Jump to content
Българският форум за музиканти

Audio postproduction за VIDEO и CINEMA проекти


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Не че съм станал някакъв филантроп или съм в добро настроение, но реших да споделя малко информация относно видеото в аудио проектите защото лекинко ми е омръзнало да забъсвам акинца от корифеещи мераклии...

 

1. Честотата на ел. ток в БГ, Eвропа и повечето свят е 50Hz, в САЩ и Япония е 60Hz.

Това е от изклюително значение, да се знае, защото определя 2-та основни стандарта за ТВ излъчване по света- PAL и NTSC съответно 25 fps за PAL и 30fps за NTSC.

 

Прочее 85% от боклуците с които се снима HD видео, а и голяма част от звукозаписните устройства са произведени в 30 херцовите страни и настройките им по подразбиане идват на таймбаза 30 кадъра в секунда (във видеото не се работи на милисекунди)затова в DAW може да си сетнеш проекта. Указанията на английски също са бзирани на този сетъп - ИЗВОД: НЕ ЧЕТЕТЕ книжките първосигнално. Настройвайте си уредите според страната в която работите. За интернет ви боли оная работа.

 

2. AVI, MOV, MXF, MPG, MP4 - това не са формати - сиреч не са методи за компресиране или т.нар. кодеци. Наричат се контейнери и в тях може да има всичко. Един от прекрасните начини да прочетеш какво има в контейнера се казва G-spot- напълно безплатна проиграма.Повечето хора я имат без да подозрат в C:\program files\k-lite codec pack\tools.

След като разбереш какъв е кодекът и тайм базата на видеото е лесно да си сетнеш проекта и да си вкараш превюто.

 

3. TIMECODE не е мръсна дума и ненужна част от формата. Всяка една NLE апликация е доста близка до която и да е DAW. Сиреч едни хора са помислили за трансфера на мета данни м/у единия и другия софт, за да става лесно и да се запази качеството на крайният продукт.

 

4. Крайно неподходящо е да се ползват много компресирани(mpeg, divX, xvid) или некомпресирани сорсове за превю при работа с видео в DAW

Първите вървят лошо заради орязаните фукции на DAW за видеовъзпроизвеждане, вторите са много тежки и заемат място.

 

5. Изключително важно е проектът да е подчинен на крайната цел (носител, стандарт и т.н. както са се уточнили чичовците от AES/EBU, SMPTE и други полезни организации).

За телевизия у нас е 16bit 48 000Hz 25fps.

 

В случай че сорсът е на 24 или 30fps e нужно да се ресемплира, за да влезе в синхрон, след това да се преконвертира за да отговори на стандарта. Желателно е това да се случи непосредствено преди финализиране на продукцията.

 

Информацията е прекалено много, за да мога да я систематизирам наведнъж така че предлагам да стане под формата на тема с въпроси и отговори.

 

За доста от характерните грешки (основно се случват от безхаберие и неподозиране съществуването на стандартите) имам готови отговори при МАК и ПЦ.

Но основната идея е да внесем малко разбиране в постпродукционните процеси при работа с видео засега.

Например защо не е 0dB, а е -18dB и други такива.

 

Може да звучи малко странно тая тема, но това са наистина важни неща.

 

За кино сме твърде малки. А и лицензирането за Долби ще го оставим за професионалистите.

 

Естествено "как да вкарам видео в нуендо" и "какъв ми е формата на видеото и колко fps" ми е таймбазата на аудиото и т.н. ще пропускам.

Редактирано от RockoBG
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.