Jump to content
Българският форум за музиканти

Силата на звука


bobomarinov

Recommended Posts

На някой въпроса може да им се стори глупав, но понеже съм нов в тази сфера желая да попитам. От какво зависи силата на звука? Примерно: Имаме 5-вата китарна глава и я връзваме към 2x12 кабинет. Ще има ли разлика в силата на звука, ако същата тази глава я вържем към 4x12 или 1x12?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорът не е в количеството или размерите на високоговорителите.

Първа по важност за силата на звука (звуковото налягане) е ЧУВСТВИТЕЛНОСТТА на високоговорителите. Дефинира се като звуково налягане при зададена подавана мощност и разстояние на точката на измерване от източника на сигнала - например 1ват и 1 метър.

Примери> 88dB/W/m, 93dB/W/m. Колкото по-висока е стойността , толкова по силно ще се чува . Всяко изменение от 3 dB съответства на двойно изменение на мощността. С други думи, един усилвател с 5 вата свързан с високоговорител с 90dB/W/m, ще се чува толкова, колкото един 10 ватов с говорител с 87dB/W/m.

Второ по важност е АКУСТИЧЕСКОТО ОФОРМЛЕНИЕ на високоговорителите. Има различни "опаковки" и те влияят различно на силата на звука. Например акустичен екран, затворен обем, басрефлекс (различни варианти), рупорни системи и доста други.

Посочените условия имат отношение и към ЧЕСТОТНОТО представяне на системата за озвучаване.

Има още много зависимости, но те изискват по-дълбоко запознаване с електроакустиката.

 

Накрая ще се върна на конкретния въпрос.

Примерно: Имаме 5-вата китарна глава и я връзваме към 2x12 кабинет. Ще има ли разлика в силата на звука, ако същата тази глава я вържем към 4x12 или 1x12?

Може да има разлика, може да няма. Защото условията във въпроса не са достатъчни за правилната преценка. По-скоро ще има разлика в честотното представяне поради различното оформление и поради суперпонирането на наляганията от различен брой излъчватели.

Съжалявам, но във физиката (в частност електроакустиката) прости отговори няма. За всеки конретен случай се смятат различните параметри и условия за да се получи ВЕРЕН резултат. За още по-верен резултат се ИЗМЕРВА реалното положение.

Другото е налучкване с поглед в небето.

Разбира се има едно обикновенно субективно решение - палиш, слушаш, гасиш. Което ти харесва, това е!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И да, и не! Силата на звука не зависи само от ватажа на усилвателя и твърде често зависи от чувствителността на говорителя. Може да има случай, при който кубе с мощност 20 вата и нискочувствителен говорител да се чува по-слабо, отколкото кубе 10 вата и високочувствителен говорител.

Редактирано от EAmechaniX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Момци,вие такъв академичен отговор му дадохте на момчето,че ще му трябва един месец да го разгадае........

А той питаше дали ще звучи с различна сила този 5 ватов усилвател през 1x12, 2x12 ,4x12 кабинети,предполагам,че момчето се съмнява ,че като има повече говорители ще се чува по силно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:D Ако това е академичен отговор, как ли ще се приеме истински академичен отговор...

Може пък момъкът да се научи на нещо повече и следващия път да разбира по лесно ;) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Валяк(позволявам си това обръщение първо щото имаме любима група и второ щото съм ти фен,винаги когато прочета твой коментар се обогатявам), не съм сигурен, че ще потърси повече инфо по въпроса,той това трябваше предварително да го е направил,и въпросът му щеше да бъде по разбираем и щеше да получи по сдъвкана информация!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре от Валяка не мога да го обясня на български, но ако си падаш по английски интерпретации цъкай https://www.google.c...ex=&startPage=1

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.