Jump to content
Българският форум за музиканти

cone

Members
  • Мнения

    57
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от cone

  1. Мойте мечти са скромни: не бих отказал някой Fender Jazz Bass или Gibson Thunderbird. Тоя последния ме кефи като външен вид, иначе не съм го чувал как звучи.

     

    BAT4VSBC.jpg

    • Like 1
  2. Ще ти кажа как го чувам аз: докато китарата свири рифа, ти свириш само сол (10 прагче на струна А), след това, в частта с уа-уа ефекта свириш: G, F, E, D#, или А: 10(1 такт)/8(1т.)/7(1т.)/6(1т.). Краят, мисля, ти е ясен . Това е, ако има нещо неясно - питай.

  3. За съжаление не съм слушал много басисти, но както се вижда от подписа ми моя най-любим басист е Jaco Pastorius. Веднага мога да добавя и няколко от любимите ми рок-басисти:

     

    1. John Paul Jones (който си пада малко и пианист)

    2. Geezer Butler

    3. Noel Redding

    4. Duff McKagan

  4. Предлагам всеки, който има желание да сподели с колегите басисти какви упражнения свири за развиване на техниката и импровизаторските умения. Мисля, че една такава тема би била полезна за всеки, особено за новаците като мен.

     

    Ето какво свиря аз:

    1. Гами - натурален мажор и минор, мелодичен и хармоничен минор, стари ( или модални ) ладове, хроматична гама, целотонна гама.

    2. Арпежи - натурален мажор и минор, умален (diminished) и увеличен (augmented), доминантен (Х7) и голям (Хmaj7 или Xj7) септакорд, минорен доминантен септакорд (Xmin7), мажорен (X6) и минорен (Xmin6) секстакорд и др.

    Трябва да поясня, че свиря всяко от тези упражнения във всички тоналности по квинтовия кръг и мисля, че този подход е много полезен.

    Също така в момента свиря упражнения с по три поредни тона на струна със смяна на струните, с което целя да развия безименния пръст на дясната ръка. Помагам си и с книжката към учебния филм на Jaco Pastorius - Modern Electric Bass.

    И помнете какво казва големия Джако - "Трябва да мислиш всяка нота, която свириш!"

  5. Старая се да свиря с три пръста (безимен, среден, показалец) като гледам да не "кръшкам" използвайки само два...Ако са достатъчно тренирани трите пръста логично свирят по-бързо от два :) , затова гледам да си ги тренирам :)

    Мисля, че си прав за трите пръста и бързината. Аз в момента също работя усилено върху развиването на безименния. Все още е доста дървен и като се опитам да свиря нещо бързичко просто увисва.

    Според мен пръстите трябва да се развиват подред - първо два, после три, а може и четири и по някое време включваш палеца за акорди, слап... Не бих препоръчал на начинаещите да свирят от самото начало с всички пръсти на дясната ръка.

  6. Пробвай някакви импровизации в гамата, в която завършва песента. Може също да си поиграеш с пентатониката - зависи от песента. Голям кеф е като чуеш импровизациите ти да се връзват със свиренето на останалите музиканти.

  7. Искам да внеса една поправка - на две места в темата съм писал по погрешка среден пръст (нещо съм бил разсеян явно) - имам предвид, че си развивам безименния пръст, а редуването е на показалеца и кутрето, не на средния и кутрето.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.