7thString Публикувано Февруари 4, 2012 Публикувано Февруари 4, 2012 (Редактирано) Във връзка с ей тази тема: http://forum.muzikan...__fromsearch__1 Най-после намерих сносно решение на нещата и споделям, ако на някой би му било от полза това нещо. Идеята ми: Според входното ниво на сигнала от китарата, да управлявам разни неща, т.е. да превърна нивото на сигнала в поредица от MIDI CC съобщения, с които впоследствие да управлявам параметри от VST плъгини. В моя случай - използвайки един канал на ампа, намалям китарата почти до 0 за чист звук и усилвам за бичкия. Обаче ефектите, които ползвам при чистата китара - яко ехо, хорус и т.н. омазват звука на разни по-мощни свирни. Затова ми трябва плъгин, който да следи входа и според това да бута надолу Wet микса на ефектите когато китарата се усили. Това също така дава възможност за много яки пинизи- примерно leslie симулатор, който се активира и усилва(скоростта на въртене) когато китарата отзвучава. Гитар риг има такова нещо и се казва Input Level Control, но то може да управлява само вътрешните ефекти в гитар риг. Значи, трябват следните програми: - VST Host - Виртуален MIDI контролер - Envelope follower плъгин. За VST хост се спрях на Cantabile Performer 2 - тепърва го разучавам, но буквално съм поразен от възможностите, които тази програма има!!! Можеш да си нагласиш цял сетлист за лайв с VST пресети и рутирания и с клавиатура или контролер да сменяш пресетите - програмата е изцяло направена за live свирене. Виртуален миди контролер - тва е драйвер, който е просто симулира вход и изход за МИДИ, като каквото влезе от входа, го препраща на изхода. Така залъгваме системата, че пращаме МИДИ съобщения към някакво външно устройство, и че това устройство ги праща после към нашите плъгини. Аз се спрях на LoopBe1. Най-важната джаджа - midiAudioToCC - тя хваща входния сигнал и праща силата му като Midi CC съобщения. В нея има параметри, които дефинират envelope-а - атака, рилийз и т.н. Чейна е прост - аудиото влиза към midiAudioToCC и мята съобщения към входа на LoopBe1. CC плъгина в реално време показва как се формират съобщенията и какъв точно envelope следват спрямо входния сигнал. След това това, което искаме да управляваме, му нагласяме automation, който в реално време слуша изхода на LoopBe1 на съответния канал. Да си призная, не всички настройки са ми ясни, примерно "Automation to host" и "MIDI to host", ама експериментиране му е майката. Хубавото е, че Cantabile отдолу има MIDI monitor, дето показва дали сме сбозили нещо - ако всичко е нормално, когато дойде какъвто и да е сигнал на входа, двете лампички трябва да светят в червено - тва значи, че към LoopBe1 хвърчат CC-та, и същите се връщат обратно. Сега, може и да има по-прост начин - моята програмистка натура ми подсказва, че би трябвало да има чалъм тези съобщения да могат да циркулират в рамките на хоста без да има нужда от виртуален миди драйвер - в програмата видях MIDI Loopback, което звучи точно като това, което ми трябва, но се инати и не иска да изкара нужните неща. Нотка внимание - трябва ви сплитнат сигнал от китарата Ако набучите в плъгина сигнал след овърдрайв, той няма никаква динамика, така, че няма да върши особено работа. Значи, имате два паралелни чейна - единия, който е основен и си върви с целия риг от китарата през хоста към изхода, и другия, който влиза директно от сухата китара, управлява midiAudioToCC и дотам - не се връща обратно към чейна, освен ако не е нужна суха китара за запис, което пък е хубава идея за реампинг. По-нататък мисля да поекспериментирам с това до степен до която вокала на нашата група влияе на микс нивото на моята китара, за да не се бием. Някои биха казали - просто боцваш един компресор, но аз искам и други неща да управлявам Ще се радвам ако някой сподели опит в тази насока или съвети. Инак, за благодарности - Столично Тъмно, може и в каси Малко по-натам ще постна някое семпълче и снимки, ако разбира се има интерес към това... Редактирано Февруари 4, 2012 от 7thString Цитирай
Recommended Posts