Jump to content
Българският форум за музиканти

пеене


Kari

Recommended Posts

Здравейте.Много обичам да пея,но имам проблем когато дойде припевът си стеснявам гласът.Как да го отпусна?Дано сте ме разбрали.

http://dox.bg/files/dw?a=cc2a4566d2

Мислите ли,че мога да пея.Какво трябва да променя?

Редактирано от Kari
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемите при теб са няколко - и съвсем не са само в припева. Много правилно описваш "стесняването" :). Това е едно от нещата, които се случват тогава. Проблемите са пряко свързани и с уменията, и познанията ти по английски.

За да се абстрахираме от последните е добре да запишеш нещо на език, който говориш свободно, пеейки песен, чиято мелодия знаеш добре.

За предпочитане е песен

1.чиято мелодия изисква по-голям диапазон от тази

2. тоналността да е съобразена с твоя глас към момента.

Би ми било интересно да те чуя да пееш "За старата любов" на Ваня Костова( и Тоника, мисля), примерно.

От темброва гледна точка Give me one reason би била подходяща за теб след известно време (и работа), ако търсиш подобно на Трейси звучене, тъй като имаш подобно на нейното sob качество на вокала. Към момента обаче - в тази тоналност - не е подходяща за гласа, с който разполагаш, тъй като нямаш достатъчен контрол върху преминаването между регистрите.

 

Усеща се приятен тембър и готин резонанс, които обаче са прикрити от ненужна носовост, характерна за много българи, пеещи на английски без да го владеят-това има как да се оправи.

Усещаш посоката на мелодията, музикална си, нямаш добра артикулация(може би само на английски?).

Имаш стилов усет, макар да не можеш да прилагаш всичко, което искаш, а си чувала от други изпълнители - ясно се стремиш да имитираш, което в началото е предпочитаният начин така или иначе.

В отговор на въпроса ти: ако е за кеф и за пеене на караоке си на едно средностатистическо певческо ниво :)- поне от това, което съм чувала в България.

Ако искаш да си служиш с гласа си извън "кеф"-а, дали за учене, работа или конкурси от различен тип - ще ти е нужна няколко години работа като начало, но пък удовлетворението да умееш да си служиш с гласа си, за човек, който обича да пее - е несравнимо.

 

Ако искаш пиши ми на скайп.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
тъй като имаш подобно на нейното sob качество на вокала.

 

Мога ли да попитам какво имаш предвид под sob звучене, понеже това беше тези част от поста ти, за която не ми стигнаха разбиранията :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Да, и моето мнение е, че не трябва да се учиш да пееш на английски, много порочно ще се отрази на вокалната ти техника, тоест ще развиеш някакви неправилни "техники" на пеене и след това няма да може да се отървеш от тях. Затова по-добре тренирай с български песни, докато обработиш гласа си и усетиш за какво става въпрос, едва след време може да пробваш с английски песни, но пак казвам, това не е е продуктивна практика - мога да ти посоча безброй наши изпълнители, които имат страхотни вокални данни, но почнат ли да пеят на английски се получава пълна пародия и смях.Причината е, че българският език е твърде далеч от английския във фонетично отношение и за един българин, роден и израснал в българия е невъзможно да говори, още по-малко пък да пее на английски без характерния дразнещ и дори противен акцент. В заключение, пей си на български и не се мъчи с тоя английски, нали не правиш сметка да ходиш в Мюзик Айдол? :)

Редактирано от Velius
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Todrias, чак сега ти видях въпроса.

Под sob quality разбираме "плачещото" качество на гласа.

То най-лесно се намира при имитиране на мяукане или скимтене.

При някои хора това изглежда, че се получава 'естествено',т.е. такъв си им е начина на звукоизвличане.Понякога в следствие на придобито произношение, понякога е заради стиловите особености на музиката, която слушаме.

Умението волево да прилагаме sob, когато настройваме тона, т.е.коригираме резонанса е свърано с контрола на ларинкса и мекото небце.Ако се интересуваш допълнително от sob или другите качества на тона можеш да ми пишеш на скайп.Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.