salt Публикувано Октомври 31, 2012 Публикувано Октомври 31, 2012 (Редактирано) Здравейте, след дълго проучване на различни марки и модели висок клас кондензаторни вокални /стейдж /микрофони попаднaх на един уникален и не толкова нов модел микрофон Sennheiser E965, но предполагам че малко хора от този форум го притежават и са пели някога на точно този модел, поради не ниската му цена от около 1000 лева. Все пак,може някои от колегите в форума да притежават този микрофон и идеята ми е да споделите впечатленията си,както ще направя и аз в следващите редове, без да съм пял на него, но слушайки и сравнявайки висококачествени семпли,прослушани на студийни монитори.Надявам се този пост да е от полза за тези,които са решили да инвестират финанси в един наистина хай-енд професионален микрофон. Забележете,че този пост изразява лично мое мнение,и моите уши и концепция за звук най-вероятно ще се разминат с нечии други,защото усещането за звук и качество е различно и строго индивидуално.Както повечето от вас знаят, няма най-добър микрофон, въпреки че има класически модели,които стоят на мястото си с десетилетия и нямат особено голяма конкуренция като звук./говоря за Neuman U47,U87/ и други. Бих искал да споделя, че от семплите,които чух на различни хора в youtube и thomann.de съм впечатлен на първо място от уникалната разделителна способност, мекота, топъл звук и балансирани високи честоти, които при този микрофон присъстват достатъчно изразено,като придават необходимият блясък и кристалнсот на гласа/типични за кондензаторните микрофони като цяло/, без да подчертават и преекспонират грозно, излишно и без да "изблещват" съскащите съгласни "с" и "з".Като цяло съскащите звучат натурално и естествено, което не изключва характерния цвят на микрофона.Гласните звуци звучат приятно и ефирно, в сравнение с други модели като Samson CL5 и Shure KSM 9.З .Всъщност, основното, което ме впечатли при Sennheiser E965 извън и в микс е гладкостта на тона-/остър и режещ без да дразни/, не поради качествата на конкретният изпълнител,който е качил семплите.Опитах се да уловя цвета на микрофона, абстрахирайки се от различните тембри и качества на певците. Например, Shure KSM 9 и един доста скъп модел на Neumann KMS 105 звучат все така леко "изцъклено" и някак леко найлоново в съскащите съгласни.Това придава много, едва недолувимо "режене" в и в гласните,което наистина на първо слушане не е забележимо от нетренирано ухо, но именно това фино доловимо и нежно "стържене" и найлоново звучене във високия спектър ме подразни и не ми се понрави.Едва ли повечето от певците се замислят именно за тези тънкости, но се надявам да има "маниаци",които ги чуват. Всички модели микрофони,които изброих до тук са в ценови клас от 800-1000 лв. от най-реномираните марки с утвърдени традиции в света.Въпрос на вкус е, но Sennheiser-а за мен "изби рибата". Преди това мое проучване "наизуст" просто знаех, че един от най-добрите варианти за микрофон,та дори и стейдж е Neuman, поради това че правят прекрасни студийни микрофони.Между другото, Shure KSM 9 също ме впечатли с "тембъра"си, но съскащите съгласни ми дойдоха малко по-ярки и остри отново.След като чух този Sennhesier E965, наистина промених мнението си.Забележете, че съгласните звуци при разлини хора са поставени в раличен честотен спектър.Иам хроа с по изявени "с"-та и "з"-та.С по високо вариращи и съответно по ниско.Това обаче не е критерия и "мерилото" при моето проучване,тъй като прослушпах няколко и достатъчни семпли с различни женски и мъжки гласове и отново бих казъл твърдо, че това за мен е най-балансираният и "приятно" натурално звучащ стейдж кондензаторен вокален микрофон от този ценови клас.Друг микрофон,който е по-достъпен и популярен, но по-евтин е Shure Beta A-суперкардиоид и "другарчето" му BETA 87 C-кардиоид.Те двата звучат доста задоволяващо в калса си, но този пост е за хай-енд стейдж микрофони.Забелязал съм, че дори в някой телевизии с лайв бендове лийд певците и беквокалите използват тези два микрофона, но при тях високите абсолютно не са задоволяващи от гледа точка на изкривяване на реалнсотта.Чуйте семпли на тези beta 87 C и 87А и ги сравнете с Sennheiser e965.Ще се учудите,колко "гадно"може да звучи един "отпушен" напръв поглед микрофон в срванение с балансирания. А вие иамте ли някаки наблюдения относно Sennheiser E965 и какво ви впечатлява в останлите модели или в други от този клас.A можете и да ми преложите някакви други по-неизвестни микрофони,които да са прочути с прекрасен балансиран и мек звук от този клас и вид? Надявам се темата ми да се разрастне и да направим добра дискусия. )) Поздрави! Редактирано Октомври 31, 2012 от salt Цитирай
Recommended Posts