Jump to content
Българският форум за музиканти

въпрос към електрончиците...


Recommended Posts

Какви биха били евентуалните последствия за устройство,ползващо захранване с изходно напрежение DC 12V и мощност 500mA ,ако бъде захранвано с DC 14V и мощност 200mA?За да бъда по-точен в горния вариант устройството се ползва вече трети по около 5 часа дневно и не дава отклонения,ама знае ли човек...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, защо не си купиш (намериш) захранване каквото трябва. Ще ти излезе по-евтино и практично, спрямо поправка или закупуване на ново устройство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без лоши чувства,но в заглавието на поста съм упоменал адресатите...Въпреки това ще отговоря - има куп причини,които ако започна да изброявам ще стане като "Приказки от 1001 нощ"...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновенно подобни устройства не разчитат на стабилността на външното захранване. Вътре задължително имат стабилизатори, така, че по напрежение не би имало някакъв проблем.

Друг е въпросът с разсейваната мощност на вътрешните регулатори. Не е голяма разликата, стига да е наистина тази, която е посочена. Често изходните напрежения на външните захранвания са нестабилизирани и за да осигурят дефинираните (примерно) 14V при 200мА, дават повече волтове при по-малък товар,

Както и да е, ако машинката не се загрява извънредно, не би трябвало да има проблем. Вътрешните регулатори се монтират така, че да отдават топлина на корпуса на апарата. Едно пипане с ръка може да даде ориентир дали температурата е висока. Ако може да се държи с ръка там, където кутията е най-топла, всичко е в ред.

 

Ако искаш да спиш спокойно, трябва да се види с какви електролити (и по каква схема) е направено захранването. Да се премерят реалните напрежения и да се види дали няма проблемно разминаване.

 

PS.

в описанието пише, че е необходимо захранване PA1210, което дава 1 А (!) при 12 волта. Защо си сложил 200mA?

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.

 

PS.

в описанието пише, че е необходимо захранване PA1210, което дава 1 А (!) при 12 волта. Защо си сложил 200mA?

 

Това имах под ръка,благодаря за изчерпателния отговор.Прилежащото захранване е 500mA ,та затова не се притесних много от разликата.Ефекта се държи нормално,няма загряване,изкривяване или какъвто и да е признак за проблем,но както си споменал,за да спя спокойно направо ще си купя ново с препоръчаните параметри.Надявам се по-високия ампераж да не е неправилен избор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.