zzchris Публикувано Юли 11, 2011 Публикувано Юли 11, 2011 Здравейте.Купих си една китара Кремона но електрониката е леш.Китарата е тип страт с 3 сингъл адаптри и 5 степенен превключвател,който не работи.Китара е с 2 потенциометъра,единия за volume a другия за tone.Оъкъде в Бургас могада си намеря потенциометри,единия логаритмитен а другия обикновен със съпротивление 150k0 и някакъв 3 степенен ключ.Има ли значение ако потенциометъра за Volume не е логаритмичен? Цитирай
Fallenblood Отговорено Юли 11, 2011 Отговорено Юли 11, 2011 (Редактирано) за бургас не знам, ама: http://vikiwat.com/aksesoari-i-chasti-za-kitara/ трябват ти един потенциометър A (логаритмичен) за volume и един B (линеен) за tone. 250 или 500 килоома. аз бих сложил 500 и в двете позиции - така тонът е леко по-"светъл", с повече високи. потенциометри като за китара трудно се намират в софия, във варна почти няма, да не кажа хич, кво остава в бургас. иначе няма проблем да сложиш два обикновени 16-милиметрови, линейни - единственият негатив е, че силата на звука няма да се регулира равномерно. от викиват можеш да си купиш за 10 лева 3 адаптера, които, макар и да са куче марка, все ще са по-хубави от кремонските. за 40лв можеш и цял пикгард ("панел за китара") да си вземеш, ама не знам дали ще можеш да го монтираш - нека който е имал такава китара да каже дали ще стане. в раздел "продавам" на този форум също често съм виждал да изникват заредени пикгардове, при това с една идея по-добри адаптери. ако ще поръчваш от викиват, замени 3-позиционния ключ с 5-позиционен. схеми за свързване на китарна електроника има в сайта на seymour duncan. можеш и да си надупчиш китарата и да си монтираш отделно 3-позиционно ц/к ключе за адаптерите - за всеки адаптер да има режим включен--изключен--включен в противофаза (т.е. с разменени жици). играчка е и определено не е за всеки, но разширява донякъде ограничените звукови възможности на старата китара. Редактирано Юли 11, 2011 от Fallenblood 1 Цитирай
zzchris Отговорено Юли 11, 2011 Автор Отговорено Юли 11, 2011 Мерси пичага,много ме улесни.Утре ще отида до някой магаин,който в прочие някой знае ли в Бургас в кв.Меден рудник къде има магазин тип "млад техник? Цитирай
Fallenblood Отговорено Юли 11, 2011 Отговорено Юли 11, 2011 не знам, но виж какво изпадна в бургас: http://forum.muzikant.org/index.php?/topic/106135-iioaaioeeiiaaodhenoeoneeaaoaaeoa-ooiaadh-ca-eaioii/ ако ти се дават тия пари, разбира се. вероятно и по-тънко ще можеш да ги спазариш. каквото и да предприемеш - успех, и да пишеш после кво се е получило Цитирай
zzchris Отговорено Юли 16, 2011 Автор Отговорено Юли 16, 2011 (Редактирано) Оправих китарата като и сложих един стар също като моя 5-степенен ключ на който имаше 2 ''топченца'' не лагерчета а просто от пластмасата затова леко с 1 ножка вдлъбнах дървото да може ''топченцата'' да влязат и тягата от завиването да се разпределя равномерно а не на тях (вероятно затова се е счупил и стария ) взех линейни потенциометри 220 кило ома (само такива открих) 1-ния стана волюм 2-рия тон сичко си дойде на мястото само с 1 проблем , китарата е твърде тиха имам хибридно комбо 65W и като го усиля на 5 се чува що-годе уловим от ухото звук за това че незнам какво да правя . Да взема 1-500 кило ома потенциометър или 2 незнам как ще издържи китарата с 1-500 и 2-ри 220 кило ома или да търся всякакъв ''логартимичен'' (така ми го казаха ако наименованието му е различно се извинявам) дори и да е 5-10 кило ома незнам какво да правя претърсих целия град ангажирах приятел да вземе от бургас ама и там нямаше затова мисля че тва са ми решенията за сегА Ако някой повече разбира моля за помощ Редактирано Юли 16, 2011 от zzchris Цитирай
L.K. Отговорено Юли 17, 2011 Отговорено Юли 17, 2011 Логаритъм -> логаритмичен. Като ти пишат 500 килоома логаритмичен търси такъв докато намериш. Иначе ще го търсиш 2-3 пъти. С две думи - важно е. Цитирай
Fallenblood Отговорено Юли 18, 2011 Отговорено Юли 18, 2011 (Редактирано) ^ хм, не мисля, че стойността е от чак толкова голямо значение. колко китайски китари има с линейни потенциометри. и със 100k линеен пак ще свири. може да не "запушва" докрай, може да губи ниски, но ще свири. ^^ стандартът е логаритмичните потенциометри да са означени с буква A преди или след стойността (линейните - с В). само че понякога е обратното това, което описваш, говори, че има друг проблем. първо провери дали усилвателят е в изправност. най-лесно това става, като включиш единия край на кабела в него, а другия край хванеш за самия кабел (не за металния корпус на жака) и пипнеш с пръст върха на жака. трябва да се чуе характерно бръмчене. ако усилвателят е в изправност, провери дали свързването е в китарата е правилно, дали спойките са добри, премери потенциометрите, провери с веригопроверител (пробникът за диоди на мултицета) дали превключвателят прави добър контакт. премери съпротивленията на адаптерите. провери няколко пъти за глупави грешки - човешкият мозък все още е пригоден повече за проследяване на плячка, отколкото за проследяване на жици, та да объркаш кое с кое е свързано се случва на всеки. на мене - постоянно пробвай да свържеш поотделно всеки от адаптерите директно към изходния жак и провери дали така свири. Редактирано Юли 18, 2011 от Fallenblood Цитирай
L.K. Отговорено Юли 18, 2011 Отговорено Юли 18, 2011 Абе ти заменяй 500кОм логаритмичен със 100кОм линеен, пък после се чуди "защо така?". Цитирай
Fallenblood Отговорено Юли 18, 2011 Отговорено Юли 18, 2011 басът ми в момента е именно с такъв и нямам никакви проблеми Цитирай
L.K. Отговорено Юли 18, 2011 Отговорено Юли 18, 2011 По-скоро не знаеш за никакви проблеми. Ако "бичиш на макс" няма и да разбереш. Само че в ел.китара, на която гейна се контролира, така няма да работи коректно. Китарната електроника е поне на 40 години и въпросът с потенциометрите е решен твърде отдавна, за да го дискутираме. Всички производители си дават схемите на китарите - цъкайте, гледайте, ако нещо не е ясно - питайте. Но да знаете, че темата за линеен, логаритмичен, приложения, означения е разяснявана тук няколко пъти и Търсачката ще ви е от сериозна полза. Цитирай
zzchris Отговорено Юли 19, 2011 Автор Отговорено Юли 19, 2011 Благодаря за съветите видя се че нещо схемата е била объркана дадох я на един приятел казва че свири добре адаптрите превключват и сичко е точно все още не съм я чул но ще я дочакам да дойде и до мен още веднъж благодаря ПОЗДРАВИ! Цитирай
Recommended Posts