Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Привет, народе!

За съжаление, във форума не е писано много за 605 и 705, а пък 505 се е променял с времето, а доста от мненията за него за за по-старите серии, та от там и чуденките ми... Из чуждестранните форуми картинката не е много по-различна.

Та... Макар и на пръв поглед доста подобни, трите модела, а именно:

Ibanez SR 505 BM vs. Ibanez SR605 NTF vs. Ibanez SR705 TBK

...се различават един от друг по материалите, от които са изработени, по покритието и не на последно място - по цена.

Бих желал да добия ориентация в една такава трилема - моля за впечатленията на хора, които са имали досег с някой от тези модели или които поне могат да споделят мнение на базата на материалите, от които са изработени телата, покритието, електрониката и т.н. Говорим за инструменти, които са индонезийска изработка с корейски (или каквито са там азиатските алтернативи на американските) Bartolini адаптери.

Ясно е, че електрониката и адаптерите биха подлежали на подмяна - най-малкото, с американските им алтернативи.

Какви са обаче разликите от гледна точка на звука между махагона и ясена (Light Ash при 605 предполагам е ясен?), като се има предвид, че стиловата ми цел е широкообхватна - от фънк и малко джаз, през лек и не чак толкова лек рок, та до прогресив и мелодичен метъл...

Опитвам се да си изградя и представа доколко и как влияят въпросните покрития върху звука на съответния инструмент; доколко тези покрития са устойчиви на драскотини и т.н. (Това ли е, аджеба, причината 705 да е най-скъп измежду трите?...)

Ценовата разлика също е ясна - да речем, че е в рамките на допустимото. :)

Разбира се, знам, че най-добре би било да имам възможност да изпробвам всеки един модел и да го преценя лично, но за съжаление такава възможност май липсва...

Предварително благодаря на всички отзовали се!

Поздрави!

Данчо

Отговорено
най-добре би било да имам възможност да изпробвам всеки един модел и да го преценя лично, но за съжаление такава възможност май липсва...

E, чак пък да липсва... green_angel.gif

Отговорено (Редактирано)

Ненчо, липсва - освен ако не кажеш, че имате и 605-ца? ;-) Целта ми е директно сравнение между трите модела; не само между два от тях.

Редактирано от yordaniy
Отговорено (Редактирано)

Общо взето разликата се свежда в дървесината на тялото. 505 и 705 са махагон, само дето 705 е направен по-красив. Top-a му ако не е много дебел едва ли ще оказва голяма разлика за звука. 605 е от ясен. Доколкото съм забелязал за по-фънки и слап неща използват повече ясена за тяло. Това не е лично мое убеждение, може някой да ме обори, но с такова впечатление съм останал. Та в тоя ред на мисли по-показателно ще е сравнението между 605 и някой от другите 2. Изборът между 505 и 705 е повече въпрос на визия според мен - това ако приемем, че електрониката и на трите баса е настроена идентично заводски (не знам дали има някакви under the hood настройки). Ако се правят специфични конфигурации и tweak-ове за различните модели, то те ще прозвучат различно, но при тестовете реално ще сравняваш повече на кой как е настроена електрониката, отколкото кой как звучи спрямо дървесината.

Успех с избора :)

Марин

едит: P.S.: 705 е по-скъп, защото е вложен повече труд, за да го направят по-красив - лепене на топ, линиите, които имитират нек-тру, а и самия топ струва нещо, защото се избира да е красив, тоест - скъп. Едва ли е по-издържлив на драскане. Като цяло мисля, че под финиш имат предвид повече цвета на байца, отколкото типа на лака.

Редактирано от MaPuHcKu
Отговорено

Когато преди време търсех бас, се бях спрял точно на 2 от тези модели.

705 няма общо с 505, освен адаптерите и електрониката. Тялото на 705 е сандвич, от 3 парчета. Резултатът е як метал бас, с много състейн. 505 е по-силен в средния регистър, по-бива за поп, фънк (слап), но зависи дали ще ти е удобен, защото не е много разстоянието между струните. Мен лично ми е.

За мен 705 е изборът от тези 3, с уговорката, че не съм пипал 605. Но определено е по-висок клас от другите два. Единствената причина да не го притежавам е, че когато поръчвах го нямаха в наличност, а к5 беше -30%.