Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Съществува и един много кофти "ъм-паразит". Не знам как му е официалното название, обаче представлява затваряне на устата в "м" след фраза, окончаваща на гласна. Повечето самоуки певци го имат. Ако някой не ти обърне внимание, няма да си го забележиш сам.

ПП. А като се сетя какви блеещо-мучащи гласни имат чалгарите, направо ми се лае. "уОБИЧАМ ТЕъ" и прочее. Даже Мария Илиева се излъга с това "МЕъН ако нямаш..."

• 1 month later...
Отговорено
Съществува и един много кофти "ъм-паразит". Не знам как му е официалното название, обаче представлява затваряне на устата в "м" след фраза, окончаваща на гласна. Повечето самоуки певци го имат. Ако някой не ти обърне внимание, няма да си го забележиш сам.

ПП. А като се сетя какви блеещо-мучащи гласни имат чалгарите, направо ми се лае. "уОБИЧАМ ТЕъ" и прочее. Даже Мария Илиева се излъга с това "МЕъН ако нямаш..."

Мен пък ме дразни понякога като "Т" се произнася като "Ц" (time)или още по зле "ТШ", или вместо 'Д' - 'нещо между 'Д-Ж-Ч'. (darling) :wall:

Отговорено

А, ти говориш за английски текст, пят като на български. Абе не е лесно. Да имитираш, без да изглеждаш смешен и неграмотен, си е дар от природата.

Отговорено

А има ли проблем, ако вместо да казвам А, леко преминавам към Ъ, например първото А в "завчас"? Естествено, без да натъртвам като говорителя на Бон Апети - "кЪртофи".

Отговорено
Ауе налей ми вудъ от чушматъ... така се говори по нашия край :)

е, това не е дикция това е диалект. Тука говорим за пеене а не за говорене.

Иначе също много ме дразнят някои народни песни дето се пеят на диалект , особено като се набляга на 'И' - "Иииииииииииииииииййй, дирли дирли иииииииииииииииии"

Отговорено

Напротив - в пеенето също опираме до правоговора на българския език. Правилото е, че неударените широки гласни (а, е, о) се "потъмняват" и се доближават по звучене към съответните тесни (ъ, и, у) - но не съвсем :)

А че онова си е диалект, това е вярно :)

Отговорено (Редактирано)

Ми чесно казано не бих казал че е диалект защото така се говори в централна българия, а човека който е създавал правоговорните норми е живял точно там - за дъртия Славейков иде реч. Демек - това е правилния начин...

А това че там се говори така не значи че и се пише така :) Щото съм виждал хора (предимно от Враца) които освен че говорят неразбираемо пишат точно това което казват...

А тва че аз пиша зле е продиктувано от мързел...

А ако това за изгоравянето на думите е дикция, то на аудишъна как му се вика на БГ?

Редактирано от LOE