rudibass Публикувано Май 25, 2006 Публикувано Май 25, 2006 имам една молба...кайете ми как да си спася басса ...импрагниран е само не е лакиран а тука дето свиря е страхотна влага....миналата година я купих дървото бе6е със перлрно бял цвят сега много потъмня ама много сега е с цвят медено жълт....какво да правя ...изпла6ил съм се 4е 6те тръгне и грифа а той е нек тру....моля помогнете с уважение Гого Цитирай
icho7ryches Отговорено Май 25, 2006 Отговорено Май 25, 2006 (Редактирано) имам една молба...кайете ми как да си спася басса ...импрагниран е само не е лакиран а тука дето свиря е страхотна влага....миналата година я купих дървото бе6е със перлрно бял цвят сега много потъмня ама много сега е с цвят медено жълт....какво да правя ...изпла6ил съм се 4е 6те тръгне и грифа а той е нек тру....моля помогнете с уважение Гого Привет! Значи, според мен нещата стоят така: Не разбрах с какво точно е импрегнирана дървесината... с байц (който придава само цвят) явно не е, щом е била перлено бяла. Може би имаш предвид някакви други разтвори които се пропиват в дървесината за да й предадат допълнителни свойства, а в конкретния случай навярно влагоустойчивост. Да не би да е била парафинирана дървесината? Ако е био така най-вероятно (за сега) няма повреди по самата дървесина, а оцветяването се е получило от реакцията на пропитото вещество с въздуха (за толкова време без да е запечатано с лак). Ако импрегнанта не е бил нанесен за придаване на влагоустойчиви свойства на дървесината - най-вероятно има опастност от нейното прекалено съсъхване и/или овлажняване, следователно измятане (в най-лошия случай и напукване, но тва е много рядко за такъв вид подбрана дървесина). Преди всичко това да се случи може да се забележи оцветяване, в резултат на проникване на оцветяващи гъби в дървесината... които не са опасни за механичните свойства, но придават нежелан цвят. Чак след това има опастност от проникване на деструктивни гъби, причиняващи сериозни повреди на дървесината и механичните и свойства. Така, че... не знам точно какъв е твоят случай, но няма да се плашиш! Най-добре да се консултираш с някой лютиер, който да е наясно с подобни проблеми, или да пробваш сам да се захванеш като изчистиш внимателно с фина шкурка (но не прекалено фина, че да не се получи замазване) цялата повърхност, след което да лакираш минимум 2-4 пъти с междинни съхнения, разбира се! Успех! Редактирано Май 25, 2006 от icho7ryches Цитирай
rudibass Отговорено Май 25, 2006 Автор Отговорено Май 25, 2006 май само бе6епарафинирана китарата и затова сега е толкоз тъмна ...страх ме е 4е 6те си загуби състейна ако я лакирам...а това за 6курката само като си го помисля и тръпки ме побиват Цитирай
icho7ryches Отговорено Май 25, 2006 Отговорено Май 25, 2006 (Редактирано) май само бе6епарафинирана китарата и затова сега е толкоз тъмна ...страх ме е 4е 6те си загуби състейна ако я лакирам...а това за 6курката само като си го помисля и тръпки ме побиват Еми, значи от парафина с времето е потъмняла дървесината. В такъв случай зарежи шкурката, освен ако не искаш повърхностната обработка да се прави наново и цялостно. Щом не искаш да се лакира май е по-добре да оставиш нещата такива каквито са, но е възможно цвета да потъмнее още! :think: Ако те притеснява толкова - що не я заведеш на "чичо доктор" за диагноза? Вероятно ще ти вземе някой лев, но поне ще ти каже какво да правиш. Аз не съм толкова навътре в нещата - просто изказвам мнение. Успех! Бтв... много як бас имаш! Редактирано Май 25, 2006 от icho7ryches Цитирай
rudibass Отговорено Май 25, 2006 Автор Отговорено Май 25, 2006 мерси за съвета като си дойда у бг 6те хода ама сега немога....радвам се 4е ти харесва китарата ми.. Цитирай
icho7ryches Отговорено Май 25, 2006 Отговорено Май 25, 2006 мерси за съвета като си дойда у бг 6те хода ама сега немога....радвам се 4е ти харесва китарата ми.. Що, бе, къде се подвизаваш в момента? Нали в другата тема казваш, че си учередител в някво читалище тук в Бг? Бтв трябва наистина да се измисли и да се направи нещо по-сериозно в тва читалище! Говоря като в полза на хората от форума. Мисля, че може да се получи доста яко! Цитирай
rudibass Отговорено Май 25, 2006 Автор Отговорено Май 25, 2006 има си хора там копито движат работата у 4итали6тето....аз съм музикант преди вси4ко....затова и не съм у бг сега Цитирай
bluesman Отговорено Май 29, 2006 Отговорено Май 29, 2006 (Редактирано) Баса ти този ли е,с който си се снимал?Потъмняването само на челните места ли е или го има по лицевата и задната страна? Може и да е от контакт с потта.Най безвредното средство за почистване на нечистотии по дървото е кислородната вода от апреката(peroxide).ако не стане с един път опитай още веднъж.Натривай кислородната вода с четка и избърсвай със сух парцал.ако го оставиш дълго време без да избърсваш може да стане беля! Редактирано Май 29, 2006 от bluesman Цитирай
Recommended Posts