Jump to content
Българският форум за музиканти

muzicantini

Първи стъпки в електронехниката

Recommended Posts

Така... Значи потърсих в търсачката в този раздел и открих някои потенциално полезни теми, но линковете в тях отдавна не са валидни.

 

Интересувам се за някакво четиво (сайт, електронна книга или пък на хартиен носител), което да дава светлина върху the basics в електротехниката. Преди време бях намерил един сайт, в който уроците започваха от "що е прав и променлив ток" и всичко беше много добре обяснено и подредено, но не мога да го открия този сайт, убих се да го търся, пък и Гугъл не ми помогна особено.

 

С 2 думи - искам като видя схема на някой ефект да ми е ясно кое за какво служи, да се ориентирам по схемата, да знам какво ще се случи, ако променя стойностите на някой от компонентите й и така, впоследствие мисля да се захвана с направата на някакво много просто ефектче (дисторжън, бустър, нещо от сорта). Да схвана принципът на работа на китарния усилвател, тоест какво се случва със сигнала между входа и изхода и неща от тоя род.

 

Въпросът си е напълно лаишки, обаче всичките сайтове, които излизат в Гугъл са кой от кой по-объркващи и ще съм радостен, ако някой от разбиращите може да ме насочи. :)

 

Едит: Четивото е желателно да бъде на български или английски. Имам мнооого смътен спомен от руския.

Edited by muzicantini

Share this post


Link to post
Share on other sites

Защо точно сайтове? Има чудесни книги по въпроса в градската библиотека. Започни с учебника по физика за 8-ми клас. После учебниците за някой техникум (ПГ) по електроника. Всичко е написано с връзка към стария материал, с нарастваща трудност и най-важното - с методология.

 

Тази наука не е базирана на две формули и 5 факта и се изисква сериозен подход.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Именно L.K ти го е казал елементарно.Според мен ти за кратко време искаш да стигнеш ниво което хората са стигнали за години учене:)Това няма да е хич лесно.Аз лично нямам големи познания в материята правил съм си по прости ефектчета но не съм си задавал въпроси за това еди кой си кондензатор за какво служи или дадено съпротивление.Това което ти искаш е похвално но трябва да се подготвиш с доста време според мен.Бързо няма да стане.

Share this post


Link to post
Share on other sites

И нещо още по-важно. Самодейността винаги води до посредствено ниво.

"Повърхните впечатления оставят и повърхни познания: а от такива познания излизат криви разсъждения. От това — и криви убеждения, които представят смешни умове." Д.Войников
Щом се търси посоченото сериозно ниво на познание, трябва да има Преподаватели, Ментори, хора, които да направят многото взаимовръзки между различните области и науки. Това няма как да стане само с четене на литература или чоплене в интернет. Не случайно в човешката история са се появили учебните заведения. И не случайно в академичния свят се е наложило обръщението "колега". Важен момент е не само информацията, но и отношението към нея и знанията, което става с общуване.

За сложността на процеса бе намекнато само! Със съвета за физиката от 8ми клас (макар, че не бива да е подценява и тази от 6ти и 7ми.) Радиотехниката и електрониката са на върха на пирамидата от почти всички фундаментални науки, и без сериозни, ама много сериозни познания по математика, физика, елктротехника, че и в дадения случай поне основни понятия от музиката - няма да може да се стигне до посочената цел, а именно, да се разбере в подробности същността на едно електронно устройство .

Има една приказка, която помня от баща си, RIP - Ако на една маса седнат специалисти от всички направления на радиотехниката, дори съседните трудно ще се разбират помежду си, а някои изобщо няма да знаят за какво говори другия. Толкова са различни и специфични отделните направления, въпреки, че са заедно под шапката "Радиоелектроника".

Като елементарен пример, ще посоча скромната си личност - вече повече от 40 и кусур години непрекъснато уча, и все не е достатъчно. И никога няма да е!

Споменавам това, за да не се очаква повече от възможното. Процесът е безкраен, и човек трябва да е наясно какво го очаква.

Успех и ДДЯ* :)

 

*Дупе Да ти е Яко

Share this post


Link to post
Share on other sites

Misunderstanding малко. Първо не съм казал, че искам да достигам невероятно високо ниво и да ставам корифей в областта. Просто да ми е ясно кое как работи и да мога да си спретна едно дисторжънче.

 

Физиката до 10 клас включително съм я учил доста съвестно и съм наясно с нея. Питах за сайтове а не книжки на хартиен носител, защото съм забелязал, че информацията в книгите е на доста високо ниво, а както споменах - не мисля да ставам супер профешънъл.

 

Съгласем съм, че за най-добри резултати сда необходими много разширени знания и опит, аз просто питам от къде се почва - нещо по-скоро с практическа, отколкото с теоритическа насоченост.

Share this post


Link to post
Share on other sites

От теорията се почва. Токът не е вода, че да се движи по видими с просто око причини. Оттам идва цялата абстрактност на тази наука - правиш едно, но всъщност става нещо друго, невидимо и невъзможно за осъзнаване без теоретична подготовка.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Питаш за сайтове понеже книжките били на високо ниво - лупости на търкалета!Има книги за всяко ниво .Друг е въпроса че младото поколение не е научено да чете книги,то чете сайтове в които сайтове може да се натъкнеш на редица грешки и нарочни заблуждения от автори чиято цел е не винаги добронамерена.Може дори да има подвеждаща информация.Ако ти е само да си направиш дисторшън схеми има много и то изпитани няма нужда да се мъчиш.Влизаш в tonepad и действаш:girl_witch:А на въпроса от каде се почва отговарям- от поялника.Щото сина ми е 3 та година електроника и ще се дипломира както гледам ама поялника не знае от коя страна се хваща.Това са съвременните инжинери за съжаление на нацията:))

 

Успех ти желая !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето какво разбрах, може и да бъркам:

- Как да стане , че да знам, ама без да уча? Или да науча само това което е на повърхността?

Аз не мисля, че има такъв вариант. Ако някой може да каже как, бих го изслушал с внимание.

Другото което разбирам, е че не се схваща това което пиша. Явно не умея да го обясня. За което моля да бъда извинен.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Разбрах това, което пишеш и съм напълно съгласен с него. "Как да стане , че да знам, ама без да уча?" - ясно е, че това е абсурд. "Или да науча само това което е на повърхността?" - за нещо такова говорим.

 

Смятам, че разните учебници по електротехника са подходящи за някой, който е решил е да се занимава професионално и сериозно с това, да навлезе много надълбоко в същината на въпроса.

 

Аз се интересувам от научнопопулярната страна на нещата по-скоро и малко от практическата им страна.

 

Знам, че има такива комплекти за слобяване по схеми, които са от типа "Запоете това тук, другото - там и готово". Не е въпросът да се човърка нещо, за да се намираме на човъркане, защото занимание от горния тип до нищо не води - нито до разбиране на нещата, нито ще се постигнат някакви задоволителни резултати.

 

Твърде възможно е това, което да пиша да не е много ясно, като се позамисля, но все пак. :icon_shithappens:

Share this post


Link to post
Share on other sites

За всяко ниво си има учебник. Доколко ще навлезеш е твой избор, но не става с прескачане.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ах тие младите, од секогаш биле такви, мрзливи, нетолерантни и расипани, уште од Адам и Ева биле такви :greenball: Инаку секое знаење си има свои предности. Убаво е да се знае и теоретскиот дел, но убаво е и да се знае како тоа звучи. Но за правење на дисторзија основата ти е во тоа да знаеш да ги препознаваш вредностите на елементите, кондензатори, отпорници, полупроводници итн. да ја знаеш нивната функција, да знаеш што ќе се случи ако врзеш два отпорници во серија, а што ако сврзеш два кондензатори паралелно, што прави кондензаторот ако го сврзеш во серија со сигналот, што ако го сврзеш паралелно итн.

 

Јас тие нешта ги научив преку експеримент, т.е. слушав како звучат тие промени, бидејќи тоа ми беше важното, не дека и познавањето на теоријата е лошо де....

 

Решив неделава да се зафатам со правење на една „грешка“ :icon_shithappens: :

 

proco_rat-1981_001.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Инаку да се вратиме на темата, не знам дали си го видел овој сајт, сметам дека е доста полезен:

 

http://www.generalguitargadgets.com/richar...tion/index.html

 

Еве уште еден сличен:

 

http://www.gmarts.org/index.php?go=217

 

И уште еден:

 

http://www.muzique.com/lab/tclip.htm

 

Но сепак убаво ти кажаа и останатите, потребна ти е и некоја книга или учебник по основите на електротехниката или слично, без тоа не може...

Edited by Александар

Share this post


Link to post
Share on other sites

От тия помагала по хубави здраве му кажи ! Особенно това на Александар http://www.gmarts.org/index.php?go=217 ,много ми хареса сайта.Останалото е четене !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Съгласен съм, много интересни сайтове, сега ще има четене. Тенкс!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.