vlex Публикувано Юни 16, 2006 Публикувано Юни 16, 2006 Ми днес имах невероятното щастие за първи път да скъсам струна и след като напазарувах необходимите пособия и поправих непоправимото се замислих нещо. Новата струна звучи доста по-звънливо от старите. Как вие смятате: как е по-добре да се сменят струните - когато се скъса някоя само нея или всичките на определен период от време
NitroBGA Отговорено Юни 16, 2006 Отговорено Юни 16, 2006 Ако е време за смяна - защо не всичките. Ако току що си ги сменил не би трябвало да има разлика.
Kelly Отговорено Юни 16, 2006 Отговорено Юни 16, 2006 Еми като ти се скъса струна много ясно,че ще си сложиш нова само нея,ако скоро си сменил всичките струни. Ако пък и без това са от отдавна,това ти е повод да ги смениш всичките.
LOE Отговорено Юни 16, 2006 Отговорено Юни 16, 2006 Мда, ако имат нужда сменяй всичките - ако не не се тревожи че звънка повече - за няколко дена ще се опомни...
vlex Отговорено Юни 16, 2006 Автор Отговорено Юни 16, 2006 Бе те ако става за въпрос са заводските при мен е от 8 месеца а не ми се мисли колко месеца е кесала по складове преди тва То се вижда как са се окислили от въздуха и са потъмнели, но понеже свиря сравнително от скоро на китара и не мога да преценя кога са ми вече "стари" струните. Вие примерно на колко време си ги сменяте по навик?! :think:
preIbanez Отговорено Юни 16, 2006 Отговорено Юни 16, 2006 ...според мен е хубаво струните на китарата да се сменят на два месеца профилактично...не е необходимо да се разложат и чак тогава да се мисли за нови...
LOE Отговорено Юни 16, 2006 Отговорено Юни 16, 2006 Зависи много от струните - забелязъл съм че по-тънките по бързо се скапват и почват да издават разни странни хармоници... имах един комплект .13 а адарио дето на 9 месеца нямаха никакви проблеми. Даже някой хора казваха че им се струват нови. Проблема на тия струни е че като ги сложиш им трябва една седмица да улегнат. Но нормалните .09 комплекти нямат такива проблеми - с тях се свири най-добре веднага като ги сложиш, а на 2-3 месеца вече не се водят за струни.
vlex Отговорено Юни 16, 2006 Автор Отговорено Юни 16, 2006 Ми начи утре сабахлям ше има смяна на струнажа Таз вечер май ше си играя на 3д дизайнер покрай играта та чак утре Ок мерси мн на всички
preIbanez Отговорено Юни 16, 2006 Отговорено Юни 16, 2006 ...все пак ти препоръчвам да ги сменяш една по една дори китарата ти да е без тремоло...
LOE Отговорено Юни 16, 2006 Отговорено Юни 16, 2006 това е мит.... вярно не е хубаво китара да стои без струни, но 30 минути изобщо няма да я сбъркат
preIbanez Отговорено Юни 16, 2006 Отговорено Юни 16, 2006 ...може...ама като се сменят една по една на мен ми е много по лесно...а и все пак наистина едва ли е полезно да се сваля цялото напрежение от грифа...
SomeoneElse Отговорено Юни 16, 2006 Отговорено Юни 16, 2006 preIbanez, той човекът си го каза - няма да и стане нищо на китарата ако й се свалят всичките струни едновременно. Най-малкото за да изстържеш мръсотията, която неминуемо се събира около самите прагчета. Не ме обвинявайте в немарливост, грифовете на китарите ми са едни от най-чистите които съм виждал! А и truss rod-а е направен за да държи грифа прав под напрежението на струните, подчертавам прав, няма да тръгне да го измята на обратно. Това е.
docc Отговорено Юни 17, 2006 Отговорено Юни 17, 2006 Добре е струните да се сменят преди всяко свирене(не говорим за репетиции,или упражнения),а преди студийна сесия, е направо задължително.При интензивна работа,струните запазват качествата си от 5/6 до 20-на часа(в зависимост от вида и производствените особености). Разбира се,това е трудоемка,досадна,а и финансово-зависима работа,и много често се избират и прилагат компромисни варианти.Неприятно е,когато компромисът стане навик,а недай Боже - и правило.Недобре работещата струна реално прикрива качества на добрия инструмент и добрата електроника(а при акустичните инструменти, зависимостта е още по-очебийна). Тръс родът има за задача,да "помага" на грифа,да се справя с прилаганите напрежения.Колкото е по-голямо участието му в тази задача,толкова е по-голяма и вероятността,при отпадане на напрежението на струните,действието на "шиша" да се прояви в обратната посока.Това заслужава внимание,предимно в ситуации,когато по някаква причина инструментът се оставя без(или с отпуснати)струни по-дълго време(при някои акустични инструменти без тръс род,или с други конструктивни особености - това е недопустимо).
LOE Отговорено Юни 17, 2006 Отговорено Юни 17, 2006 docc - ти свирил ли си някога с дебели струни? Пътвата седмица имат толкова много нежелани хармоници че на моменти дразнят. За 4 5 и 6 говоря.
BlueZone Отговорено Юни 17, 2006 Отговорено Юни 17, 2006 (Редактирано) това е мит.... вярно не е хубаво китара да стои без струни, но 30 минути изобщо няма да я сбъркат Мит е друг път. На първия ми Ibanez като му сменях струните, стоя не повече от 10-15 минути без струни и после имах ебаси драмите с грифа. Недейте така да лъжете човека - струни на китара с тънък гриф НИКОГА не се махат всичките накуп. Махаш една - слагаш една и т.н. П.П. Естествено не е лошо грифа да се чисти чать-пать, но това може да става достатъчно добре и без да се свалят всички струни. Редактирано Юни 17, 2006 от iBobz
Recommended Posts