Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с аудиокарта ALESIS io/26


grivata

Recommended Posts

Здравейте!

Преди месец и половина закупих 8-канална звукова карта ALESIS io/26 втора употреба за звукозапис. Картата е с FireWire интерфейс! Закупих за компа си FireWire карта, от 16лв с VIA чипсет, слагам картта в PCI слота, компа веднага я откри, без драйвер, както си и пише в инструкцията й...към картата имаше FireWire кабел - от едната страна 6-пинов, от другата - 4 пинов...в самата карта има три 6-пинови входа и един 4-пинов...пича, от който купих картата(някои от вас го познават) ми каза че ми трябва точно такъв кабел, какъвто е и този, инсталнах драйвера за аудиокартата от сайта на ALESIS и...нищо...компа не "вижда" аудиокартата...махнах драйвера и един по един инсталирах и деинсталирах всички драйвери, налични на сайта на ALESIS и...пак нищо...махах FireWire картата от единия PCI слот, слагах я в другия и...пак нищо...а ALESIS-а уж работи, като я включа към адаптера свети там нещо...казаха ми че:

 

1.Компа ми бил слаб

2.Кабела не бил подходящ, т.е. евтин

3.FireWire картата била евтина, т.е. боклук

 

Е, вчера взех скъп кабел, за 12лв от Plesio, от двете страни е 6-пинов - пак не иска.

Компа ми не смятам че е от памтивека - 2GHZ процесор, 2GB RAM, ASUS-ско дъно с добър чипсет...е, поръчах части за 1200лв за нов комп, като пристигнат пак ще пробвам, ако пак не иска ще купя "маркова" FireWire карта, друг е въпроса че май няма откъде, освен онлайн да търся, а не съм сигурен че и с нея ще стане за да се ръся излишни пари....

 

Какво бихте ме посъветвали???

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

картата се инсталира без особени проблеми, би трябвало да свети и лока с компютра, освен пауър индикатора....не ми се рови да гледам кое как беше точно, карам по спомени. Имах преди време такава, и затова се намесвам. 

КОгато включиш микрофон, отчита ли ти индикация и звук на слушалки? Виждаш ли контролния панел след включване на картата? Пускал съм устройството с виа карта, и си е работило....в смисъл - не търси друга платка, ако си сигурен че работи. ЗАщото това че се инсталира и вижда като дивайс (файъруер картата) не означава още че работи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Alesis FireWire Control Panel не се вижда - no device found!

Забравих да кажа че вграденото ми аудио в дънната платка е изгоряло, ако това е от значение...след като извадих аудио-картата, която ползвах колкото да има звук компа от PCI слота за да поставя FireWire картата тази аудио-карта(дето си е към компа) повече звук не издаде, явно изгоря, та въпроса ми е да не би това че нямам звук на самия комп да е проблем, не мисля че е това, ама да питам?

И кой кабел да ползвам от двата - 4 към 6-пиновия ли или тоя новия, дето купих, 6 към 6 пина, ALESIS-а има два FireWire изхода и те са 6-пинови, значи ясно е че там се вкарва 6-пиновия накрайник, въпроса е в самата FireWire карта къде да се вкара кабел - в 4-пиновия ли, мини или в един от 3-тте 6-пинове входа - пробвах всички варианти, но ALESIS-а така и не се вижда нито от контролния панел, който се инсталира с драйвера, нито в Device Manager

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На Alesis-а свети лампичка, която показва че е свързана чрез FireWire с компа, като махна адаптора от контакта към Alesis-а, пак свети, т.е. прави връзка с компа и компа я захранва фактически, но защо не се появява нито в контролния си панел, нито в Device Manager-а?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ползвай 6/6  пиновия кабел, 4 пиновия не подава захранване , при това положение трябва да ползваш траф. ЩОм като свети само с захранване , значи имаш ток по картата, но това не означава че си инсталирал картата, и вече има връзка като аудиодивайс. Сигурен ли си ,че 1394картата работи? пробвай друго устройство, ако можеш де....липсата на аудиокарта няма отношение към липсата на звук от алесиса, НО - ако аудиокартата е изгоряла поради някаква причина, и си сигурен че 1394 картата работи, то тогава най вероятно имаш проблем с PCI слота, където ти е изгорала картата. ДОри може и в дъното да има поражения, IRQта и т.н.

С две думи - проби, пак казвам, ако си сигурен че хардуера е ОК. 

Редактирано от VSTi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами пробвах и в двата PCI слота - същата работа, а в момента в единия ми е LAN картата, която работи и в двата слота...няма как да пробвам друго устройство за да разбера дали картата работи, кой работи с това FireWire, ужасссс....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето как изглежда Device Manager-а ми:

 

http://prikachi.com/images/778/5870778E.jpg

 

Като махна FireWire картата от PCI слота тритте въпросителни си остават, едното е за вграденото аудио, което отдавна изгоря....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами така от растояние - трудна работа......намини към мен с карантиите и ще видим кво става. (София, района на х. Плиска)

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каква е операционната система?При мен върви добре само с ХР.Виста и нагоре имам проблеми големи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Беше ХР докато пусках темата и се мъчех, от няколко дни съм с нов комп за 1200лв и съм с Уин 7, аз признавам само ХР, но ХР-то не поддържа новите хард-дискове и се наложи да сложа Уин 7 - същата работа - FireWire картата се вижда от компа и ЗАХРАНВА аудиокартата ALESIS io/26, светват по нея разни лампички, но компа не я ВИЖДА, нито мониторинга и контролния панел, които се инсталират с драйверите за 7-ица, които са и последни за тая аудиокарта от 2009-та година. Така се прецаках с тия FireWire интерфейси, кой я ползва тая простотия вече, направо съм бесен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единствения вариант остава да съм изгорил FireWire картата докато я слагах и вадих в PCI-слота на стария комп, компа беше изключен, но и отзад на копчето на захранването, с една дума може би има ток към дъното, знам ли, защото аудиокартата, обикновената, която беше в тоя слот я извадих за да сложа FireWire, после ги слагах и вадих и двете няколко пъти в двата слота и аудиокартата изгоря, на новия комп я сложих и няма звук от нея при инсталиран драйвер, та да не би от многото вадене и слагане в слота да е изгоряла и FireWire картата, няма как да проверя тъй-като нямам друго устройство с такъв интерфейс, но в същото време подава ток към ALESIS io/26, а и стария и новия комп я виждат...освен да взема нова, 16лв е, от най-евтините с VIA чип, колегата по-горе каза че със същия чипсет и със същия ALESIS всичко му е тръгнало без проблеми...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

ХР-то  поддържа новите хард-дискове.Върни се на XP.Това за XP ти го еказал някои търговец - не е верно.

 

ALESIS io/26 няма драйвер за Уин 7. Има драйвери само за Win XP така твърди производителя.

Драйверите на ALESIS io/26 се зареждат като програма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.