parsekguitars Публикувано Юни 17, 2011 Публикувано Юни 17, 2011 Преподавам уроци по китара,без възрастова граница. дом. тел.:052712258 моб. тел.:0877712258 Skype:parsekguitars Цитирай
parsekguitars Отговорено Декември 7, 2011 Автор Отговорено Декември 7, 2011 (Редактирано) Обявата е актуална.Имам оборудване за ел. и ак.(пиезокристални) инструменти. Всичко което давам като занимания е придружено с аудио файлове и нотен текст. Пример:http://forum.muzikan...post__p__688292 Моето мнение за начинаещите,на какво трябва да обръщат внимание в началото. На въпроса – какви упражнения да правя? – буквално го разбирам – какво да правя, когато хвана китарата.Правилно – седенето с китара,без да знае човек какво точно да прави с нея е загуба на време . Ето ти някой посоки в/у който трябва да се работи,независимо от стила на музициране: (това е мое мнение и не ангажирам с него никой ) 1. Развитие на физиологията 2. Най-елементарна теория (тя ще е само база за по-нататъшни действия) 3. Развитие на усета за тайминг (по-просто казано – ритмичност и метрика) 4. Изучаване на конкретни похвати за конкретни стилове РАЗВИТИЕ НА ФИЗИОЛОГИЯТА : Двете ръце трябва да придобият следните умения: А) - Сила ( в смисъла на енергия концентрирана във върха на пръстите) Б) - Разтегливост В) - Гъвкавост и пластичност Г) - Независимост на пръстите един от друг Д) - Синхрон Е) - Бързина Ж) - Координация и контрол на всички гореизброени Всяко едно се работи с отделни упражнения.Двете ръце,понеже изпълняват различни функции, се развиват поотделно (когато едната действа, другата – не) ,после се събират да правят действие заедно. И накрая – как се извлича хубав тон. Ако ръцете нямат елементарни умения,няма как да се приложи на практика и най-малкото знание. НАЙ - ЕЛЕМЕНТАРНА ТЕОРИЯ : Основните (старинни) ладове.Как се строят,формулата им, и акордите които произлизат от тях. Също така - основните пентатоники и блус пентатоники. Не е необходимо да се минават всички тоналности: 3-4 са напълно достатъчни в началото. РАЗВИТИЕ НА ТАЙМИНГ : Колкото е човек интелектуално да е запознат,не е ли ритмичен – не се случва „нищо хубаво” За мен, това е най-важното качество! Умът трябва да се научи да дели времето на равни части,тоест – да усвои продължителността на отделните нотни трайности,групи от нотни трайност,същото и за паузите. ИЗУЧАВАНЕ НА СТИЛОВЕТЕ : Всеки един стил си има конкретни похвати,който трябва да се възприемат. В началото са конкретни ходове които се научават.Когато те станат много,може и да се комбинират.Когато умът се научи да ги комбинира,вече имаш и избор – кой ход (похват) да избереш. Това са първите стъпки в това което се нарича – импровизация. Всичко гореописано е един процес който,според мен продължава около година (при постоянство,разбира се). Отделните посоки в/у които трябва да се работи,следват едно след друго,със застъпване. Накрая стават едно цяло.В момента в който човек започне да свири нещо, макар и семпло,от начало до край – започва истинското учене . Интелекта е някаква логика който се възприема за даден период от време – „в един момент може да се каже – да аз това го научих”. Във възпитанието на емоцията и развитието на сетивността – няма край. За развитието на различни умения,аз съм се допитвал до различни хора. Всяко едно от тях се развива до толкова колкото е необходимо,в зависимост от целта. Все пак има някаква база за критерий която служи,за да си каже човек – „да това ми харесва”. Редактирано Декември 7, 2011 от parsekguitars 1 Цитирай
parsekguitars Отговорено Декември 8, 2011 Автор Отговорено Декември 8, 2011 Upssss! Цена: по един път в седмицата - 10лв. по два пъти в седмицата - 8 лв. виртуално,по нета - 8 лв. Цитирай
Recommended Posts