AXE Публикувано Януари 12, 2005 Публикувано Януари 12, 2005 Казват че творците били разсеяни. Тва хубаво, ама не е мноо яко да си разсеят докато свириш или твориш Та интересно ми е само аз ли имам проблем с концентрацията докато свиря? Ако не - как се борите с това? Примерно мене много често ми се случва докато свиря някоя песен и като зема да свиря някой риф, който се повтаря 8 пъти да кажем, да се заблея и да забравя на кое повторение съм :wall: Питайте Феникса BTW Steve Vai има една много яка стария по върпоса - Musical Meditation се казва. Цитирай
chacho Отговорено Януари 12, 2005 Отговорено Януари 12, 2005 хехе, тва с повторенията е много гадно колко палки съм изял по главата не е истина тъй че не се коси, не си само ти аз си реших проблема като престанах да се опитвам да ги броя- просто слушаш как върви парчето, тактуваш си и в повечето случаи усещаш кога горе долу трябва да минеш нататък пък рано или късно все ще го научиш и няма да го бъркаш пове4е Цитирай
Steve_Vai Отговорено Януари 12, 2005 Отговорено Януари 12, 2005 Знаем я статията Проблемът не е само твой... :think: Ако някой ти мрънка, обяснявай, че си творец, неразбран гений... Винаги действа - решават, че не си наред и спират да го поставят на въпрос! Цитирай
Bassko Отговорено Януари 12, 2005 Отговорено Януари 12, 2005 Честно казано, аз никога(почти) не броя повторенията. Карам го на интуиция и засага рядко ми се случва на сбъркам някъде, може би само когато са някакав странен нечетен брой Цитирай
AXE Отговорено Януари 12, 2005 Автор Отговорено Януари 12, 2005 Това с повторенията беше само пример. Тъпо е да свиря и да си мисля за не знам си кво си , когато трябва да слушам как свиря, другите как свирят, как се получава парчето като цяло и още милион работи. Няма да ви казвам пък ако свиря някво упражнение, че след първите няколко пъти почвам да си мисля за...абе не е за разправяне :green: И пак за тия повторения - аз много добре си се ориентирам по барабаните, щото те почти винаги отбелязват когато рифа ще се сменя. Проблема е, че барабанистите и те са хора и те бъркат И аз уж за да не завися толкова от барабаниста (ако той греши да не греша и аз) си ги броя...или поне се опитвам Та вие кво прайте по въпроса с концентрацията? Цитирай
Bassko Отговорено Януари 12, 2005 Отговорено Януари 12, 2005 Ами ако искаш да си концертиран ще си! ако не няма! Сериозно, много често, даже постоянно като ходя на урици по класическа китара не вниквам много в урока, но и същевременно не мисля за друго, незнам как се получава, явно съм си отвеян. Обаче по едно време ми писна и реших да се стегна и напоследък като искам да са концертрирам го правя и нещата стават по-лесно. А за свиренето в група е съвсем различна историята, там няма какво толкова да се концентрираш, тъй като или свирите ваши пърчета (където си го знаеш наизуст и в подробности и т.н.) или свирите кавъри (там пък за да ги изсвирите трябва всеки да си знае партиятаи така или иначе пак я знаеш в подробности песента и нямаш проблеми ) това е моето мнение. Цитирай
peshoy2k Отговорено Януари 12, 2005 Отговорено Януари 12, 2005 абе никак не е лошо да знаеш къде се намираш в едно парче. то и с усет става ама ако свикнеш да броиш е добре. раздели парчето на повече части, които си приличат или още по-добре си мисли сега свирим еди кво си, то продължава толкова времена и така. разделяй и владей парчето ако мога да перифразирам Цитирай
kitaratapesho Отговорено Януари 12, 2005 Отговорено Януари 12, 2005 концентрацията се постига с упражнения, но не само когато свириш а и когато слушаш. ако си нотно грамотен - упражнявай прима виста, свири по памет, като се опитваш да анализираш постоянно какво свириш точно. ако не - докато слушаш някое парче се опитай постоянно да анализираш какво прави баса, китарата, пианото, барабаните. следи партиите им, слушай ритмиките и т.н. всичко е въпрос на навик. Цитирай
Fenix Отговорено Януари 12, 2005 Отговорено Януари 12, 2005 Ми аз замисля ли се за нещо друго и отива сичко... но това обикновено означава че ми е скучно. В смисъл че като се кефя винаги съм си концентриран и внимавам в това което правя (е, това не изключва грешки ), а ако почна да се разсейвам значи нещо или съм се изморил или нещо таквоз. Цитирай
Steve_Vai Отговорено Февруари 1, 2005 Отговорено Февруари 1, 2005 Ми аз замисля ли се за нещо друго и отива сичко... но това обикновено означава че ми е скучно. В смисъл че като се кефя винаги съм си концентриран и внимавам в това което правя (е, това не изключва грешки ), а ако почна да се разсейвам значи нещо или съм се изморил или нещо таквоз. При всеки е различно! Steve Vai дълги години се занимава с йога, пък и намира време да свири по мъничко.... Не че е добър дори в едното от двете, де! (няма емотиконче за "ирония") Цитирай
Topsun Отговорено Февруари 2, 2005 Отговорено Февруари 2, 2005 ами като се замисля,практиката по солфеж си е и упражнение за концентрацията.там се напрягаш да запомниш едноглас,двуглас или триглас и след тива да ги запишеш.еми няма начин да си разсеян там. Цитирай
Steve_Vai Отговорено Февруари 2, 2005 Отговорено Февруари 2, 2005 Определено е така! Ама АХЕ питаше за концентрацията при свирене Цитирай
kitaratapesho Отговорено Февруари 2, 2005 Отговорено Февруари 2, 2005 определено упражненията по медитация ще помогнат неимоверно, и то не само за концентрацията при свирене Цитирай
Topsun Отговорено Февруари 2, 2005 Отговорено Февруари 2, 2005 рпи свиренето е същото,защото ти пак мислиш какво ще извириш.дали слушаш или мислиш за свиренето пак е същото.трябва концентрация иначе правиш нещата наизуст,все едно че ги прави някой друг (поне за свиренето). Цитирай
Joys Отговорено Февруари 3, 2005 Отговорено Февруари 3, 2005 Концентрирам се в свиренето като в главата ми " звучат " и барабаните и бързо се ориентирам кое колко пъти да се свири. Правил съм си и изпит сам на себе си като свиря нещо и разговарям с някой друк като се старая да не бъркам и в двете. А медитацията е друго нещо. Занимавал съм се с японски изкуства и все още не съм пробвал да ги съчетая някакси двете. Може и занапред да пробвам. Например свирене в поза " Зазен"( на колене). . Друго , което съм пробвал докато седя някъде е да си тактувам някакъв такт и да пиша нещо. За сега не се получава при мен. Опитите продължават. :think: Цитирай
Recommended Posts