Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Добър вечер :)

Ситуацията е следната - извадих от калъфа му този Epiphone Les Paul Custom, който е ваден от там за последно преди около месец за участие. При изваждането му забелязах тази новопоявила се пукнатина на грифа. Най-важното което ме притеснява - има ли начин да се предположи по снимките или по друг начин дали пукнатината е в лака и в дървото? Китарата не се разстройва, не мога да пъхна нокътя си в пукнатината (мога де, но за около 1/4 от мм, може би), а като пробвах леко да "напъна" главата, не ми се стори да "шава" повече от обикновено. Не ми се струва и грифа да се е изкривил. Та, колеги, моля за помощ - колко сериозно може да е и как да постъпя?

50271955512256893641318452954KlEVkBQjsIvu2GOibdXS_m.JPG

3376884914201192421318452966dP5rr1n7SJWElVLPHkq1_m.JPG

140695038310296975461318452969bLkv6Qlrsb23KJuFlD8F_m.JPG

(Всъщност пукнатината сякаш изглежда малко по-страшна на снимки от колкото на живо...)

Отговорено

Сериозно затишие по темата...

Имам два въпроса: забелязва ли се каквато и да е следа от удар в най-близката точка под основата на фингърборда, от която тръгват пукнатините? И следващия - колко цифрен е серийният номер?

Поздрави

Отговорено

По принцип този проблем рано или късно ще даде развитие,несъмнено се налага консултация с лютиер,ако вече не си го направил,имало е и по-тежки случаи и то с много по-скъпи китари,със сигурност има решение,имаме добри лютиери.

Поздрави   

Отговорено

Следи от удар не се забелязват никъде по дължината на пукнатините, нито в началото им. Подозирах, че може да е била ударена в главата, но тогава пукнатините не трябва ли да са на по-високо?

Иначе серийният номер е 9-цифрен с две букви отпред (ЕЕ). Правена е в Китай, но е истински Epiphone, напълно сигурен съм, че не е менте.

Отговорено

Нещо се е разсъхнало епифончето. Да е било изложено на променлива влажност и температура?

Дали пукнатината е в лака или навътре в дървото можеш да разбетеш, като пробваш да вкараш в нея нещо тънко, напр. бръснарско ножче (ако имаш, щото аз май нямам).

За пукнатина в дървото ще ходиш при лютериер. Най-вероятно ще я запълни с лепило и притисне докато втвърди, а после ще зачисти мястото.

Отговорено

Да, в интерес на истината, китарата наистина беше изложена на доста промени в температура и влажност напоследък... :(

Преди малко опитах да вкарам ъгъла на лист хартия в пукнатините и не успях. Ако намеря бръснарко ножче ще пробвам и с него.

Отговорено (Редактирано)

Следи от удар не се забелязват никъде по дължината на пукнатините, нито в началото им. Подозирах, че може да е била ударена в главата, но тогава пукнатините не трябва ли да са на по-високо?

Иначе серийният номер е 9-цифрен с две букви отпред (ЕЕ). Правена е в Китай, но е истински Epiphone, напълно сигурен съм, че не е менте.

ЕЕ + 9 цифреният сериен номер е добра гаранция, че наистина не е менте (макар и правена в Китай); изключая имитациите, които не бива да се изключват...Но по принцип проблемите са характерни за тези с 8 цифрени серийни номера...

Много се надявах да има следи от удар - това би обяснило наличието и причината за такива (или подобни) пукнатини, които обикновенно - след подобен удар - могат да се получат в лака (доколкото мога да съдя от снимките - това е Alpine white?).

Надявах се, защото другата възможна причина (не дай си, Боже!) са неосвободени вътрешни напрежения на материала, от който е изработен грифа, които по някое време са се освободили и това е крайното им изражение. Искрено се надявам да не е така!

При всички случаи консултация и внимателен преглед на инструмента от човек, който има сериозен опит в тази насока, ще ти е необходим! Не казвам лютиер, защото това вече май е станало срамна дума, а и нейното значение във връзка с неакустичните инструменти е доста разтегливо...

Къде живееш? Питам, за да се ориентирам към кого (в зависимост от местоположението ти) да те насоча.

Поздрави

Редактирано от TLC1
Отговорено

Правилно си се ориентирал, бяла е, но е Cream white :) Относно ударите - отново ще питам - възможно ли е това да се получи от удар в главата на китарата?

Бих искал да я занеса на човек с умения и опит в тази насока, но живея в Плевен, та избора ми не е никак богат...

Отговорено (Редактирано)

Правилно си се ориентирал, бяла е, но е Cream white :) Относно ударите - отново ще питам - възможно ли е това да се получи от удар в главата на китарата?

Бих искал да я занеса на човек с умения и опит в тази насока, но живея в Плевен, та избора ми не е никак богат...

Ако е имало удар, предизвикал заснетите последици - то той е бил не в главата, а точно на мястото, откъдето тръгват пукнатините (такъв би могъл да предизвика показаните пукнатини в лака, ако случаят е такъв).

Мисля, че при всички случаи (ако си решил да я оправяш, разбира се!) лакът от тази секция ще трябва да се махне и да се прелакира. Стане ли това - ще е и много по-лесно да се види има ли пукнатини в дървото или не (и ако да - да се вземат съответните мерки).

От Плевен до Русе не се сещам за хора с подобен опит, практика и познания, но в Русе има (а Русе ти е по-близо от София).

Редактирано от TLC1
Отговорено

Защо мислите, че всичко тръгва от удар??? :surprise:

Колегата сам каза, че китарата е била подложена на множество промени на температура и влажност ... Think about it!

Герги

Отговорено

Защо мислите, че всичко тръгва от удар??? :surprise:

Колегата сам каза, че китарата е била подложена на множество промени на температура и влажност ... Think about it!

Герги

Основателен въпрос! Нека отговоря така: по-скоро се опитвам да не мисля за другата алтернатива (for his sake..!), тъй като тя е значително по-тежка и като причини, и като бъдеща поправка...Иначе казано - искаше ми се да е само повреда на лака!..

Промените в температурата и влажността афектират далеч по-лесно акустичните инструменти (поради конструктивни причини), отколкото solid body/neck с доста плътно лаково покритие. Това, разбира се, не означава, че такива инструменти могат безнаказано да бъдат мокрени или подлагани на резки и драстични температурни разлики!

Разбира се, подобни промени могат да доведат до пропуквания в лака, но в повечето случаи те са по скоро цялостни, върху лака на цялото тяло и гриф и по-често приличат на паяжина с неправилна структура, т.е. - не са единични както в неговият случай.

Трета възможност е да са съществували известни неосвободени вътрешни напрежения в използваните материали (гриф, фингърборд и лепило между тях), които (особено ако покритието в тази зона е било нарушено!) са били активирани от споменатите по-горе многократни промени във влажността и температурата. Доколкото обаче разбирам от отговорите по въпроса на колегата - наранявания по покритието в тази зона не се забелязват...

Мисля, че репарацията при всички случаи ще започне със сваляне на лаковото покритие на грифа (в проблемната зона или изцяло, ако колегата реши да я попрвя).

Поздрави

Отговорено
Трета възможност е да са съществували известни неосвободени вътрешни напрежения в използваните материали (гриф, фингърборд и лепило между тях), които (особено ако покритието в тази зона е било нарушено!) са били активирани от споменатите по-горе многократни промени във влажността и температурата. Доколкото обаче разбирам от отговорите по въпроса на колегата - наранявания по покритието в тази зона не се забелязват...

:thumbs_up:

Те тука се крие ключа от палатката! Тия пукнатини са точно от раздуване на дървото като ги гледам! Ама нека и някой лютиер се изкаже най-накрая!

Герги

Отговорено

:thumbs_up:

Те тука се крие ключа от палатката! Тия пукнатини са точно от раздуване на дървото като ги гледам! Ама нека и някой лютиер се изкаже най-накрая!

Герги

Нов съм в този Форум, но засега не забелязвам голям наплив от колеги, които да вземат отношение по темата; а би трябвало - нали затова той съществува...

Възможно е и да не им се занимава с "дреболии" или "бояджийска работа".

TLC1