Jump to content
Българският форум за музиканти

Ibanez - SR 505 BM vs. SR605 NTF vs. SR705 TBK


yordaniy

Recommended Posts

Привет, народе!

 

За съжаление, във форума не е писано много за 605 и 705, а пък 505 се е променял с времето, а доста от мненията за него за за по-старите серии, та от там и чуденките ми... Из чуждестранните форуми картинката не е много по-различна.

 

Та... Макар и на пръв поглед доста подобни, трите модела, а именно:

 

Ibanez SR 505 BM vs. Ibanez SR605 NTF vs. Ibanez SR705 TBK

 

...се различават един от друг по материалите, от които са изработени, по покритието и не на последно място - по цена.

 

Бих желал да добия ориентация в една такава трилема - моля за впечатленията на хора, които са имали досег с някой от тези модели или които поне могат да споделят мнение на базата на материалите, от които са изработени телата, покритието, електрониката и т.н. Говорим за инструменти, които са индонезийска изработка с корейски (или каквито са там азиатските алтернативи на американските) Bartolini адаптери.

 

Ясно е, че електрониката и адаптерите биха подлежали на подмяна - най-малкото, с американските им алтернативи.

 

Какви са обаче разликите от гледна точка на звука между махагона и ясена (Light Ash при 605 предполагам е ясен?), като се има предвид, че стиловата ми цел е широкообхватна - от фънк и малко джаз, през лек и не чак толкова лек рок, та до прогресив и мелодичен метъл...

 

Опитвам се да си изградя и представа доколко и как влияят въпросните покрития върху звука на съответния инструмент; доколко тези покрития са устойчиви на драскотини и т.н. (Това ли е, аджеба, причината 705 да е най-скъп измежду трите?...)

 

Ценовата разлика също е ясна - да речем, че е в рамките на допустимото. :)

 

Разбира се, знам, че най-добре би било да имам възможност да изпробвам всеки един модел и да го преценя лично, но за съжаление такава възможност май липсва...

 

Предварително благодаря на всички отзовали се!

 

Поздрави!

Данчо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

най-добре би било да имам възможност да изпробвам всеки един модел и да го преценя лично, но за съжаление такава възможност май липсва...

E, чак пък да липсва... green_angel.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ненчо, липсва - освен ако не кажеш, че имате и 605-ца? ;-) Целта ми е директно сравнение между трите модела; не само между два от тях.

Редактирано от yordaniy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Общо взето разликата се свежда в дървесината на тялото. 505 и 705 са махагон, само дето 705 е направен по-красив. Top-a му ако не е много дебел едва ли ще оказва голяма разлика за звука. 605 е от ясен. Доколкото съм забелязал за по-фънки и слап неща използват повече ясена за тяло. Това не е лично мое убеждение, може някой да ме обори, но с такова впечатление съм останал. Та в тоя ред на мисли по-показателно ще е сравнението между 605 и някой от другите 2. Изборът между 505 и 705 е повече въпрос на визия според мен - това ако приемем, че електрониката и на трите баса е настроена идентично заводски (не знам дали има някакви under the hood настройки). Ако се правят специфични конфигурации и tweak-ове за различните модели, то те ще прозвучат различно, но при тестовете реално ще сравняваш повече на кой как е настроена електрониката, отколкото кой как звучи спрямо дървесината.

 

Успех с избора :)

Марин

 

едит: P.S.: 705 е по-скъп, защото е вложен повече труд, за да го направят по-красив - лепене на топ, линиите, които имитират нек-тру, а и самия топ струва нещо, защото се избира да е красив, тоест - скъп. Едва ли е по-издържлив на драскане. Като цяло мисля, че под финиш имат предвид повече цвета на байца, отколкото типа на лака.

Редактирано от MaPuHcKu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато преди време търсех бас, се бях спрял точно на 2 от тези модели.

 

705 няма общо с 505, освен адаптерите и електрониката. Тялото на 705 е сандвич, от 3 парчета. Резултатът е як метал бас, с много състейн. 505 е по-силен в средния регистър, по-бива за поп, фънк (слап), но зависи дали ще ти е удобен, защото не е много разстоянието между струните. Мен лично ми е.

 

За мен 705 е изборът от тези 3, с уговорката, че не съм пипал 605. Но определено е по-висок клас от другите два. Единствената причина да не го притежавам е, че когато поръчвах го нямаха в наличност, а к5 беше -30%.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.