Jump to content
Българският форум за музиканти

Едновременна работа с две звукови карти


Recommended Posts

Снощи попаднах случайно на един интересен факт...може да е известен на мнозина, а на други не, но все пак реших да го споделя - може да е полезен на някого.

Всеки който се е занимавал по-сериозно с професионални звукови карти, знае че повечето позволяват едновременна работа на 2 или повече, ако интерфейса на компютъра позволява, тъй като те ползват един и същ драйвер и се синхронизират по някакъв начин. Така например ако имате 2 firewire звукови карти и компютъра ви има два firewire порта, можете да вържете двете - те ще бачкат в синхрон, ползвайки един и същ драйвер и в резултат ще имате по-голям брой входове и изходи (тоест обшия брой на двете карти).

Същото важи и за карти ползващи USB или PCI интерфейс.

Единственото условие че картите трябва да са еднакви.

Това което установих случайно е, че номера става и с различни звукови карти, стига да ползват един и същ драйвер. Трябваше да свърша нещо с една щайга, на която имам инсталирана M-audio Delta 2496 (2+2 входа, 2+2 изхода). Трябваха ми обаче повече входове и тръгнах да слагам една Delta 1010LT (8+2 входа, 8+2 изхода). Като тръгнах да точа драйвер, се оказа че вече го имам и като проверих се оказа че M-audio пускат в сайта си един и същ драйвер за цялата серия Delta. Сложих 1010 на съседен слот, без да махам 2496 и двете тръгнаха заедно без ядове, а в интерфейса (софтуерния миксер, който се инсталира от драйвера) имам опцийка за превключване към една от двете карти, така че да мога да ги бърникам индивидуално (буфери, нива, синхронизации и т.н. всички настройки). После пък в ASIO настройките на аудиософтуера виждам само един избор, за разлика от случаите, когато съм слагал две карти с различни драйвери. Накрая виждам едновременно всички входове и изходи и на двете карти и мога да си избирам между тях, кой къде да ползвам, тоест вече имам 10+4 входа, 10+4 изхода :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.