Jump to content
Българският форум за музиканти

Електретен микрофон в TASCAM US-200. Soundman solution


Recommended Posts

В защита на определението, което съм посочил в профила си - Solution Provider, ще представя поредното устройство, което се наложи да създам.

Човек, работещ с различни платформи, решава да работи с един звуков интерфейс на всички компютри, защото винаги изникват различни проблеми с вградените звукови карти . Изборът е Tascam US-200 - относително добро качество за скромни пари. Както се казва, да ама не. Таскам-ът не работи директно с електретен микрофон. Динамичен - да, Кондензаторен - да, ама с електретен, от headset - не! Всяка по-сериозна карта/интерфейс не поддържа скромни източници.

За да работи такъв микрофон е необходимо да се осигури ниско захранващо напрежение и съответен интерфейс. За да може да работи с Таскам-а има два варианта -

1. Кабелът от микрофончето да се свърже с "black box" , който да съдържа батерия или външно захранване, схема за съгласуване, а изходът чрез втори кабел да се подаде във небалансиран вход за динамичен микрофон.

2. Кабелът от микрофончето да се свърже с "black box" , който да съдържа схема за постояннотоково и променливотоково съгласуване, а изходът да се подаде във балансиран вход за кондензаторен микрофон с подходящ балансиран кабел.

И двата варианта са неподходящи за непрекъснато разнасяне, поради което се наложи да се търси друго, компактно решение.

Куплунгът от кабела на микрофончето да се поставя отзад на XLR куплунг, който да съдържа всичко необходимо за да може да се включи във балансиран вход за кондензаторен микрофон.

Лесно е да се каже, но не е лесно да се направи. Част от елементите може да са SMD, но за определени цели трябват по-сериозни мощности, отколкото позволяват дребните резистори. От друга страна, поне два от електролитните кондензатори трябва да са за високо напрежение (поне 50, 63 волта), а в същото време се налага да са със високи стойности - 47uF. Такива миниатюрни няма. Входният куплунг - Ф3.5мм женски жак, също трябва да се търси специално, защото стандартните са точно толкова по-голями, колкото да не могат да се поберат в корпуса на XLR-a.

За избягване на съгласуващ балансиращ трансформатор се налага схемотехниката също да е с определени специфични решения, Все пак за правилната работа е необходимо от небалансиран източник да се подаде сигнал в балансиран такъв.

И така - събират се доста проблеми за решаване. А всичко трябва да се събере в обем от Ф12 х24mm.

Прилагам няколко картинки от вече готовия прототип.

IMGP5838.jpgIMGP5837.jpgIMGP5836-1.jpgIMGP5840-1.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.