Юни 11, 2013 Автор Отговорено Юни 11, 2013 Благодаря ти за помощта! Мисля да си взема един струнник и да пробвам какво ще се получи(с оригиналния не искам да експериментирам защото китарата ми е ценна) Пък ако не ми хареса резултата,ще потърся лютиер от Пловдив.(което ми се струва и най-добрият вариант) Дано се включи някой който да ме насочи към такъв Поздрави! Цитирай
Dino77 Отговорено Юни 11, 2013 Автор Отговорено Юни 11, 2013 За момента не мога да открия никой от Пазарджик но ми препоръчаха един в Пловдив "Мобилния телефон на Иван Вълчинов е 0898 812 599, домашния е 032/ 954 868.Живее много близо до Панаирни палати, за по- добра ориентация х-л "Марица"." И ако не мога да се оправя сам,в краен случай ще търся него. Цитирай
Icarus Отговорено Юли 1, 2013 Отговорено Юли 1, 2013 Скоро се оборудвах с една евтина бойна кухарка тип "менте" за дрънкане из паркове, и докато си я сетъпвах, се сетих за още един бърз пиниз, макар и не съвсем по темата, но все пак много полезен - става дума за изключително лесна корекция на интонацията на акустична китара при нъта чрез компенсация. Интонацията, особено при ниския клас, доста честичко бяга, обикновено нагоре. Ето тук е описано как става номерът: Цитирай
L.K. Отговорено Юли 1, 2013 Отговорено Юли 1, 2013 Уличните музиканти често настройват един-два тона надолу, за да им е по-меко на пръстетата и лесно да взимат вокалните височини. Отделно пререждат струните 1-1-2-3-4-5 или 1-1-2-3-5-6. 1 Цитирай
Recommended Posts