Jump to content
Българският форум за музиканти

пясък в гърлото


Dessy96

Recommended Posts

На английски му се казва "rasp", на български някои му казват "хрип" или "въздух" в гласа. 

Може да се използва като ефект от чисти гласове, а може и да си съществува естествено/временно в гласа - най-често в следствие от преумора, лоши говорни навици, злоупотреба с цигари/алкохол, при заболяване от сорта на ларингит.

Когато това не е търсен ефект, а е особеност на гласа е признак за дехидратиране/възпаление на гласните връзки, в класическото пеене се счита за дефект на гласа. 

В съвременната музика си е доста ползван ефект и много певци са изградили успешни кариери върху гласове с естествен "хрип", счита се за нещо по-скоро интересно и отличаващо изпълнителя отколкото дефект. 

Като пример можеш да чуеш да кажем Мейси Грей, Алиша Кийс, вокалистката на Гуано Ейпс, Джана Нанини, Тони Димитрова. Всяка от тях има различна "форма" на расп в гласа (т.е. не е външен ефект). 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Легендата гласи, че Тони Димитрова като прохождаща певица са се опитали да я отчаят, че с тоя "хрипав" глас никога няма да види сцена :) Но да - това е - дрезгав глас с две думи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е легенда, така си е. В класическото вокално майсторство (към което се стреми и бг естрадната школа, а оттам и съответните естрадни прослушващи) певческият глас е чистият глас, всякакви нечистотии, като примерно дрезгвина, липсващи ноти и т.н. се считат за недостатъци, правят гласа грозен и неуправляем. В популярната музика, както знаем, такива успешни артисти има много :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А дали може да се контролира появата на този "ефект"?Чувала съм за техники в scream пеенето,дали този расп има нещо общо?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може, има начин за добавяне на расп, но не като постоянно качество на гласа, а просто като моментен ефект. Ако гласът е естествено чист ще бъде първо много трудно да се пее с расп постоянно-много уморително, и това ще доведе до проблеми, поне моите наблюдения са такива. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.