Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Позволявам си да отворя тази тема заради въпросите дали може да се пращат кавъри за радиото.Ако Мюзикман реши че не е необходима нека я изтрие.

Но в повечето случаи в УСА а именно там се хоства радиото за всяко нещо се подписва договор.И в 90 процента от договорите между артисти (композитори или изпълнители) и фирмата лицензираща и наемаща се да продуцира даден продукт съществува клауза която по много завъртян начин запазва правата както върху оригинала така и върху всяка разновидност (всеки кавър) който се появи на белия свят (но само ако се появи в публичното пространство под дигитална форма или на някакъв носител) докато трае договорът.Тоест ако седна в нас и направя кавър на някоя песен и си я пея по ресторантите няма проблем.

Цитат :The term "phonorecord(s)" or "records", as used herein, means any and all methods of mechanically reproducing the musical Compositions including, but not limited to, phonograph records, cassette tapes, digital audio tape, compact disc and any and all methods of reproducing the Compositions, now known or to later come into existence.

Така че по-добре да не рискуваме...

Отговорено (Редактирано)

:think: е, ресторантите не са ли публично пространство!? :rolleyes:

Аз (доколкото разбрах нещо от този текст) мисля, че вероятно се има предвид забраната да се записва кавър на парчета на всякакви... "физически" носители (с цел разпространение), без позволението на автора (т.е. конкретно за радио май не е упоменато). :rolleyes: Ама де да знам, де... не съм юрист, нито пък английският ми е на нужното ниво че да твърдя кво точно са имали предвид в текста. :read:

Обаче все си мисля... кво ли ще стане ако реша да друсна един гавър на... Бекстрийт Бойс, примерно, в дет метъл вариант и тая простотия се завърти по радиото?! :bravo: И поглеж някой от ония гейове я чуе и се разписка на мениджъра си: "Аааа... окрадоха ми ТВОРЧЕСТВОТО, искам да ги съдя!" И кво? Ще се юрнат да търсят под дърво и камък бай Ильу от Габруу и бай Еньу от Трявнъ, щото тез пичове, видиш ли, напрайли гавър на Бекстрийт Гейс без тяхно разрешение! :green:

Ми аз съм навит на такваз далавера - ебаси рекламата ще е това! Те ме осъждат на няква зверска сума пари, която е ясно че няма откъде да изкопая, следователно ме заробват с обшествено полезен труд 10 години :bravo: пък аз ставам световно известен покрай цялата дандания и до един месец си разплащам задълженията от платените интервюта и реклами за... гей-самобръсначки!!! :godbless::bravo: :twisted:

П.П. Шегата настрана - нека по-запознатите с правните истории около кавърите да каже нещо конкретно за нашия случай - по какъв начин и дали изобщо бихме могли да пускаме и кавъри по радиото!? :godbless: Аз лично мисля, че не трябва да се предаваме без бой... все пак кавъри (и гавъри) трябва да се правят :godbless:

Редактирано от icho7ryches
Отговорено

Виж, те че трудно ще те намерят...ама си има начин и ако се заинатят ще те открият.Най-простия вариант е Игнориране;Делийт на радиото.А прочети внимателно последните думи от текста

any and all methods of reproducing the Compositions, now known or to later come into existence.

Тоест ако някой велик ум излисмли някакъв нов начин за разпространение си го запазват и него...А интернет радиата са една от дигиталните форми за разпространение.А вече дали някой изобщо ще чуе кавъра по точно това радио нека някой математик да изчисли каква е възможността :)

А ресторантите не са нито носител, нито дигитална (интернет) форма на разпространение...иначе по клубовете трябваше да плащаме яко авторски...

Така че понеже в УСА са луди и се съдят за щяло и нещяло...ако в Terms of Use на радиото няма нещо конкретизирано за кавърите дъл може или не то всеки ще пуска на свой риск.Не съм юрист но съм се съветвал както с БГ така и с УСА адвокати.Все пак законите са различни и тези неща които ги написах се осланят на думите на УСА законите.

Отговорено

Не съм особено сигурен, (и ако някой извади точно инфо, ще съм му благодарен), но мисля, че това с блекдет варианта на бекстрийт бойс би било ОК от гледна точка това, че музикалното произведение (бичкията) влиза в графа "пародия", а тогава мисля, че има някви вратички. Но - всичко е в посока "мисля", "струва ми се" и т.н.

Ако някой има някакви законови разпоредби, що ги не метне насам?

Отговорено
Ми аз съм навит на такваз далавера - ебаси рекламата ще е това! Те ме осъждат на няква зверска сума пари, която е ясно че няма откъде да изкопая, следователно ме заробват с обшествено полезен труд 10 години :) пък аз ставам световно известен покрай цялата дандания и до един месец си разплащам задълженията от платените интервюта и реклами за... гей-самобръсначки!!! :):bravo: :twisted:

леко offtopic...

icho, братле, планът е невероятен, искам и аз да зема участие...

;)

• 2 weeks later...
Отговорено

re: леко offtopic... Жорка, обаждаш ми се и почваме! Само казваш кои изпълнители искаш да окепазим, освен наште си тресни (тях може и да ни ги окепазяваме)! :green: :rolleyes: