bobomarinov Публикувано Март 30, 2012 Публикувано Март 30, 2012 На някой въпроса може да им се стори глупав, но понеже съм нов в тази сфера желая да попитам. От какво зависи силата на звука? Примерно: Имаме 5-вата китарна глава и я връзваме към 2x12 кабинет. Ще има ли разлика в силата на звука, ако същата тази глава я вържем към 4x12 или 1x12? Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Март 30, 2012 Отговорено Март 30, 2012 Отговорът не е в количеството или размерите на високоговорителите. Първа по важност за силата на звука (звуковото налягане) е ЧУВСТВИТЕЛНОСТТА на високоговорителите. Дефинира се като звуково налягане при зададена подавана мощност и разстояние на точката на измерване от източника на сигнала - например 1ват и 1 метър. Примери> 88dB/W/m, 93dB/W/m. Колкото по-висока е стойността , толкова по силно ще се чува . Всяко изменение от 3 dB съответства на двойно изменение на мощността. С други думи, един усилвател с 5 вата свързан с високоговорител с 90dB/W/m, ще се чува толкова, колкото един 10 ватов с говорител с 87dB/W/m. Второ по важност е АКУСТИЧЕСКОТО ОФОРМЛЕНИЕ на високоговорителите. Има различни "опаковки" и те влияят различно на силата на звука. Например акустичен екран, затворен обем, басрефлекс (различни варианти), рупорни системи и доста други. Посочените условия имат отношение и към ЧЕСТОТНОТО представяне на системата за озвучаване. Има още много зависимости, но те изискват по-дълбоко запознаване с електроакустиката. Накрая ще се върна на конкретния въпрос. Примерно: Имаме 5-вата китарна глава и я връзваме към 2x12 кабинет. Ще има ли разлика в силата на звука, ако същата тази глава я вържем към 4x12 или 1x12? Може да има разлика, може да няма. Защото условията във въпроса не са достатъчни за правилната преценка. По-скоро ще има разлика в честотното представяне поради различното оформление и поради суперпонирането на наляганията от различен брой излъчватели. Съжалявам, но във физиката (в частност електроакустиката) прости отговори няма. За всеки конретен случай се смятат различните параметри и условия за да се получи ВЕРЕН резултат. За още по-верен резултат се ИЗМЕРВА реалното положение. Другото е налучкване с поглед в небето. Разбира се има едно обикновенно субективно решение - палиш, слушаш, гасиш. Което ти харесва, това е! 8 Цитирай
EAmechaniX Отговорено Март 30, 2012 Отговорено Март 30, 2012 (Редактирано) И да, и не! Силата на звука не зависи само от ватажа на усилвателя и твърде често зависи от чувствителността на говорителя. Може да има случай, при който кубе с мощност 20 вата и нискочувствителен говорител да се чува по-слабо, отколкото кубе 10 вата и високочувствителен говорител. Редактирано Март 30, 2012 от EAmechaniX 1 Цитирай
iliev.p Отговорено Март 31, 2012 Отговорено Март 31, 2012 Момци,вие такъв академичен отговор му дадохте на момчето,че ще му трябва един месец да го разгадае........ А той питаше дали ще звучи с различна сила този 5 ватов усилвател през 1x12, 2x12 ,4x12 кабинети,предполагам,че момчето се съмнява ,че като има повече говорители ще се чува по силно! Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Март 31, 2012 Отговорено Март 31, 2012 Ако това е академичен отговор, как ли ще се приеме истински академичен отговор... Може пък момъкът да се научи на нещо повече и следващия път да разбира по лесно . Цитирай
iliev.p Отговорено Март 31, 2012 Отговорено Март 31, 2012 Валяк(позволявам си това обръщение първо щото имаме любима група и второ щото съм ти фен,винаги когато прочета твой коментар се обогатявам), не съм сигурен, че ще потърси повече инфо по въпроса,той това трябваше предварително да го е направил,и въпросът му щеше да бъде по разбираем и щеше да получи по сдъвкана информация! Цитирай
bobomarinov Отговорено Март 31, 2012 Автор Отговорено Март 31, 2012 iliev.p не знам за колко прост ме имаш, но отговора беше достатъчно ясен за зададения от мен въпрос. Цитирай
iliev.p Отговорено Март 31, 2012 Отговорено Март 31, 2012 Не съм искал да те обидя,извинявай ако се е получило така,радвам се ,че си получил отговор. Цитирай
L.K. Отговорено Април 1, 2012 Отговорено Април 1, 2012 По-добре от Валяка не мога да го обясня на български, но ако си падаш по английски интерпретации цъкай https://www.google.c...ex=&startPage=1 Цитирай
Recommended Posts