Jump to content
Българският форум за музиканти

Попавяне на електроника на ел.китара


Recommended Posts

Здравейте.Купих си една китара Кремона но електрониката е леш.Китарата е тип страт с 3 сингъл адаптри и 5 степенен превключвател,който не работи.Китара е с 2 потенциометъра,единия за volume a другия за tone.Оъкъде в Бургас могада си намеря потенциометри,единия логаритмитен а другия обикновен със съпротивление 150k0 и някакъв 3 степенен ключ.Има ли значение ако потенциометъра за Volume не е логаритмичен?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

за бургас не знам, ама:

http://vikiwat.com/aksesoari-i-chasti-za-kitara/

трябват ти един потенциометър A (логаритмичен) за volume и един B (линеен) за tone. 250 или 500 килоома. аз бих сложил 500 и в двете позиции - така тонът е леко по-"светъл", с повече високи. потенциометри като за китара трудно се намират в софия, във варна почти няма, да не кажа хич, кво остава в бургас. иначе няма проблем да сложиш два обикновени 16-милиметрови, линейни - единственият негатив е, че силата на звука няма да се регулира равномерно.

 

от викиват можеш да си купиш за 10 лева 3 адаптера, които, макар и да са куче марка, все ще са по-хубави от кремонските. за 40лв можеш и цял пикгард ("панел за китара") да си вземеш, ама не знам дали ще можеш да го монтираш - нека който е имал такава китара да каже дали ще стане. в раздел "продавам" на този форум също често съм виждал да изникват заредени пикгардове, при това с една идея по-добри адаптери.

 

ако ще поръчваш от викиват, замени 3-позиционния ключ с 5-позиционен. схеми за свързване на китарна електроника има в сайта на seymour duncan. можеш и да си надупчиш китарата и да си монтираш отделно 3-позиционно ц/к ключе за адаптерите - за всеки адаптер да има режим включен--изключен--включен в противофаза (т.е. с разменени жици). играчка е и определено не е за всеки, но разширява донякъде ограничените звукови възможности на старата китара.

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси пичага,много ме улесни.Утре ще отида до някой магаин,който в прочие някой знае ли в Бургас в кв.Меден рудник къде има магазин тип "млад техник?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не знам, но виж какво изпадна в бургас:

http://forum.muzikant.org/index.php?/topic/106135-iioaaioeeiiaaodhenoeoneeaaoaaeoa-ooiaadh-ca-eaioii/

ако ти се дават тия пари, разбира се. вероятно и по-тънко ще можеш да ги спазариш.

каквото и да предприемеш - успех, и да пишеш после кво се е получило :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Оправих китарата като и сложих един стар също като моя 5-степенен ключ на който имаше 2 ''топченца'' не лагерчета а просто от пластмасата затова леко с 1 ножка вдлъбнах дървото да може ''топченцата'' да влязат и тягата от завиването да се разпределя равномерно а не на тях (вероятно затова се е счупил и стария ) взех линейни потенциометри 220 кило ома (само такива открих) 1-ния стана волюм 2-рия тон сичко си дойде на мястото само с 1 проблем , китарата е твърде тиха имам хибридно комбо 65W и като го усиля на 5 се чува що-годе уловим от ухото звук за това че незнам какво да правя .

 

Да взема 1-500 кило ома потенциометър или 2 незнам как ще издържи китарата с 1-500 и 2-ри 220 кило ома или да търся всякакъв ''логартимичен'' (така ми го казаха ако наименованието му е различно се извинявам) дори и да е 5-10 кило ома незнам какво да правя претърсих целия град ангажирах приятел да вземе от бургас ама и там нямаше затова мисля че тва са ми решенията за сегА

 

Ако някой повече разбира моля за помощ :rockon:

Редактирано от zzchris
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Логаритъм -> логаритмичен.

Като ти пишат 500 килоома логаритмичен търси такъв докато намериш. Иначе ще го търсиш 2-3 пъти. С две думи - важно е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ хм, не мисля, че стойността е от чак толкова голямо значение. колко китайски китари има с линейни потенциометри. и със 100k линеен пак ще свири. може да не "запушва" докрай, може да губи ниски, но ще свири.

 

^^ стандартът е логаритмичните потенциометри да са означени с буква A преди или след стойността (линейните - с В). само че понякога е обратното :girl_cray2:

 

това, което описваш, говори, че има друг проблем. първо провери дали усилвателят е в изправност. най-лесно това става, като включиш единия край на кабела в него, а другия край хванеш за самия кабел (не за металния корпус на жака) и пипнеш с пръст върха на жака. трябва да се чуе характерно бръмчене.

 

ако усилвателят е в изправност, провери дали свързването е в китарата е правилно, дали спойките са добри, премери потенциометрите, провери с веригопроверител (пробникът за диоди на мултицета) дали превключвателят прави добър контакт. премери съпротивленията на адаптерите. провери няколко пъти за глупави грешки - човешкият мозък все още е пригоден повече за проследяване на плячка, отколкото за проследяване на жици, та да объркаш кое с кое е свързано се случва на всеки. на мене - постоянно :lol:

 

пробвай да свържеш поотделно всеки от адаптерите директно към изходния жак и провери дали така свири.

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-скоро не знаеш за никакви проблеми. Ако "бичиш на макс" няма и да разбереш. Само че в ел.китара, на която гейна се контролира, така няма да работи коректно.

 

Китарната електроника е поне на 40 години и въпросът с потенциометрите е решен твърде отдавна, за да го дискутираме. Всички производители си дават схемите на китарите - цъкайте, гледайте, ако нещо не е ясно - питайте. Но да знаете, че темата за линеен, логаритмичен, приложения, означения е разяснявана тук няколко пъти и Търсачката ще ви е от сериозна полза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съветите видя се че нещо схемата е била объркана дадох я на един приятел казва че свири добре адаптрите превключват и сичко е точно все още не съм я чул но ще я дочакам да дойде и до мен още веднъж благодаря

 

ПОЗДРАВИ! :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.