grivata Публикувано Февруари 14, 2013 Публикувано Февруари 14, 2013 Здравейте! Преди месец и половина закупих 8-канална звукова карта ALESIS io/26 втора употреба за звукозапис. Картата е с FireWire интерфейс! Закупих за компа си FireWire карта, от 16лв с VIA чипсет, слагам картта в PCI слота, компа веднага я откри, без драйвер, както си и пише в инструкцията й...към картата имаше FireWire кабел - от едната страна 6-пинов, от другата - 4 пинов...в самата карта има три 6-пинови входа и един 4-пинов...пича, от който купих картата(някои от вас го познават) ми каза че ми трябва точно такъв кабел, какъвто е и този, инсталнах драйвера за аудиокартата от сайта на ALESIS и...нищо...компа не "вижда" аудиокартата...махнах драйвера и един по един инсталирах и деинсталирах всички драйвери, налични на сайта на ALESIS и...пак нищо...махах FireWire картата от единия PCI слот, слагах я в другия и...пак нищо...а ALESIS-а уж работи, като я включа към адаптера свети там нещо...казаха ми че: 1.Компа ми бил слаб 2.Кабела не бил подходящ, т.е. евтин 3.FireWire картата била евтина, т.е. боклук Е, вчера взех скъп кабел, за 12лв от Plesio, от двете страни е 6-пинов - пак не иска. Компа ми не смятам че е от памтивека - 2GHZ процесор, 2GB RAM, ASUS-ско дъно с добър чипсет...е, поръчах части за 1200лв за нов комп, като пристигнат пак ще пробвам, ако пак не иска ще купя "маркова" FireWire карта, друг е въпроса че май няма откъде, освен онлайн да търся, а не съм сигурен че и с нея ще стане за да се ръся излишни пари.... Какво бихте ме посъветвали??? Цитирай
VSTi Отговорено Февруари 14, 2013 Отговорено Февруари 14, 2013 картата се инсталира без особени проблеми, би трябвало да свети и лока с компютра, освен пауър индикатора....не ми се рови да гледам кое как беше точно, карам по спомени. Имах преди време такава, и затова се намесвам. КОгато включиш микрофон, отчита ли ти индикация и звук на слушалки? Виждаш ли контролния панел след включване на картата? Пускал съм устройството с виа карта, и си е работило....в смисъл - не търси друга платка, ако си сигурен че работи. ЗАщото това че се инсталира и вижда като дивайс (файъруер картата) не означава още че работи. Цитирай
grivata Отговорено Февруари 14, 2013 Автор Отговорено Февруари 14, 2013 Alesis FireWire Control Panel не се вижда - no device found! Забравих да кажа че вграденото ми аудио в дънната платка е изгоряло, ако това е от значение...след като извадих аудио-картата, която ползвах колкото да има звук компа от PCI слота за да поставя FireWire картата тази аудио-карта(дето си е към компа) повече звук не издаде, явно изгоря, та въпроса ми е да не би това че нямам звук на самия комп да е проблем, не мисля че е това, ама да питам? И кой кабел да ползвам от двата - 4 към 6-пиновия ли или тоя новия, дето купих, 6 към 6 пина, ALESIS-а има два FireWire изхода и те са 6-пинови, значи ясно е че там се вкарва 6-пиновия накрайник, въпроса е в самата FireWire карта къде да се вкара кабел - в 4-пиновия ли, мини или в един от 3-тте 6-пинове входа - пробвах всички варианти, но ALESIS-а така и не се вижда нито от контролния панел, който се инсталира с драйвера, нито в Device Manager Цитирай
grivata Отговорено Февруари 14, 2013 Автор Отговорено Февруари 14, 2013 На Alesis-а свети лампичка, която показва че е свързана чрез FireWire с компа, като махна адаптора от контакта към Alesis-а, пак свети, т.е. прави връзка с компа и компа я захранва фактически, но защо не се появява нито в контролния си панел, нито в Device Manager-а? Цитирай
VSTi Отговорено Февруари 14, 2013 Отговорено Февруари 14, 2013 (Редактирано) ползвай 6/6 пиновия кабел, 4 пиновия не подава захранване , при това положение трябва да ползваш траф. ЩОм като свети само с захранване , значи имаш ток по картата, но това не означава че си инсталирал картата, и вече има връзка като аудиодивайс. Сигурен ли си ,че 1394картата работи? пробвай друго устройство, ако можеш де....липсата на аудиокарта няма отношение към липсата на звук от алесиса, НО - ако аудиокартата е изгоряла поради някаква причина, и си сигурен че 1394 картата работи, то тогава най вероятно имаш проблем с PCI слота, където ти е изгорала картата. ДОри може и в дъното да има поражения, IRQта и т.н. С две думи - проби, пак казвам, ако си сигурен че хардуера е ОК. Редактирано Февруари 14, 2013 от VSTi Цитирай
grivata Отговорено Февруари 14, 2013 Автор Отговорено Февруари 14, 2013 Ами пробвах и в двата PCI слота - същата работа, а в момента в единия ми е LAN картата, която работи и в двата слота...няма как да пробвам друго устройство за да разбера дали картата работи, кой работи с това FireWire, ужасссс.... Цитирай
grivata Отговорено Февруари 14, 2013 Автор Отговорено Февруари 14, 2013 Ето как изглежда Device Manager-а ми: http://prikachi.com/images/778/5870778E.jpg Като махна FireWire картата от PCI слота тритте въпросителни си остават, едното е за вграденото аудио, което отдавна изгоря.... Цитирай
VSTi Отговорено Февруари 14, 2013 Отговорено Февруари 14, 2013 Ами така от растояние - трудна работа......намини към мен с карантиите и ще видим кво става. (София, района на х. Плиска) Поздрави! Цитирай
grivata Отговорено Февруари 15, 2013 Автор Отговорено Февруари 15, 2013 Няма как - от Червен бряг съм! Явно сам ще се оправям.... Цитирай
liquid_death Отговорено Февруари 21, 2013 Отговорено Февруари 21, 2013 Каква е операционната система?При мен върви добре само с ХР.Виста и нагоре имам проблеми големи Цитирай
grivata Отговорено Март 6, 2013 Автор Отговорено Март 6, 2013 Беше ХР докато пусках темата и се мъчех, от няколко дни съм с нов комп за 1200лв и съм с Уин 7, аз признавам само ХР, но ХР-то не поддържа новите хард-дискове и се наложи да сложа Уин 7 - същата работа - FireWire картата се вижда от компа и ЗАХРАНВА аудиокартата ALESIS io/26, светват по нея разни лампички, но компа не я ВИЖДА, нито мониторинга и контролния панел, които се инсталират с драйверите за 7-ица, които са и последни за тая аудиокарта от 2009-та година. Така се прецаках с тия FireWire интерфейси, кой я ползва тая простотия вече, направо съм бесен! Цитирай
grivata Отговорено Март 6, 2013 Автор Отговорено Март 6, 2013 Единствения вариант остава да съм изгорил FireWire картата докато я слагах и вадих в PCI-слота на стария комп, компа беше изключен, но и отзад на копчето на захранването, с една дума може би има ток към дъното, знам ли, защото аудиокартата, обикновената, която беше в тоя слот я извадих за да сложа FireWire, после ги слагах и вадих и двете няколко пъти в двата слота и аудиокартата изгоря, на новия комп я сложих и няма звук от нея при инсталиран драйвер, та да не би от многото вадене и слагане в слота да е изгоряла и FireWire картата, няма как да проверя тъй-като нямам друго устройство с такъв интерфейс, но в същото време подава ток към ALESIS io/26, а и стария и новия комп я виждат...освен да взема нова, 16лв е, от най-евтините с VIA чип, колегата по-горе каза че със същия чипсет и със същия ALESIS всичко му е тръгнало без проблеми... Цитирай
Petar Отговорено Август 31, 2013 Отговорено Август 31, 2013 ХР-то поддържа новите хард-дискове.Върни се на XP.Това за XP ти го еказал някои търговец - не е верно. ALESIS io/26 няма драйвер за Уин 7. Има драйвери само за Win XP така твърди производителя. Драйверите на ALESIS io/26 се зареждат като програма. Цитирай
Recommended Posts