ToniPetkov Публикувано Септември 1, 2008 Публикувано Септември 1, 2008 Искам да попитам някой дали знае как се прави цафара(овчарска свирка). Майка ми казва, че дядо й й е правил от край речна върба, но как точно се прави някой знае ли ? Благодаря предварително Цитирай
preIbanez Отговорено Септември 7, 2008 Отговорено Септември 7, 2008 ...овчарската свирка най-добре се прави от млада жена овчарка... ПО ТЕМАТА: ...ти сам казваш че дядото на майка ти е правил такива...според мен, ако наистина ти се занимава, когато имаш път към някое село може да порзапиташ някой от местните старци дали не може да изработи подобна вещ...или да те научи как се прави...старите хора понякога са доста отзивчиви...особено ако си нямат друга работа...друг вариант е да потърсиш някой преподавател по духови инструменти в консерварторията или в музикалните училища...може би има шанс да ти се помогне...освен това някъде из България имаше специализирано училище за народна музика...ако се разтърсиш в нета може да откриеш къде точно...бас държа че имат мейл...и ако си настоятелен могат да ти дадат някаква насока...успех... Цитирай
liquid_death Отговорено Септември 9, 2008 Отговорено Септември 9, 2008 В Широка лъка е училището, ако се не лъжа. Цитирай
ruidolff Отговорено Септември 16, 2008 Отговорено Септември 16, 2008 Тони, овчарска свирка се прави най-лесно от стъблото на дървовидния бъз. Отрязваш едно парче дебело 18-20 мм и дълго около 30-33 см и пробиваш вътрешността му, като изчистваш сърцевината и добре го изглаждаш отвътре. Заобляш долния край, а горния край го заостряш под ъгъл 45 градуса. Разделяш дължината на три и от горната третина надолу пробиваш 6 отвора на еднакви разтояния един от друг. В средата на свирката, но точно от обратната страна пробиваш само един отвор. На овчарска свирка се свири като на кавал - устните се свиват и въздушната струя се насочва към острия край под ъгъл, така че да се разцепва при свирене. Ако си свирил с празна гилза от патрон, или на празна бутилка - това е на същия принцип, но кавала и цафарата са отворени в долния край. Отначало направи отворите за пръстите по-малки и като се научиш да получаваш ясен тон се опитай да изсвириш тоновата стълбица. После се опитай да получиш по-чисти и по-точни тонове като разширяваш отворите за пръстите нагоре или надолу. С единичния отвор отзад се получават полутонове. При свирене цафарата се държи с две ръце като пръстите на лявата ръка са по-горе, а пръстите на дясната са върху по-долните дупки.Обикновено задният отвор се притиска с палеца на дясната ръка. Цафарата се държи под остър ъгъл към устните, подобно на кавала и флейтата. Отначало се опитайте да издадете чист единичен тон, при това всички отвори трябва да са запушени с пръстите. Успех! Цитирай
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.