Jump to content
Българският форум за музиканти

ataligom

новаци
  • Мнения

    9
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от ataligom

  1. ЗДравей Мария Николова,

    В този хор,където пееш би трябвало да има преподаватели,които да те посъветват как да пееш и трябваше вече да си готова ,че не само няколко тона ще загубиш от гласа си....т.е. няма да загубиш,просто диапазона ти се премества.....надолу,за жалост.Няма как,и с времето ще става още по-зле !!!! Такаче усмихни се,млада си и си навита да пееш.Важното е да не си навредиш,макар и това да не е много лесно :thumbs_up: . Прадвай се на това, което правиш и не се дразни.Приеми промените с усмивка и ще имаш успехи. Успех от мен!!! :D

    Много ученици при Вас са стигнали сигурно по световните сцени :D или поне по сцените в България - аз не познавам един такъв! А от много хорове децата не пеят по кръчми, като при Вас на златни пясъци да си дерат гласовете за жълти стотинки, а ходят във Щатите да пеят, който иска да пее на миризмата на кебапчета и кюфтенца и да си дере гърлото цяла вечер за жълти стотинки нека слуша Светла Янева, а понякога може да Ви излъже изобщо че ставате за певец/певица!

  2. Здравейте!

    Поздрави за страхотната тема! До колкото виждам на повечето мераклии не им става ясно почти нищо за прословутото "диафрагмено дишане". Реално погледнато терминологията най-често обърква човек, особено когато той вече си е объркан!

    Иска ми се да помогна. Ето едно много приятно линкче , което ще обясни как дейста механизма дробове-диафрагма-корем.....дишането като процес и реално кой кой е в гръдния ни кош!

     

    http://www.belchohristov.com/681.html

     

    Простете, но не съм сигурна дали е позволено да се побавят препратки. Моля за ивинение.

     

    Така. Мога още да поогна с няколко съвета, но се чудя от къде да почна.

    Имам дългогодишен опит като "духач" (не се смейте :greenangel: ) , както ни наричат колегите музиканти. Да уточня - това означава, че съм свирила усърдно на духов инструент, който в случая е флейта. За моята невероятна преподавателка мога да кажа много, но най-важното е , че тя винаги много активно се занимаваше с подновяване на базата знания и техники за свирене. Вярвам,че при свиренето на духов интрумент въздуха е даже малко по-важен, отклкото при пеенето, защото пея доста активно последните 10 години ( 4 часа на ден поне :) ).

    Та , мога да предложа упражнение за "чувстване" и разширяване на въпросния пояс под ребрата.

    1.Стол. Седнете на ръба на стола, най-добре ъгъла.

    2.Съберете ръце пред гърдите си,свити в лактите, дланите може да хванете за врата ( не стискайте :hysterical: )

    3. Разтворете колене и се наведете напред, като цялото тяло влиза между краката и лактите притискат корема отвътрешната страна.

    4. Ха сега поеете въздух!

    Няма начин да не усетите как корема избутва тялото нагоре. Така, вече усетихте как се надува корема, а той се надува,защото дробовете не могат понеже са притиснати от ръцете и т.н. Сега, за да разширите въпросния пояс просто правете следното упражнение - както сте се навели напред, вдишвате, но притискате тялото надуло (тялото не се ести,само леко се придържа в изходна позиция) - тогава въздуха се намества назад към бъбреците и така ще усетите как поясът се разширява, от към паласките :) .

    Както и да дишате - бавно, бързо, ще ви прилошее, с главата надолу, гаранция! Внимание с изправянето, моля! В нашия клас редовно имаше паднали след такова упражнение.

     

    Мога да помогна много по въпроса, но за сега това ще стигне, иначе поста става километричен.

     

    А, и още нещо - дишайте пез устата, моля ви - който свикне да диша през носа - СВИКНЕ - ще има жестоки проблеми, ако трябва да пее хремав един ден!

     

    Благодарности на великата професор Лидия Ошавкова http://www.oshavkova.com/index_bg.html

    И аз се кундря някъде по тия знаменити снимки из нейните ученици. Голяма чест!

     

    Успехи на всички! Отговарям на всякакви въпроси от тази тема с удоволствие!

    Виждам, че продължавате да се натискате, да давате съвети на хората!

    Лично се убедих колко помагат Вашите съвети, Г-жо Янева :)

    И помня сама сте споделяла, че сте завършила в музикалното училище ПИАНО, а не ВОКАЛНО пеене. Също така помня, че съветите, които ги давате, ги гледате в в youtube.com, което не ВИ прави специалист, а ученик!

    А АКО бяхте толкова голям професионалист за колкото се представяте, нямаше да пеете по кръчмите на Златни пясъци или да ходите в чужбина да пеете, предполагам пак по кръчми.

  3. Имам един въпрос става въпрос за този видео клип, по точно технически погледнато
    при перенето на такива височини на фалцет играе ли голяма роля това протягане назад в стил матрицата? Тоест навеждането назад като Нео :) Логиката ми е че така въздуха излиза съвсем пряко, но все пак при фалцета трябва и техника и леко стискане до колкото съм на ясно, тоест просто ми е много интересно затова питам. :oops:

    Като човек с изразен висок регистър мога да кажа че протягането не ми помага. Когато гърлото ми е в нормално положение произвеждам по-високи тонове, а когато се протягам това става с трудност или изобщо не става.

  4. Аз съм много странен случай.

    Най-ниския ми тон е сол на голяма октава

    Най-високия ми тон е сол на втора - с крещене

    Глас - Фалцет от ДО на първа до МИ на втора въпреки че съм на почти 19 години

    мога да произвеждам както споменах тонове и от голяма и от малка октава, но тук е времето да отбележа че имам тонове, които не са стабилни. Гласовете ми не са сляти т.е не мога да почна от малка октава и да свърша в първа октава. Нито обратното. Имам преход, който не мога да слея или поне го правя с много въздух и зор и не си играя в тази част на гласът ми за да не повредя нещо. Ще се радвам, ако някой коментира този случай

  5. Друго нещо по въпроса с лекарствата като се пият често стават безполезни и нямат ефект, защото организма привиква към тях, защото всичкото е Химия, затова препоръчвам билки те са ми помагали винаги :greenangel: Успех в лечението

  6. Това, което мога да ти кажа аз като човек на когото много му е падал гласът, защото страшно много го тормозя е

    1 Да пиеш много течности (на лекарства не вярвай, защото 1 месец хората ми казваха, че имам бронхит и накрая се разбра, че съм имал ларингит)

    2 ще ти дам няколко добри рецепти за оправяне на гласът не са много вкусни, но помагат

    - 1 супена лъжица хлебна сода + 1 суп лъжица мед + 1 суп лъжица ракия смесваш и взимаш сутрин и вечер по една чаена лъжичка от смета

    3 Другите процедури е инхалации с глог шипка или лайка. За препоръчване е да отидеш в аптеката и от там да си вземеш лайка, защото тя със сигурност ще има ефект. пускаш няколко лисчета и когат почне да ври оставяш го да ври и слагаш си кърпа с цел изпаренията да идват право в лицето ти вдишваш от изпаренията през гърло и нос. (това има прочистващо действие и върху кожата не само върху лигавицата)

    Това са моите съвети към Вас надявам се да съм бил полезен B)

  7. Аз също си търся учител. Знам че съм малко голям-18 години съм от варна. ако някой желае да се занимава с мен

    давам адрес за връзка

    skype ataligom

    demonkin@abv.bg

    все пак скайпа си го използвам по-редовно. Ще ви бъда благодарен

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.