Jump to content
Българският форум за музиканти

Сериозен проблем със стар пулт


Recommended Posts

Здравейте на всички, отдавна се мъча с моя проблем и най-сетне се реших да пиша и тук ако някой може да ми помогне. Та имам един пулт LEM Compact 210s, който си работи и ми върши чудесна работа за репетиции в къщи, най-вероятно е на повече от 20 години, аналогов е, подарен ми е.

 

Проблема е един брум, който се появява - все едно се чува някакъв "взрив" (честотно мисля, че е в целия спектър, нещо като брутална микрофония, но заместено с брум), след което всичко спира и си продължава да бачка. Така мога да го опиша. Не изгаря колоните. Брума няма определена честота на появяване - може да работи 2 седмици и да гръмне или да бачка 20 минути и да :icon_shithappens:. Може да работи сам, може да е включен микрофон и други инструменти към него, пак няма разлика (или поне аз не хващам връзка между двете)

 

Гледан е многократно от различни майстори и те не откриха нищо (работи по 1 месец на 3 места и не издаде гък :surprise:

 

Пулта е 2х105вата, 4 ома, а колоните ми (така са купувани отдавна) са 2х80вата 8 ома (някакви правени, но не мисля, че проблемът е при тях).

Аз също го гледах с мой познат (който разбира от такава електроника), всичко изглежда здраво, кондензаторите не са се подули, пробвахме го с работещи бормашини до него (които да създадът някакви смущения) - нищо, пробвахме да направим изкуствени пикове, свалихме напрежението до 50 волта и пулта пак работеше. Аз имам съмнение, че проблема е в мрежата в нас, въпросът е какво мога да направя (освен да сменя кабелите, но разбиването на канали не стои на дневен ред, така че това отпада).

Пулта е пробван в различни контакти, в същия разклонител - никаква промяна.

 

Не искам да купувам и нов пауър миксер Берингър за 700лв., защото определено не ме кефят дори и за в къщи, а и предпочитам ако мога да вложа тези средства в нещо друго :)

Видях темата

"Проблеми в мрежата - клубове и домашни условия", въпросът е, какво би ми помогнало

 

http://www.thomann.d..._ps_8r_e_ii.htm ?

То пак се връзва към 700 лв. :D

 

Някой ако се е сблъсквал с проблеми от този сорт, ще се радвам да сподели как ги е решил.

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема ти 99% изсъхнал кондензатор (кондера не е задължилтено да бъде надут за да заминал) - намери мултицет който може да измерва капцитети и почвайте да мерите наред...но, за да се прецени в коя част на миксера е желателно да си отговориш на няколко въпроса:

 

1. в двата канали ли се чува този взрив или само в единия

2. прави ли го при напълно намален мастер-фейдър

3. ако имаш външно стъпало пробвай дали въпросната експлозия се чува на линейния изход, слушалковия и ако има други изходи ..мониторни, за запис

 

 

дай някъв линк за тоя миксер, че гугъл нещо даде заето за такъв модел ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пулта е power mixer, това пропуснах да кажа по-ясно. Този "взрив" се чува и в двата канала дори и при намалени фейдъри. Има два линейни аут-а с нормални жакове и два, които са от усилвателя на пулта и съответно са вързани към колоните. За мултицета, имам спомен, че го направихме, но не съм сигурен съвсем, че толкова много проби правихме, че вече не помня. Ще питам човека да ми каже. И аз не намерих снимки, иначе фирмата LEM си съществува до сега, но явно ще трябва да го щракна и ще пратя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... щом при намалени фейдъри проблема остава, значи на линейния изход не би трбвало да има проблем - това ограничава зоната на проблема по веригата след мастер фейдъра и входа на крайните стъпа - при което трябва да се има предвид, че проблемната е част е на такова място, че може да влияе на 2-та канала едноверемнно ...което задължително налага обстойна проверка на захранването на крайните стъпала ...един въпрос който в първият момент може да ти се стори леко глупав - вградения усилвател стерео ли е (питам за да не се окаже, че е моно с възможност за свързване на две озвучителни тела - виждал съм такива стари модели миксери - питам изрично защото това е нещо което би променило логиката в търсенето на проблема)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Ето най-после малко снимки, съжалявам за закъснението, надявам се да се вижда що годе как изглежда пулта, само не можеш да си представиш колко тежи :). Пулта е стерео (има си панорами)

 

http://imgur.com/a/9I5Ft

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.