Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с височините


Dessy96

Recommended Posts

имам следния проблем - ниските тонове ги изкарвам доста добре, обаче сол и ла много рядко успявам да ги докарам без да са фалшиви и тоновете нагоре ми стават едва ли не фалцетни. Работя с вокален педагог, но нагоре винаги става така, научих се да пея с диафрагмата но нищо не помага. Моля помогнете  :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Имах такъв проблем и все още си го имам д/г, но незнам дали твоя е като моя. Бях сигурна, че ще фалшивея на високите тонове и ги пях на фалцет, но след като един ден се самозабравих и скриймвах към 2 часа, вместо фалцет излизаше само въздух и нямах избор, освен да пея с цяло гърло и се получи. Незнам дали ще ти помогне, може би ти е дотам диапазона, но ако мислиш, че ще ти помогне, пробвай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Много е важна позицията на гласа, особено при високите тонове. Ако пееш на гърло, нямаш шанс да изкараш много високи тонове, другия вариант е ако успееш бързо да ти се умори гласът или да се издереш. Естествено ако някой знае начини по които може да се смени позицията или упражнения да пише, тъй като аз имам същия проблем и то от години. Адски трудно е да се оправи подобно нещо като позицията. :)

Редактирано от viktorian
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Едно упражнение, което можете да пробвате е да се опитате да наподобите звука на скимтящо кученце. 

По този начин е хубаво да се правят слайд упражнения (примерно 5-1-5 и 1-5-1), за да може да се "настроят" мускулите и слуха за плавно преминаване от "гръден глас/регистър/позиция", към такъв/такава, които да ви дадат достъп до "главов глас/регистър/позиция". Пиша ги така, защото в днешно време много хора ползват тези термини като синоними, което е друга тема, но надявам се стана ясно за какво говорим :)

По същия начин е хубаво да се пеят и 5тонови скали ( примерно 123454321), като начало със скимтене, не със срички от рода на ма/ми.

Идеята не е до ми/фа да се пее гръдно/силово/както си знаем и ни е лесно и от там вече да се търси начин за преход... Целта на вокалните упражнения да се намери резонансово добре звучаща позиция на гласа, с подходяща атака и нужната опора, за да може така да започнете разпяването в ниската част на гласа си, че да улесните това преминаване нагоре. И съответно, когато разпявате от горе надолу, да запазите блясъка на високите тонове до долната част на гласа, да няма глухи тонове и понижен ларинкс. 

Успех, за желаещите мога да предложа вокална помощ по скайп: this_little_bird. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.