Jump to content
Българският форум за музиканти

dug_aldrich

Members
  • Мнения

    125
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от dug_aldrich

  1.      Здравейте! С моята група скоро ще издадем нови албум. Само че в записите са вкарани множество клавиши, ефекти и всякакви други добавки, които ние няма как да изпълним на живо едновременно, свирейки си на инструментите, тъй като сме класическа 4 членна метъл банда. Въпросът ми е дали някой се сеща за някакъв вид "умен софтуер" или нещо подобно за живи изпълнения, който сам да преценява, според това което чува кога и къде да изсвирва въпросните ефекти и допълнителни инструменти. Thank u in advance! :)

         Поздрави! 
     

  2. Здравейте! Искам да питам при свирене на техниката тремело (бързи удари с перцето нагоре и надолу) какво перце е по добро, по-меко или по-твърдо. Благодаря предварително.

    С меко е по-лесно, но с твърдо ще извадиш по-дефиниран тон (след като положиш известни усилия). И се казва ТРЕМОЛО.

    Не съм сигурен колко по-лесно е с меко...

  3. Da, чистият канал на Маршал комботата(дори най-евтините транзисторни) ицветява звука и да накараш метълзон да звучи приемливо в такива комбо е малко пипкава работа. Спомням си, че преди години един приятел докарваше приличен домашен джангър с МТ2, включен в ампче Фендер 15W.

    Аз също имах MT-2, който минаваше през Fender 15W и си бях доста доволен (за траш и разни такива е идеален), но го продадох...

  4. Сори за офтопика

    :icon_shithappens:

    Отдавна исках да спомена :)

     

    Има и по лоши неща от китаристи, които мислят на прагчета, а именно такива ,които не чуват какво свирят, а такива има много. Аз познавам хора, които не знаят нотите, но ще скъсат от свирене болшинството от грамотните. Знаенето на ноти е полезно , а за професионалисти напълно задължително, но само по себе си не води до добро свирене, просто не е достатъчно. За това е нужна музикалност и дарба, усет плюс много труд. А свиренето по слух е най важното нещо, защото показва, че за да го правиш значи го имаш :)

     

    Разбира се въобще нямам предвид, че не трябва да се учат ноти или нещо подобно, точно обратното.

    Вярно е това...

  5. 1-C

    2-G

    3-D#

    4-A#

    5-F

    6-C

     

     

    Това ми е настройката в момента-с два тона надолу. Въпросът ми е мога ли да си свиря все едно съм в стандартна настройка (за скалите и акордите) или трявбва всичко да се транспонира или там както е терминът? Защото ако съм свирил известно време в стандарт и след това се смъкна с два тона, ще бъде трудничко да уча тепърва всичко наново спрямо настройката. Например: свиря "E dur" и си го водя за Ми мажор, а то иначе е "C dur" или някъв До. Проблем ли е, правилно ли е изобщо?

  6. Имам познания по елементарна теория .В слисъл акорди и т.н. А на бързина -в момента се занимавам със Satriani-Stari night.Говоря за скали които биха ми помогнали да стана по-бърз и да ми представят различни комбинации за свирене в различните тоналности

    За развиване на техниката бих ти препоръчал "Speed mechanics for lead guitar" на Тroy Stetina, ако успееш да я изровиш отнякъде. Тази книжка ще ти създаде доста работа и предполагам доста ще те мотивира.

     

    Относно скалите http://www.all-guitar-chords.com/guitar_scales.php

    хаха, Troy Stetina - минал съм 3-4 негови книжки и наистина са полезни, на мен ми помогнаха да изградя една прилична основа в тази област :girl_witch::thumbup:

     

    А относно сайта, наистина е много полезен, евала!!!

  7. Естествено, че всеки се сртеми към бързината. Още в началото като започваш да свириш си казваш, че трябва да станеш като Malmsteen, Vaughan, Pat'O'Brian и т.н.(в повечето случаи точно заради тях започваш да свириш на китара). Като ходих на уроци учителят немалко пъти ми е казвал, че бързината изобщо не е най-важното в свиренето, солата и импровизирането.

    Когато се стремиш към бързина се появяват феномените затягане на китката, движението да идва от лакътя, а не от китката (което е грешно и води до осакатяване на музиканта), нечисто и некачествено изпълняване на тоновете и други (поне в повечето случаи). Ако си започнал по този начин е почти 100% сигурно, че ще ти е по-трудно изпълнението на даден ритъм, мелодия или соло в по-бавно темпо. Например (давам се за пример :) ) 16-тини в 180-190 bpm ми заемат 2/3 от ежедневното свирене (защото свиря метъл или поскоро траш) и като дойде време за 16-тини в t 120 bpm някак си се усеща едно нарастващо напрежение в ръката. Затова има едно много хубаво фимче на Jon Petrucci - Rock Discipline, на което Петручи ти казва изришно като се свирят разни сола например по някоя гама да се започва бавно и постепенно да си вдига темпото и казва, че както свириш тоновете по гамата на четвъртини в темпо 120, така по същия начин трябва да ти излязат и 16-тините, 16-тините триоли и 16-тините в т180, 200, 220 и така........... :recourse:

  8. Хехе :recourse:

     

    Ти даваш пример с мажор, а моя е с минор :)

     

    Аm и C се състоят от еднакви тонове, и затова акордите от ЕДНАКВИ ТОНОВЕ са еднакви. Но са от различни степени на звукореда.

     

    Например:

     

    Аm е от първа степен на Am, но от 6та на C

     

    C е от 1ва степен на C, но от 3та на Аm

     

    Dm e от 4та на Am, но от 2ра на C.

     

    В общи линии, aко загледаш теорията с ладовете, ще видиш, че всичките ладове (към които спадат мажора и минора) са свързани - от един звукоред може да построиш всичките ладове. Мажорът винаги се получава, ако вземеш 3тата степен на минора за първа. Съответно минор се получава, ако вземеш 6тата степен на мажора за 1ва ;)

    тия акорди, на които казваш еднакви се наричат ПАРАЛЕЛНИ ;) Нали така?

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.