Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Имам си една стара много звучна тамбура сега ще ми трябва за едно предсавление на живо. Не искам да я пробивам но трябва да я озвуча а с микрофон на стойка не ми върши работа.

Някой има ли идея как и колко ще ми струва това?

Отговорено (Редактирано)

AKG C411 - вибрационен микрофон който се лепи върху инструмента без да се налага пробиване...все пак лепенето става посредством една паста, която е нещо като пластелин и е възможно ако лака ти е стар и напукан част от него да се отлепи като махаш микрофона. Можеш обаче първо да залепиш парче хартиено тиксо и вече върху него да лепнеш микрофона. Аз лично многократно съм озвучавал цигулка и акустична китара с такъв микрофон, а също и саз/баглама няколко пъти, а имам и спомен че пробвахме тамбура в студио, но не ми хареса резултата - причината е че този микрофон не хваща истинския акустичен звук на инструмента, а вибрациите предавани по корпуса, съответно много зависи къде точно си го лепнал (например на цигулка и други инструменти с подобно окачване на струните е по-добре микрофона да се лепне на магарето, докато на китара например някъде по корпуса). Моя съвет ако решиш да купиш/наемеш/вземеш подобен мик е да си поиграеш с различни позиции за да видиш къде звука ще е най добре. И да - казах че не ми хареса тамбурата в студио, просто защото търсех естествения звук, който постигнах със скъп кондензаторен микрофон. Само че доколкото разбирам при теб става дума за работа наживо, където един кондензаторен микрофон няма да свърши работа, защото ще се влияе ако мърдаш, да не говорим че тамбурата няма особено силен звук и ще трябва да усилиш микрофона...ето ти микрофония. Именно тук е голямото предимство на AKG C411 (възможно е да има и други подобни микрофони, но аз съм работил с този) - всъщност звука му за работа наживо не е толкова лош, не се влияе като мърдаш (защото е залепен) и най-важното - доста трудно е да докараш микрофония (е, има гении, които и без микрофон ще ти я докарат, ама това е друг въпрос :greenball: )

в момента нямам представа намира ли се и на каква цена, ние купихме 2 преди няколко години - чисто нов в представителен магазин на Динакорд струваше 200 кинта...вече ти си решаваш - все пак ако е само за едно участие 200 лева не си заслужават (освен ако е много скъпо платено участието, хехе), но бих те посъветвал ако можеш да го тестваш в някой магазин, преди да го купуваш (ако го купуваш де). Иначе съм виждал/озвучавал цигулки с едни малки микчета гъши врат и щипка - щипката се хваща на магарето и с еластичния врат насочваш мика към Ф-овете. Само че не знам как и къде би могло да се закачи на тамбурата (а и в момента не си спомням марка и модел на такива микрофони-ползвал съм ги инцидентно, предоставени от други хора)

Редактирано от master_gamgee
Отговорено

Тригер лепнат с тиксо ( и гафер става) отвътре, шибваш го в микрофонен вход на миксера, правиш корекции и не се въртиш много, че пищи.....

• 11 months later...
Отговорено

Сигурно съм много нагъл, но ми се иска, да пусна тамбурата през Гитар Рига и да звучи, както акустично я чувам?! Озвучявям я с Shadow SH2500E и вкубето се запазва "цвета", но с ГР е направо смешно.... :wallbash:

Просто Амп и дилей, които да не се правят на много "интелигентни", а да усилят това което влиза! :music: